Beiratkozás az elemi osztályokba a 2018/2019-es tanévre – Tájékoztatják a szülőket

270

Habár az elemi osztályokba való beiratkozás jövő héten kezdődik, részletes tájékoztatással tegnap óta várják a szülőket az érintett tanintézményekben. A beiratkozás előzetesen lefektetett menetrendje szerint első körben március 30-án függesztik ki az előkészítő osztályokba bekerült gyermekek névsorát, a második szakaszban jelentkezőket április 18. és 20. között írják be a betöltetlen helyekre.

Előkészítő osztályos gyermekek szüleikkel. Megkezdődött az iratkozás Fotó: László F. Csaba

Mint az előző évben, idén is nyílt nappal várják a szülőket minden olyan oktatási intézményben, ahol előkészítő osztály indul, emellett az iratkozással kapcsolatos kérdések megválaszolása miatt tájékoztató találkozókat is szerveznek az óvodákban, illetve iskolákban.

Két szakaszban zajlik az iratkozás
Galaczi Hajnalka, az elemi oktatásért felelő tanfelügyelő lapunk érdeklődésére közölte, hogy minden szükséges információ elérhető a tanfelügyelőség honlapján, ahonnan bátran tájékozódhatnak az érintett szülők.
– Nemcsak online, de személyesen is lehet érdeklődni, hiszen az iskolákban minden erre vonatkozó kérdést megválaszolnak. Tavaly korábban kezdődött a beiratkozás, az idei ütemterv szerint március 12-éig zajlik a szülők tájékoztatása – mondta a tanfelügyelő.
Egyébként a pszichoszomatikus felmérést igénylő kéréseket is ebben az időszakban kell benyújtani a tanegységekben, az erre vonatkozó eredményeket március 26-án írásb an juttatják el a szülőkhöz. A beiratkozási formanyomtatványokat március 8. illetve 26. között lehet kitölteni, online, vagy a választott tanintézményben.
A beiratkozás két szakaszból áll: a jelentkezés leadása után az Országos Beiratkozási Bizottság informatikai program segítségével elosztja a gyermekeket a körzeti iskolákba, ezt követően március 30-án függesztik ki az előkészítő osztályokba beiratkozott gyermekek névsorát, valamint azokét is, akik az első fordulóból kimaradtak. A második fázisban a tanfelügyelőség sajátos elosztási eljárása alapján április 18–20. között írják be a gyermekeket az intézményekben megmaradt, üres helyekre. Végső összesítés várhatóan április 24. és május 4. között lesz majd.
A kitöltött beiratkozási lapokat munkanapokon (hétfőtől péntekig) reggel 8 órától este 6-ig várják az iskolákban.

Csíki helyzetkép
– A József Attila Általános Iskolában egy step by step és három hagyományos előkészítő indul a következő tanévben, a Petőfi Sándor Általános Iskolában három osztály, a Nagy Imre Általános Iskolában négy, a Nagy István Művészeti Középiskolában pedig két előkészítő várja a gyerekeket. Emellett a Xántus János Általános Iskolában egy hagyományos és egy Waldorf-osztály is indul, az alegységekben pedig szimultán oktatás zajlik – vázolta a csíkszeredai iskolák helyzetét Galaczi Hajnalka.

Gyergyószentmiklóson hat előkészítő osztály indul
Hat előkészítő osztályba várják a beiratkozó gyerekeket a gyer­gyószentmiklósi általános iskolák. Egy művészeti, egy step by step, valamint négy hagyományos osztály indul a következő tanévben.
A Vaskertes Általános Iskola a következő tanévben egy művészeti osztályt, valamint egy hagyományos osztályt indít. Hétfőn 18 órától tartanak tájékoztató szülői értekezletet az iskola dísztermében. Kedden 9 órától iskolalátogatásra várják a szülőket és gyerekeket a városi könyvtár melletti épületbe.
A Fogarasy Mihály Általános Iskola két hagyományos és egy step by step osztályba várja a jelentkezőket. Kedden 19 órára várják az érdeklődő szülőket tájékoztatóra az iskola dísztermébe, szerdán nyílt napra várják a gyerekeket.
A Kós Károly Általános Iskolában egy hagyományos osztályt indítanak. Kedden 17 órára várják a szülőket, majd szerdán a gyerekek is bepillanthatnak az iskolai tevékenységbe. Fontos tudnivaló, hogy az iskolában ősztől tanítás utáni foglalkozást is tartanak a gyerekeknek, ha a szülők igénylik azt.
A beiratkozás idén is körzetekhez kötött, minden iskola más-más városrészből fogadja a gyerekeket. Az iratkozáshoz szükség van a gyerek születési bizonyítványának másolatára, oltási igazolásra, valamint a szülők személyi igazolványának másolatára.
Azon előkészítő osztályba indulók esetén, akik 2012. szeptember 1. után születtek, iskolaérettség felmérésére van szükség, melyre március 23-ig kell sort keríteni, minden iskola titkárságán lehet erre időpontot egyeztetni.

Keresztes Bea
Nagy Levente

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek