Bírságok és tüntetés

Borboly önmérsékletre szólítja az élőlánc tagjait. Őt is provokálják Fotó: Kovács Hont Imre

Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét is 3000 lejes bírsággal sújtotta a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség a június 6-i úzvölgyi élőlánc miatt. Az Erdélyi Magyar Néppárt ma délutánra tüntetést szervez Csíkszeredába, és kérik a Hargita megyei prefektus, Andrei Jean-Adrian leváltását, valamint a temető eredeti állapotának visszaállítását.

 

Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Grüman Róbert után Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt is 3000 lejes pénzbírsággal sújtotta a megyei csendőr-felügyelőség.
„Megérkezett a bukaresti parancs a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőséghez: büntetni kell a magyarokat. A román hatóságok sokadjára bizonyították be azt, hogy csak akkor járnak el gyorsan és határozottan, ha etnikai kisebbséggel szemben akarnak fellépni” – fogalmaz a megyeelnök a megyei tanács sajtóosztályának közleményében. Hozzátette: nincs tudomása semmilyen intézkedésről, ami a dormánfalvi polgármester törvénytelenségeiért vagy az úzölgyi temetőben randalírozók ügyében szankcionálna.
Ma este 18 órára ugyanakkor tüntetésre hív az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Csíkszereda főterére. A tiltakozó megmozduláson Andrei Jean-Adrian, Hargita megye prefektusának azonnali felmondását vagy leváltását követelik, valamint az úzvölgyi temető eredeti állapotának visszaállítását.
A csíkszeredai tüntetésre autó­buszok indulnak Gyergyó­szent­mik­lósról, Szentegyházáról és Szé­kely­udvarhelyről. Gyergyó­szent­miklóson jelentkezni lehet a 0266–­361970 és a 0762–248705 te­lefonszám valamelyikén vagy személyesen a Néppárt-irodában (Szárhegyi út 15–17. sz.). A szentegyháziak a 0740–436314-es telefonszámon igényelhetik a szállítást. Szé­kely­udvarhelyen az EMNT irodájában jelentkezhetnek a Vár utca 4. szám alatt vagy pedig telefonon (0266–210575, 0762–248685).

Kovács Hont Imre