Büntetik a tetten ért szabálysértőket

Szemét szennyezi a Békényt

128

Szeméthalmok gyűlnek a Gyer­gyó­szentmiklóst ivóvízzel ellátó Békényben. Háztartási és építkezési hulladék is kerül a patakba a lakosok felelőtlensége miatt. Az illegális szemetelés büntetendő, ettől azonban nem riadnak vissza azok, akik a patakba dobják a szemetet.

Torlódó szemét a patakmederben. Ebből lesz az ivóvíz Fotó: Lázár Hajnal

A gyergyószentmiklósi városi piac környékén kellemesnek nem nevezhető látványban lehet részünk, ugyanis a Békényben nagyon sok palack és mindenféle háztartási hulladék úszik. Helyenként feltorlódik a szemét, ahogy a víz hozza az újabb szállítmányt. A használt gumiabroncstól a fanyesedéken keresztül ruhaneműig minden van a patakban, és még az építkezési törmelék sem hiányzik.
Emellett a város több más pontján is vannak hasonló szemét­gócok, Felszegtől Alszegig sok szemetet dobnak a vízbe a városlakók vagy éppen az itt tartózkodó idegenek. Egyik horgász olvasónk elmondta: régen sok hal volt a Békényben, de ma már a víz szennyezettsége miatt egyre kevesebb él a patakban.
A Békénynek igen fontos szerepe van a város életében, valamikor több családnak megélhetést is biztosított, hiszen vízimalmok működtek rajta, jelenleg pedig az ivóvizet biztosítja a gyer­gyó­szent­miklósi lakosoknak, valamint több környékbeli településnek is. Éppen ezért nem mindegy, hogy mennyire szennyezett a patak. Időről időre önkéntesek gyűjtik össze a temérdek szemetet a vízből és a partról, de az nagyon hamar vissza is gyűl, így munkájuk szélmalomharcnak bizonyul.
Fórika Krisztina, a városháza szóvivője azt mondta, a 2005/195-ös kormányrendelet értelmében a szemetelésen ért személy nagy összegű büntetésre számíthat. Fizikai személyek esetén 3000–6000 lej közötti a bírság, jogi személy esetén 25 ezer és 50 ezer lej közötti a kiróható összeg. Gyergyószentmiklóson a helyi rendőrök feladata tetten érni a szemetelőket, s a szóvivő elmondása szerint az elmúlt években számos alkalommal büntettek. A lakosok is segíthetik a helyi rendőrök munkáját e téren. Amikor például azt látják, hogy valaki a patakba dobja a szemetet vagy hulladékkal megrakott szekérrel a mezőre indul, hívják a telefonos ügyfélszolgálatot (0726–123776). Készítsenek fényképet az elkövetőről, jelezzék a helyi rendőrségnek, ha felismerték az illető szemetelőt s a helyszínt is, ahová hulladékot rakott le.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek