Beiratkozás az előkészítő osztályokba – Mától veszik át az iratcsomókat

205

Országos szinten mától fogadják az előkészítő osztályokba induló gyermekek beiratkozási dossziéját. Az első szakasz március 26-ig tart, a második április 11-én kezdődik. A városi, nem körzetköteles iskolák saját, belső kritériumrendszer szerint rangsorolhatják a hozzájuk beíratott gyerekeket. A múlt heti csíki és gyergyói kitekintőnk után ezúttal Udvarhelyszéket „járjuk körül”.

Ma reggeltől nyújthatók be a dossziék. Érdemes iparkodni a hőn áhított helyekért fotó: archív

Ugyanannyi előkészítő osztály indul idén Udvar­hely­széken, mint ahány tavaly indult, csak ezúttal több hellyel. A térségben 35 előkészítő osztály várja mától a beiratkozó gyerekeket, összesen 677 helyre lehet jelentkezni. Székelyudvarhelyen 16 osztály indul 393 hellyel. Egy osztály indításához legkevesebb 12 gyerek szükséges, a törvény 25-ös létszámú osztályokkal számol. Székelyudvarhelyen bizony van tanintézmény, amely rendszerint túllépi a 25-ös felső határt, és akár 30 gyerekkel is indít osztályt, miközben van olyan iskola, ahol csak 16-17 gyerek jár az előkészítő osztályba.
A törvény értelmében a szülő beírathatja a gyerekét egyrészt a lakhelyük szerinti iskolába, aki ebben az esetben automatikusan beiratkozottnak számít, vagy bármely más tanintézménybe a helyek függvényében. Azokat a gyerekeket kötelező beíratni előkészítő osztályba, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Az iskolába indulók pszichoszomatikus (iskolaérettséget mérő) felmérése már a hónap elejétől zajlik, főleg a napközikben, a szülő írásos kérése alapján.

Előnyben a székelyudvarhelyiek
Székelyudvarhely kilenc általános iskolájából négy nem körzetköteles. Minden évben több intézmény is számol túljelentkezéssel, van, ahol a beiratkozási időszak első egy-két napján már be is telnek a helyek.
Bárhonnan iratkozhatnak a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába, itt a jelentkezést képességpróbának kellett megelőznie, az alkalmasnak nyilvánított gyerekeket veszik fel a két osztály (zene- és képzőművészet) valamelyikébe.
A legnagyobb rohamot általában a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumnak, a Tamási Áron Gimnáziumnak, illetve a Benedek Elek Pedagógiai Gimnáziumnak kell kiállnia. Mindhárom tanintézetben a tanfelügyelőség által jóváhagyott kritériumrendszer szerint rangsorolják a jelentkezőket, viszont a központilag meghatározott feltételeknek is eleget kell tenniük, ami azt jelenti, hogy előnyt élveznek a testvérek, az árva és félárva gyerekek, illetve az akadályozottsággal élők.
Tőkés Zsolt igazgató tájékoztatott, hogy a „Refiben” két osztály indul idén is. Figyelembe veszik a lakhelytől és a szülők munkahelyétől való távolságot, előnyt jelent a székelyudvarhelyi lakcím és az egyházi ajánlás (nem muszáj reformátusnak lennie a gyereknek).
A „Gimiben” azért is pont jár, ha a szülőnek van valamilyen kötődése az iskolához, ha vállalja a vallásórákat, és itt is számít a munkahelytől való távolság. Laczkó György igazgató elmondta, hogy a testvérekből majdnem megtelik az egyetlen induló osztály, várhatóan az idén is csak néhány üres hely marad. Az igazgató megjegyezte továbbá, hogy rengeteg az érdeklődő. A Benedek Elek Pedagógiai Gimnáziumban indul a város egyetlen alternatív módszerű előkészítő osztálya, és itt egyértelműen azok a gyerekek élveznek előnyt, akik step by step oktatásban részesültek a napköziben, tehát – amint Popa Gabriella igazgatónő fogalmazott – a folytonosság a fő szempont, de a szülői munkahely címe, illetve a székelyudvarhelyi lakcím is nyom a latban.

Második szakasz áprilisban
Elméletileg minden dossziét át kell venniük ma reggeltől a felsorolt iskolákban, és a beiratkozás első szakaszának lejártával, március 27-én derül ki, hogy ki jutott be a kiválasztott előkészítő osztályokba. Azokat a gyerekeket, akik a 25-ös létszám fölött vannak, automatikusan a lakhelyük szerinti iskolába „irányítja” az informatikai program. Ha a szülőnek ez nem felel meg, a következő beiratkozási periódusban is leadhatja a jelentkezést azon tanintézetek valamelyikébe, ahol maradt üres hely.
Az elmúlt évek egyik jellegzetessége volt, hogy sokan „fiktív” lakcímváltozást jegyeztettek be személyi igazolványukba, hogy a városi, netán városközponti címmel biztosan bejuttathassák gyereküket a vágyott iskolába. Érdekes módon az idén nem tér el az átlagostól a lakosságnyilvántartó irodában ilyen kéréssel jelentkezők száma – tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtóirodáján.
Egyébként a hónap elejétől kezdve egészen hétfőig bármelyik szülő felkeresheti tájékozódás céljából a körzeti vagy a kiválasztott tanintézményt. A pszichoszomatikus vizsgálatot március 23-ig kérhetik akkor, ha a gyerek később tölti be a hatodik évét, vagy akkor is, ha idejében betölti, de a szülő – valamilyen oknál fogva – még visszatartaná a napköziben.
Ha valakinek nem sikerült elhelyeznie a gyerekét az első beiratkozási időszakban, akkor erre a második szakaszban lesz lehetősége, amely április 11-én kezdődik.

Asztalos Ágnes

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek