Az Olt-híd ellen fordították a bogáti hajókázást – Alagutat fúrnak a folyó alá Oltfalunál

188

Az állami hajózási vállalat jóváhagyta a bogáti térség sétahajózási terveit, azzal a feltétellel, hogy a megyei tanácsnak felnyithatóvá kell alakítania a csicsói Olt-hidat. A feltétel mindenkit megdöbbentett, a megyei tanács és a helyi lakosság azonban eltökélt: a székelység ezt a támadást is kivédi, és a hidat elbontják, elemeit pedig felhasználják annál a közúti alagútnál, amelyet az Olt alá fúrnak.

Döntött az állami hajózási vállalat, mégpedig úgy, hogy két fontos projektet ugrasztott egymásnak: a Román Hajózási Dolgok Rt. (RoHaDó Rt.) zöld utat engedett a bogáti önkormányzatok turisztikai projektjének, de azt a feltételt szabta, hogy a hajózhatóság érdekében a megyei tanácsnak a csicsói Olt-hidat felnyithatóvá kell tennie. Mint arról több alkalommal is beszámoltunk, a Bogát Önkormányzati Közösségi Liga Egyesületi Köre (BÖKLEK) újabb nagyszabású szolgáltatással bővíti turisztikaidesztináció-csomagját: Ajnádtól Csíkrákosig a Rákos-patakot, Rákostól a csicsói kisrepülőtérig pedig az Oltot tenné alkalmassá sétahajókázásra.
– A kezdeményezésünk páratlan. Ezzel ugyanis nem pusztán a csicsói reptérre érkező turistáknak tudnánk újabb egyedi programot kínálni, hanem a hajózhatóvá tétellel párhuzamosan a patakmeder-mélyítéssel és a partvédelem megerősítésével árvízvédelmi és patakszabályozási szempontból is hasznos munkát végeznénk – nyilatkozta felháborodottan Tamás Gusztáv BÖKLEK-elnök.
A medermélyítéssel érték volna el, hogy a meglévő hidak megmaradhassanak, és a RoHaDó Rt. ezt jóvá is hagyta, egyetlen kivétellel: Oltfalunál, a csicsói Olt-híd esetében nem engedik mélyíteni a medret. A mondvacsinált indoklás a pillérek megsüllyedésének veszélye, ami nevetséges érv, hiszen a hidat éveken át építették, és mára bombabiztos.
– Aljas támadás ez a székely közösség ellen, de a helyi lakossággal és építkezési szakemberekkel való gyors egyeztetéseink során arra az elhatározásra jutottunk, hogy bebizonyítjuk: ez sem ijeszt meg bennünket. Sőt olyan megoldásra sarkall, ami országszerte példaértékű lesz: alagutat fúrunk a folyó alá – közölte lapunkkal Betfalvi Mátyás megyeitanács-elnök.
A meglévő hidat elbontják, elemeit pedig felhasználják a majdani alagútban támfalaknak, korlátoknak. A korábbi híd főként a helyi lakosságot és a csicsói hazajáró tehéncsordát szolgálta ki, utóbbi miatt három sávot terveznek – tudtuk meg Betfalvitól –, egyik sávra a csordát terelik napi két alkalommal. Mivel az alagúttól – és a BÖKLEK-projekttől – turisztikai fellendülést várnak, az alagút falán kétoldalt turisztikai információs táblák tájékoztatják a vendégeket, ráadásul egy alagútkarbantartónak is állást biztosít az újszerű létesítmény.

Kelemen Hugó Izsák

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek