Azt ígérik, hogy javítanak az „óraálláson”

58

Modernebbre cserélik a villanyórákat a tömbházakban, ám a lakók szerint a szerelők pancser munkát végeznek. Panasszal for­dultak a kivitelezőhöz, a polgármesteri hivatalhoz, az egyik civil szer­vezet közösségi oldalán pedig külön albumba töltik fel az átszerelésről készült fotókat. Láthatunk tátongó lyukakat az emeletek között, elfúrt betonvasat, lógó huzalokat, a bejárati ajtót majdnem elbarikádozó villanyóra-szekrényt. Orbán Árpád alpolgármester munkatársaival a helyszínen tájékozódott.

Vajon a tervekben is ez állt?

Kikerülnek a lakásokból a villanyórák, és teljesen át­szerelik a rendszert a lépcső­házakban. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint technológiai fejlesztésről van szó, tűzálló kábelekkel olyan villanyórákat szerelnek fel, amelyek memóriával ellátott adatkártyával rendelkeznek, így visszamenőleg is ellenőrizhető lesz a fogyasztás. Továbbá a rendszer automatikus távleolvasási lehetőséget biztosít, így nem kell minden lakásba bekopogniuk a villanyóra-leolvasóknak, valamint emberi beavatkozás nélkül bármikor megszüntethető és újraindítható a szolgáltatás.
A Tábor lakótelepen december elején kezdték el a munkát, a legtöbb helyen a lakókat senki nem tájékoztatta arról, hogy mire számíthatnak. Az egyik lakószövetség beadványban fordult a kivitelezőhöz (mint kiderült, a felsőboldogfalvi cég alvállalkozó ebben a beruházásban), kérve, hogy mutassa be a szükséges engedélyeket, terveket és a lakók beleegyezését is a villanyszerelési munkálatokba.
A panaszok a városházára is eljutottak, és pénteken Orbán Árpád alpolgármester, Fülöp Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója, Jakab Mária főépítész-helyettes, valamint a kivitelező alvállalkozó és a munkálatokat szerződő Electrica Rt. csíkszeredai és székelyudvarhelyi képviselője néhány Tábor és Bethlen lakótelepi tömbházban tájékozódott a helyzetről. A helyszíni szemle után megbeszélést tartottak, ahol kiderült, hogy európai uniós program keretében történik a beruházás, a versenykiírást egy bukaresti cég nyerte el, amelynek alvállalkozójaként a helyi cég alkalmazottai végzik a villanyszerelést. Az ügy kapcsán az egyik fő probléma az, hogy annak ellenére, hogy a lakószövetségi elnököket szeptemberben személyesen tájékoztatta a vállalkozó a munkálatok megkezdéséről, sok helyen a lakók nem tudtak erről. A szűkebb lépcsőházak esetében gondot okozott a felszerelt eszközök mérete, az órák elhelyezésére a lakók és a kivitelező nem találtak megfelelő megoldást. Az elvégzett munka minőségére, a lépcsőházakban zajló törés-zúzásra érkezett a legtöbb panasz, emiatt nyílt konfliktusok is kirobbantak a munkálatvezetők és a lakók között. A kivitelező mindezt a tenderkiírás követelményeivel és a fővállalkozó által biztosított anyagok minőségével magyarázta. A megbeszélésre megérkező Gálfi Árpád polgármester szerint viszont kötelessége lett volna az alvállalkozónak azonnal leállítania a munkálatokat, ha látta, hogy nem megfelelőek a kapott anyagok, „nem 21. századiak azok a megoldások, amelyeket alkalmaztak” – fogalmazott a városvezető.
Gálfi egyelőre arra kéri a lakószövetségi elnököket, lépcsőházfelelősöket, hogy tájékoztassák a lakókat, illetve szükség esetén közvetítsenek közöttük és a kivitelező között. Továbbá a helyzet tisztázásáért február elsején, szerdán 11 órára találkozóra hívja a bukaresti fővállalkozót, az Electrica Rt. megyei igazgatóját és az alvállalkozót.
Eközben az UTCA (Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport) Facebook-oldalán egyre több fotó jelenik meg a tömbházakban elvégzett munkákról. A rendhagyó „fotópályázattal” nagyobb nyilvánosságot kívánnak adni a lakók panaszainak, „talán elővesznek valakit (valakiket) ezért” – írják.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.