BrewBun, az egészséges élelmiszer

Diákjaink képviselik Magyarországot Párizsban

236

Galacon rendezték meg nemrégiben az Ecotrophelia élelmiszer-innovációs versenyt, ahol a sapientiás diákokból álló Sap­ba­kers csapat egy müzli­szeletet mutatott be, majd júniusban az Ecotrophelia magyar­országi szakaszán is részt vettek diákjaink, ahonnan első helyezéssel tértek haza. Így a nyertes csapat képviseli Magyarországot a Párizsban tartandó versenyen.

Először 2013-ban, Suceaván vett részt négy élelmiszermérnök szakos sapientiás diák a versenyen, s megtapasztalták, hogy sokrétegű vetélkedőről van szó, így szükségük volt más szakterületen tanuló diákokat is toborozni a csapatba. Így 2014-ben és 2015-ben már nagyobb létszámú, vegyes kompetenciákkal rendelkező csapat állt össze, eredményeket érve el.
A győztes Sapbakers csapatot Bodor Emília, Pinti Zsolt, Pongrácz Gellért, Salamon Bernadette, Simon Andrea-Beáta, Vincze Boglárka Éva diákok alkotják, vezetőtanárok: dr. Albert Csilla, drd. András Csaba Dezső és drd. Tankó György. Csapatnevük az egyetemünk neve és a pékipar, pékség angol megnevezéséből tevődik össze, sugallva ezáltal a hovatartozásukat, illetve a termékük kategóriáját.
A zsemle a BrewBun nevet kapta, mely angol szavakból tevődik össze, valamint főbb összetevőire/származására utal: a söriparra, a melléktermékére, a sörtörkölyre és magára a termékre. Különlegessége a magas rost- és fehérje-, de alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmában áll, amelyet a két melléktermék, a sörtörköly és savó megfelelő arányban való felhasználása által értek el. Úgy vélik, a BrewBun egészséges élelmiszer, amely bárki számára könnyen beépíthető az étrendbe, ezáltal elindulva az egészséges táplálkozás felé.
Az Ecotrophelia verseny célja elősegíteni az új típusú termékek megjelenését, az élelmiszer-innovációt, de emellett fontos szempont az élelmiszer gyártásának fenntarthatósága, az ökológiai szempontok, s CO2-kibocsátás mérséklése, illetve hogy az új élelmiszer fogyasztható és finom legyen.
A nemzetközi megmérettetést Párizsban tartják október 21–22. között, ahol a többi országot képviselő csapatok szintén bemutatják terméküket a szakmai zsűrinek.
– Bár megnyertük a magyarországi szakaszt, még sok munka vár ránk, hiszen szeretnénk továbbfejleszteni bemutatónkat és termékünket, amihez sok segítséget és útmutatás kapunk mind a magyarországi kollégáktól és itthonról, a Sapientia egyetemről – nyilatkozták a Sapbakers csapat tagjai.

Boros Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.