2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Bajban a francia húsmarhatartók

Az élőállat-felvásárlási árak folyamatos csökkentése ellen tiltakozva blokád alá vették Franciaországban a húsmarhatartók a vágóhidakat. A szarvasmarha-tenyésztők állítják: a jelenlegi 3,6 eurós kilónkénti áraknál nem tudnak olcsóbb húst előállítani. Ha az árak tovább esnek, a farmok tömegesen csődbe mennek. Viszonyításul: a romániai húsmarhatartók 2-3 eurós kilónkénti árakért dolgoznak.

Egymásnak szegülő húsmarha bikák. Feszültséget szült az olcsó ár az állattartók között is
Egymásnak szegülő húsmarha bikák. Feszültséget szült az olcsó ár az állattartók között is

[dropcap]B[/dropcap]lokád alá vették a múlt héten az ország legnagyobb vágóhídjait Franciaországban a húsmarhatartó gazdák, tiltakozásul a megélhetésüket veszélyeztető alacsony felvásárlási árak ellen, amelyek immár 16 hónapja folyamatosan esnek. Ennek két oka van: egyrészt az exportlehetőségek az orosz embargó miatt beszűkültek, másrészt a hazai fogyasztás is rohamosan csökken, két évtized alatt 20 százalékkal esett vissza, miközben a csirkehús népszerűsége Franciaországban is folyamatosan növekszik. Igaz, a 24 kilós évi átlagfogyasztással a franciák még mindig az európai élmezőnyben tanyáznak.
A marhatenyésztés olyannyira gazdaságtalanná vált, hogy az állattartók tavalyi éves átlagkeresete a hivatalos kimutatás szerint 22 százalékos csökkenéssel a minimálbér alá, 14,5 ezer euróra esett vissza, 40 százalékkal elmaradva az agráriumban dolgozók átlagkeresetétől. A gazdák szerint az ágazatban sorozatosak a csődök: tavaly a 2003-as rekordot is elérte a tönkrement gazdaságok száma, a marhatenyésztők körében az öngyilkosságok aránya a nemzeti átlagnak a duplája – írja a Bloomberg. Nem véletlen tehát, hogy a gazdák a helyi húsfeldolgozás 60 százalékát lefedő 18 legnagyobb vágóhídnál protestáltak érdekeikért. Az uniós vágómarha-tenyésztés egyötödéért felelős francia gazdák fellépése meghozta az eredményt: a húsos szakszervezet több vágóhídnál is kijárta, hogy heti 5 centtel emeljék az élő marha felvásárlási árát, amíg az nem emelkedik olyan szintre, hogy immár fedezi az állattartók költségeit.
A felvásárlási árak csökkentése ellenére az argentin és az ír marhahússal szemben a francia hús versenyképessége folyamatosan romlik: 2014-ben a marhahúsexport 6,5 százalékkal csökkent, miközben kilója májusban 3,66 euróra, azaz kilónként 16 lejre zuhant. Ehhez képest a második legnagyobb uniós exportőr, Írország kivitele 14 százalékkal ugrott meg, ráadásul az ő marhájuk kilónként 4 euróért talál gazdára. Viszonyításul a romániai húsmarhatartó gazdák állataiért az itthoni felvásárlók – súlycsoporttól és minőségtől függően – kilónként 2 és 3 euró közötti árat ajánlanak.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb