Bajban van Kína az afrikai sertéspestis miatt: Itthon is árat gerjeszthet a disznóhúskivitel

65

Afrikai sertéspesti tizedeli a belső állományt, ezért a tavalyi 1,5 millió tonnával szemben idén akár két-, háromszorosára is nőhet Kína külföldi – többek közt Romániából származó – sertéshús iránti igénye. A készletek felvásárlásának hírére a sertésárak máris emelkednek, amit viszont hamarosan a hazai fogyasztók is alaposan megéreznek.

Vágóhídról kikerülő tőkehús. Európából pótolná Kína a sertéspestis miatt kieső húsmennyiséget

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Kínában pusztító afrikai sertéspestis ala­posan megdézsmálta az ázsiai nagy­hatalom állományát, s ennek a külföldi sertéshús iránti igény növekedésén keresztül megvannak a Romániát érintő következményei is. A sertéshúskivitel állítólag már fokozódott is: a húsipari érdekképviseletek szerint elkerülhetetlenné válik a sertéshús és az abból gyártott készítmények megdrágulása is. Ez az utóbbi tendencia az elmúlt napokban mintha érződött volna, de az is lehet, hogy az inkább a húsvéti ünnepek okán megnövekedett kereslet számlájára írható.

Nagy veszteségekre számítanak
Tény az, hogy Kínában tavaly augusztus óta 124 helyen ütötte fel a fejét a vírus, legalábbis a bejelentések szerint, s egy kivételével az összes tartományban jegyeztek már beteg állatokat. A hangulat megnyugtatása végett a kínai mezőgazdasági minisztérium folyamatosan azt kommunikálja a külvilág felé, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Lehet, de egyes szakmai előrejelzések szerint az eddigi legnagyobb sertéspusztulással számolhatnak Kínában. Mit is jelent ez? Érzékeltetés végett a következőkre utalnánk: becslések szerint a tavalyi adatokhoz képest idén 30 százalékkal csökkenhet Kína sertésállománya, ez azt jelenti, hogy 150-200 millió sertés fog elpusztulni, vagy kell majd levágni a vírus miatt. Ne feledjük, hogy a világ legnagyobb disznóhústermelő és -fogyasztó országáról van szó! Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) félhivatalos értesülései szerint csak január és február folyamán115 gócpontot jegyeztek be, legtöbbet a legnagyobb állománnyal rendelkező régiókban, azaz az ország legfontosabb sertéselőállító tartományaiban. Egyes becslések szerint állítólag 1 millióra tehető az áprilisig leölt sertések száma, más értesülések szerint annál többre. Ugyancsak becslések szerint 2019 végére a teljes sertésállomány 13 százalékkal csökkenhet, azaz 374 millióra, Kína sertéshús-kibocsátása pedig 5 százalékkal, azaz 51,4 millió tonnára „zsugorodhat”. Kína egyébként önmagában a világ sertéshús-termelésének felét állítja elő.

A mérleg nyelve a behozatal irányába mozdulhat el
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) ezelőtt két hónappal készített egy térképet, amin fel vannak tüntetve az afrikai sertéspestis kitörési pontjai, valamint a sertésállomány négyzetkilométerre vetített sűrűsége. Azt szemrevételezve bárki számára érthetővé válhat, hogy miért nem lehet Kína egyhamar úrrá a helyzeten. Ha Kínában elhúzódik a járvány felszámolása, annak óriási jelentősége lehet az európai sertéshúsárak alakulására is. Kínában az elmúlt időszakok során a fogyasztói bizalom is megrendült, és egyre többen a baromfi-, illetve a marhahús irányába mozdultak el, de ettől függetlenül a disznóhúsból jelentős hiány keletkezett. A kereslet-kínálat mérlegét pedig csak egyféleképpen lehet helyrebillenteni, nevezetesen a sertéshús behozatalával.
Piaci elemzők szerint az idei esztendő szintjén mintegy 2 millió tonna sertéshús behozatalával számol Peking. Ez kiváló piaci lehetőségeket kínál azoknak az országoknak, amelyek meg tudták és meg is tudják őrizni mentességüket a járványtól. Ilyen összefüggésben utalhatunk arra, hogy Kína eddig is importált sertéshúst, körülbelül évi 1,5 millió tonnát, a behozatal viszont idén elérheti a 3,5 millió tonnát, de akár a 4 millió tonnát is. Ilyenképpen felszívva a készleteket a globális húspiacról. Nemzetközi húspiaci elemzők szerint a dolgok ilyenszerű alakulása mindenekelőtt Németországnak és Spanyolországnak kínálhat kiváló piaci lehetőségeket, de talán országunknak is, ugyanis úgy tudni, hogy Kína megszüntette a Romániából származó sertéshússal szembeni embargóját.

Örvendhetnek a termelők
Tágabb összefüggésben termelői szempontból egész Európában remek ára lesz a sertéshúsnak, várhatóan egészen 2019 utolsó negyedévéig. Ennek örvendhetnek a sertéstenyésztők, de kevésbé a hazai fogyasztók, mert amint már arra utaltunk, a romániai húsexport esetleges fokozódásának meg lesz a maga „ára” a belső piac kiskereskedelmi árainak alakulása szempontjából is. Talán valamicskével többet tudhatunk meg ez utóbbiról majd május 13-án, amikor az Országos Statisztikai Intézet nyilvánosságra hozza az áprilisi inflációra vonatkozó közleményét.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek