Borboly: ha nem lennék biztos az ártatlanságomban, nem indulnék

90

Mind Borboly Csaba, mind pedig a jelentkező húsz RMDSZ-es önkormányzati képviselőjelölt összegyűjtötte a szükséges számú támogató aláírást, az iratcsomóik megfeleltek a feltételeknek – tájékoztatott Füleki Zoltán, a Szövetség csíkszeredai elnöke, aki egyben arra figyelmeztette a jelölteket, hogy az egyenlő esélyek érdekében ne kampányoljanak március 26-ig.

Füleki Zoltán és Borboly Csaba. Április 10-én előválasztás rangsorolja a tanácsosokat
Füleki Zoltán és Borboly Csaba. Április 10-én előválasztás rangsorolja a tanácsosokat

Füleki Zoltán rámutatott: mivel egyetlen személy, Borboly Csaba jelentkezett Csíkszeredában a polgármesteri tisztségre, nem tartanak előválasztást – viszont az önkormányzati képviselőjelöltek sorrendjét az április 10-i állóurnás előválasztás dönti el. Hangsúlyozta, az előválasztási kampány időszaka március 26.–április 9., amikor a jelöltek az országos szintű választásokon használatos és törvénybe nem ütköző bármilyen tájékoztató, meggyőző tevékenységet végezhetnek. A szavazásra 8-tól 20 óráig lesz lehetőség tíz körzetben.
A tervezett körzetek: az 1-es a Szabadság téri művelődési ház, a 2-es a városi sportcsarnok, a 3-as a Jégpálya negyedben a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a 4-es a Napraforgó Napközi Otthon, az 5-ös a József Attila Általános Iskola Tudor negyedi épülete, a 6-os a Kalász negyedben a Székely Károly Szakközépiskola, a 7-es Zsögödben vagy a Xantus János Általános Iskola, vagy a helyi kultúrház, a 8-as a Csíksomlyói Közbirtokosság épülete, a 9-es a taplocai kultúrotthon, Erdőalja, Csiba és Hargitafürdő számára pedig összevonva egy bizottság lesz a Nyirő József Iskolánál, valamint a Szent Lőrinc-kápolna alagsorában.
Füleki Zoltán mint a városi RMDSZ elnöke automatikusan a lista első helyére kerül, így az ő neve nem szerepel majd a szavazólapon, hanem csak a 19 jelölté, akik közül legtöbb 13-at kell majd választani. Füleki megjegyezte, ismerve a jelöltek listáját, úgy gondolja, hogy a fontosabb szakmák képviselve vannak.
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba beszámolt a személyesen végzett aláírásgyűjtés során szerzett tapasztalatairól. Azt mondta, közel ezer emberhez jutott el, és egyetlen visszautasításban sem volt része. Kijelentette, ezt a típusú beszélgetést szeretné folytatni annak érdekében, hogy az április 10-én kialakuló városi tanácsosi csapattal kidolgozhassák a programjukat. A személyes találkozás lehetősége mellett Borboly a honlapján is létrehozott egy felületet, ahol bárki névtelenül is tehet javaslatokat. Megjegyezte, továbbra is úgy gondolja, hogy Ráduly Róbert Kálmán lemondott polgármesternek helye van a székelyföldi közéletben, és meg kell találni annak módját, hogy tapasztalatát, hozzáállását hasznosítani tudják.
Borboly kitért arra, hogy a látogatások során néhányan rákérdeztek az ellene zajló korrupciós perre. Kijelentette, ha nem lenne biztos az igazában és az ártatlanságában, akkor nem indult volna polgármesteri mandátumért. Ezzel kapcsolatban Füleki Zoltán az ártatlanság vélelmének fontosságát hangsúlyozta, több példát említve, amikor megvádolt elöljárókat felmentettek a vádak alól.

[box type=”shadow” ]Program még nincs, de vázlat igen

Bár mint a tegnapi sajtótájékoztatón Borboly Csaba megjegyezte, polgármesteri programját az április 10-i előválasztással körvonalazódó városi önkormányzati képviselői csapattal dolgozza ki, a www.borbolycsaba.ro honlapon közölt Miért döntöttem a polgármester-jelöltség mellett? című írásában közöl néhány vázlatpontot. Itt arról beszél: azért indul Csíkszereda városvezetői tisztségéért, mert „a megyeszékhelyen olyan kényszerhelyzet állt elő”, amelyre indulása lehet az egyik válasz. A célokról beszélve „fő programpontnak” a munkahelyteremtésben részt vevők ösztönzését és segítését nevezi. Szerinte a fiatalok „drasztikus” elvándorlása miatt továbbra is a munkahelyteremtés és itthon tartásuk a prioritás. „Ez a legnagyobb kihívás Székelyföldön, amire a városok, elsősorban a megyeközpontok tudnak választ adni. Ezen akarok dolgozni. Csíkszereda alkalmas helyszín arra, hogy több száz, akár néhány ezer munkahelyet teremtő beruházások helyszíne legyen a következő években. Újra lendületet kell adni a városnak, Csíkszereda a megye húzóereje kell hogy maradjon. A megyeszékhely élén az egész megyéért is lehet cselekedni, erre valók a közösségi fejlesztési társulások, amelyekben önkormányzatok lehetnek tagok, továbbá közös fenntartásban és közös felelősségvállalással több megyei szintű szolgáltatást, intézményt, projektet lehet működtetni, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnökeként pedig a megyei tanács csíki frakciójával is jól együtt tudok majd dolgozni. Programom, témáim megyei fontosságúak, és a megyeszékhely programjai az egész megyére hatással lehetnek. Arról biztosíthatok mindenkit, hogy továbbra is szívemen viselem a megye sorsát” – írja Borboly. A továbbiakban a megye és a megyeszékhely kapcsolatáról beszél, jelezve, hogy a két önkormányzat munkáját jobban össze lehet hangolni, és hogy „ha polgármester leszek, nem fog elveszíteni a megye, követni fogom a dolgok alakulását”. Az oktatást – kiemelten a szakoktatást és a felsőoktatást – a munkahelyteremtés „alfájának és ómegájának” nevezi, és az erőforrások koordinálását megyei szintű feladatnak tekinti. Rámutat továbbá, hogy a városok, főleg a municípiumok jelentősége nőni fog, a megyéké pedig csökken, illetve arra is, hogy a megyeszékhely javára hasznosítaná a megyei tanácsban 16 év munkával szerzett tapasztalatokat. „Vannak olyan konkrét fejlesztési feladatok, amiket csak városvezetőként lehet megcsinálni, a megyei vezetésben nem, ilyenek a munkahelyteremtés, az iskolarendszer fejlesztése, a székelység lelki központjának megerősítése. Húszéves politikusi tapasztalatom alapján tudatában vagyok döntésem súlyának” – jelenti ki Borboly.[/box]

Háromszéki Eszter

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.