2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Bezárt a gyergyószentmiklósi vágóhíd

Február elsejétől elvesztette működési engedélyét, így tegnaptól bezárta kapuit a gyer­gyó­szentmiklósi vágóhíd. Benedek Árpád, a létesítményt működtető cég vezetője szerint a vágóhíd már nem felelt meg az európai uniós elvárásoknak. Közben kiderült, a cég háza táján egyéb fontos változás is történt: háromszéki tulajdonos kezébe került a Bene­dek-termékeket gyártó és forgalmazó, illetve 2003-tól a gyergyószentmiklósi vágóhidat üzemeltető Arterimpex Kft. is.

Szállítójárművek az Arterimpex udvarán. A Bertis vette meg a gyergyói húsfeldolgozó céget

Lakat került tegnaptól Hargita megye egyetlen vágóhídjára, mivel nem felelt meg az európai követelményeknek. Benedek Árpád, a vágóhidat működtető családi vállalkozás tulajdonosa lapunk érdeklődésére kifejtette: számítottak a működési engedély elvesztésére, az elavult eszközök miatt a vágóhíd leállása ugyanis szerinte elkerülhetetlen volt.
– Nem az a célunk, hogy olyan vágóhídja legyen a megyének, amellyel szégyenkezni kell – jelentette ki tegnap lapunknak Benedek Árpád. A gyergyói vágóhíd működési engedélyének február 1-jei visszavonásának tényét tegnap lapunknak Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság osztályvezetője is megerősítette. Elmondta, nem ideiglenes felfüggesztésről van szó: a vágóhíd csak azután nyithatja meg újra kapuit, miután tulajdonosa az új működési engedélyeket megszerezte.
A létesítményt 2003 óta birtokló és üzemeltető Arterimpex Kft. vezetője elárulta, a jelenlegi helyszín mellett tárgyalások zajlanak egy másik épület megvásárlásáról, ahol a tervek szerint ismét üzembe lehetne helyezni a vágóhidat, ám jóval bővebb és modernebb formában. Leszögezte, az új létesítményt kizárólag nagyüzemi vágóhídnak szánják, de ehhez a régi vágóhíd felületére is szükségük lesz. A gyergyói húsfeldolgozó termeléséhez szükséges vágóállatokat pillanatnyilag a Kovászna megyei vágóhídra szállítják.
A cégvezető ugyanakkor lapunk kérdésére az Arterimpex Kft. körül lezajlott tulajdonosváltást is elismerte: a Benedek-termékeket gyártó és forgalmazó húsfeldolgozót ugyanis a sepsiszentgyörgyi Bertis Kft. vásárolta meg. Az átadásra Benedek Árpád bevallása szerint a napokban kerül sor. Kifejtette, az Arterimpex eladása nyomán, a tulajdonában maradt másik cégére, a Hagyományos Székelyfalatot forgalmazó Authentic Meat Kft.-re fókuszál, ahol komolyabb beruházásokat tervez. A kis mészárszéket húsüzemmé alakítják: a változtatásra főként a nagyobb volumenű gyártás, valamint a külföldre való szállításhoz szükséges ovális pecsét megszerzése miatt van szükség.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb