Bemutatták a helyi akciótervet

Egyre közelebb Hargita megye digitalizációja

108

A CD-ETA (Collaborative Digiti­zation of Natural and Cultural Heritage) elnevezésű uniós projekt helyi érintettjeinek hetedik találkozóját tartották tegnap Csíkszeredában. Ezúttal konkrét elképzeléseket ismertettek az egybegyűltekkel Hargita megye természeti és kulturális örökségének digitalizációjával kapcsolatban. Kiderült: novemberben Észtországban vitatják meg az akcióterv első változatát, amelyet remélhetőleg hamarosan véglegesítenek.

Kelemen Gábor ismerteti az első változatot. Jó példákra alapoztak Fotó: László F. Csaba

Ahelyi érintettek csoportjának hetedik találkozóját tartották tegnap Csíkszeredában a CD-ETA elnevezésű projekt keretében. Mint ismeretes, az Interreg Europe nevű EU-kezdeményezés természeti és kulturális örökségek digitalizációját tűzte zászlajára, erősítve a régiók közötti együttműködést.
A tegnapi szeminárium rendhagyó módon zajlott, mivel a megszokott előadások, eszmecserék elmaradtak, helyettük a digitalizációra vonatkozó akcióterv első változatát ismerhették meg a jelenlévők.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette: örvendetes, hogy a program által szakszerű kidolgozása zajlik a székelyföldi értéktár Hargita megyei részének is.
– Az értéktár akár munkahelyeket is teremthet, általa több attrakció és desztináció valósul meg, amely ide vonzza a turistákat, ugyanakkor elősegíti a helyi fiatalok idegyökereztetését, itthon maradását. Azt, ami digitalizálásra kerül, azt már elvenni, elvitatni tőlünk nem lehet, az örökkévalóságnak szól, és jó kapaszkodó – fogalmazott Borboly Csaba.
Zonda Erika projektmenedzser köszöntőjében hangsúlyozta: novemberben Tallinnban beszélik meg a terveket, amelyeket remélhetőleg hamarosan véglegesítenek. Hozzátette: várják az érintettek hozzászólásait, mivel azt szeretnék, ha minden ötlet bekerülne a tervek közé.
Kelemen Gábor, a DG Con­sulting Kft. képviseletében mutatta be az akcióterv felépítését, elmondta: külföldi jó példák alapján kellene előremozdítani a helyi értékek digitalizációját. Rámutatott: összehangolt lépéseket fogalmaztak meg, amelyek a koordinálásra, valamint ösztönzésre épülnek, de nem titkolt cél a regionális támogatáspolitika befolyásolása sem.
– Feldolgoztuk az előző találkozók jegyzőkönyveit, összegeztük a külföldi joggyakorlatokat, és így jött létre ez az akcióterv. Természetesen nem végleges dokumentumról van szó, csupán iránymutató, amely az egységes, szakmai és szervezeti háttér megteremtésére, a tematikus kísérleti projektek megvalósítására és a javaslatok kidolgozására épül – szögezte le Kelemen Gábor.
Az akciótervben többek között a temetők, irodalmi helyszínek és természeti értékek digitalizációja szerepel, de megyei digitalizációs központ létrehozását is szorgalmazza. Ezzel kapcsolatban Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója osztotta meg véleményét a hallgatósággal, kiemelve: sokszereplős történetről van szó, és számos aspektust figyelembe kell venni a megvalósításig.
– Sokszor műszaki dologként tekintünk a digitalizációra, de ha az emberek, közösségek között nincs meg az együttműködés kultúrája, a technikával nem sokat lehet elérni – fogalmazta meg fenntartását Ferencz Angéla.
Fekete Örs, a hegyimentő közszolgálat vezetője is felszólalt, leszögezve: a megfelelő szakemberek felkutatása a legfontosabb szempont.
A tanácskozás Máthé Izabella, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársának előadásával zárult.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek