Bajban a „teremsportok”

Sem lehetőség, sem anyagi keret nincs a protokoll betartására

46

A hivatásos sportolók közül minden bizonnyal az utolsók között kezdhetik újra a felkészülést azok, akik „teremben” avagy zárt térbe kényszerülnek. Hátrányos helyzetben van így a teremlabdarúgás, a kézilabda vagy épp a kosárlabda.

Meg tudja védeni bajnoki címét a Csíkszeredai Imperial Wet?                                         Fotó: Pál Zoltán / Archív

A mai napig mindössze a Román Labdarúgó Szövetség, illetve a Román Kézilabda Szövetség jutott arra a döntésre, hogy valamilyen formában befejezik és lezárják a 2019/2020-as idényt. Igaz, ezek a kijelentések még a Sport- és Ifjúsági Minisztérium, illetve az Egészségügyi Minisztérium protokollterveinek bejelentése előtt történt.
Az azóta nyilvánosságra hozott tervezet viszont nagyon szigorú előírásokat követel meg mind az egyéni sportolóktól, mind a csapatsportágaktól, amelyeket csak a labdarúgó első ligában érdekelt csapatok érnek fel anyagilag.
Ráadásul Ionuț Stroe legutóbb igencsak tanulságos mondattal zárta mondandóját, amely szerint a sportnak is csak fokozatosan adnak zöld utat.
– Az egyéni, szabadban végezhető sportágakban szerveznek majd elsőként sporteseményeket, ezt követhetik a csapatsportok, majd az egyéni teremsportok, végül a teremben zajló csapatsportok. Utóbbinak ugyanis még nagy az egészségügyi kockázata, lehet, hogy a nyár végére vagy akár az ősz elejére csúszik számukra a folytatás – nyilatkozta a sportminiszter.

Előtérben a bajnokság lezárása
A román kosárlabda-bajnokságban március 9-én rendeztek utoljára bajnoki meccset. Azóta a csapatok a légiósokat hazaengedték, míg a hazai sportolóikat technikai munkanélkülivé nyilvánították. A baschet.ro oldalnak Horia Paun elnök pedig szkeptikusan nyilatkozott.
– Jelen helyzetben megvan az esély arra, hogy újraindítsuk a bajnokságot. Az előírt szigorú előfeltételek viszont ebben megakadályozhatnak bennünket, hiszen a labdarúgóklubokon kívül a más sportágak képviselői nem engedhetik meg maguknak azt az anyagi befektetést, amelyet ez megkövetel. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kosárlabda-bajnokságok általában május végén befejeződnek, és a játékosok szerződései is ekkor járnak le. Ez is egy érdekes kérdéskört vet fel. Másodsorban a legutóbbi videokonferencia-beszélgetésen a csapatok zöme a bajnokság törlését kérte – fogalmazott a szövetség első embere.
A férfi élmezőny élvonalának Kék csoportjában van a VSK Csíkszereda, akinek még három meccse lett volna. Lászlófy Botond vezetőedző tanítványai a CSM Târgu Jiuval, az Athletic Konstancával és a Máramarosszigeti VSK-val mérték volna össze erejüket.

Lerövidítve
A kézilabda-szakszövetség viszont a folytatás mellett döntött, viszont ezt tette úgy, hogy ahol kérdéses a bajnoki cím sorsa – a nőknél –, ott a Bukaresti CSM-nek kedveztek. Vagyis egy elmaradt meccset pótolnak a női mezőnyben, ahol a fővárosiak, amennyiben nyernek a Slobozia ellen, akkor bajnokok, ellenkező esetben a címvédő Vâlcea lesz a bajnok. Ugyanakkor érdekes módon épp a CSM Bukarest sportigazgatója, Szabó Gabriella alaposan kritizálta a protokollszabályt, és elmondása szerint anyagilag tarthatatlan megoldás mellett született ez a döntés.
A férfiaknál a Dinamo lesz a bajnok, míg a másodosztály küzdelmei az elődöntő tornákkal indulnak. Itt a Székelyudvarhelyi Szejke SK is érdekelt.

Kérdés a bajnoki cím
A teremlabdarúgó-bajnokságban a szakszövetség csak a döntő lejátszására törekedik. Itt a címvédő Csíkszeredai Imperial Wet és a Galaci Dunărea jöhet számításba. Előbbi az alapszakaszt nyerte meg, utóbbi vezeti a felsőházi rájátszást. Ha zöldasztalnál dől el a bajnoki cím sorsa, akkor ezen két variáns közül választhat a szövetség. Amennyiben nem, akkor jöhet a döntő, de hogy milyen formában, arról még nem született döntés. Nem kizárt, hogy azt elhalasztják a soron következő bajnokság elejére, nyár végére, akárcsak a Csíkszeredában sorra kerülő Román Kupa négyesdöntő küzdelmeit is.

Darvas Attila

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.