Babacsomagok kisgyermekes családoknak

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajándéka

189

Ünnepélyes külsőségek közepette adták át az első babacsomagokat Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán a székelyföldi kisgyermekes családoknak. A mintegy száz euró – napi árfolyamon számolva 476 lej – értékű csomagok a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajándéka azoknak a külhoni családoknak, amelyek 2018-ban a Köldökzsinór Program keretében anyasági támogatást igényeltek.

Több mint egy gesztus. A főkonzul átadta a babacsomagokat Fotók: Kovács Hont Imre

Tóth László főkonzul az eseményt követően kérdésünkre elmondta: tegnap összesen 36 babacsomagot adtak át, azok a családok kaphatták meg a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajándékát, amelyek 2018. január elseje óta igényelték az anyasági támogatást. Az igénylés pillanatában a gyerekek legfeljebb hat hónaposak lehettek, így a most megajándékozott gyerekek életkora a két hónapostól az egyévesig terjedhet.
– Fontos és nagy feladata a főkonzulátusnak, hogy célba juttassa a mintegy háromezer ajándékcsomagot. Nem kis mennyiség, egy kisebb raktárhelyiséget megtölt. Logisztikailag meg kell szerveznünk, hogy valamennyit ki tudjuk osztani, hiszen a támogatottak között nemcsak csíkszeredaiak vannak, hanem akadnak marosvásárhelyiek, marosludasiak és háromszékiek is. Igyekszünk a legjobb, legrövidebb úton eljuttatni a családokhoz a babacsomagokat, hogy ne kelljen ezért nekik sokat utazni – fejtette ki kérdésünkre a soron következő feladataikat a főkonzul.


Hozzáfűzte: komoly, ugyanakkor hálás feladat is ez a számukra, hiszen kisgyerekekkel találkozni, gyarapodó családokat látni mindig örömteli dolog.
A Hargita Népe kérdésére még elmondta: úgy tervezik, hogy a következő egy-két hónapon belül valamennyi csomagot kézbesítik. Hozzáfűzte: egyébként is rendszeresen szerveznek kihelyezett konzuli napokat a nagyobb városokban, így Marosvásárhelyen, Szé­kelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Kéz­divásárhelyen, ugyanakkor eseti jelleggel más helyszíneken is. A főkonzul ugyanakkor a sajtónyilvános esemény kezdetén hangsúlyozta: nem kell bejönniük a főkonzulátusra az anyukáknak, a magyar külképviselet mindenkit időben értesít, illetve felhívják a jogosultakat, hogy megbeszéljék velük, mikor tudják a babacsomagot átvenni.
A babacsomagban többek közt babatakaró, morzsolható kendő, babapelenka, gyógyszeradagoló, a mókás nevű, de valószínűleg hasznos orrszívó-porszívó és babafésű is található. Tóth László kifejtette: a csomagok készpénzben kifejezhető értékénél fontosabb az eszmei értéke a programnak, hiszen azt példázza, hogy a magyar kormány felelősséget visel a külhoni magyar családok iránt is. Mint ismeretes, 2018-ban a Külhoni magyar gyermekek éve keretében vált elérhetővé a külhoni magyar családok számára is a Köldökzsinór Program. Ezzel alanyi jogon, minden egyes megszületett magyar állampolgárságú gyermeknek járó családtámogatási programot kiterjesztették az „adminisztratív határokon” túlra is.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek