2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

„Azért szép az élet, mert fogyasztom a mézet”: Csíki méhészek ünnepe

Székely termék vásárral egybekötött Mézfesztivált tartottak a hétvégén, péntektől szombatig Csíkszeredában a Méhészek Egyesülete, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége szervezésében.

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Mézfesztivált. Minden évben a fesztivál előtti héten a mézlovagok meglátogatják a környékbeli óvodákat, iskolákat, ahol kis ismertetőt tartanak a méhek munkájáról, majd mézzel is megkínálják a gyerekeket.
A mézlovagrendeken kívül Csíkszereda vendégül látta az idei magyarországi mézkirálynőt, aki jelképes ajándékkal örvendeztette meg a szervezőket: a Vár téren elültetett tő levendulát.
A vásáron 20 sátort töltöttek meg mézzel és mézből készült termékekkel a megye különböző helységeiből érkező termelők, a különböző településekről jött néptánccsoportok előadásai gazdagították az eseményt.
− A gyerekekről sem feledkeztünk meg, szombaton egész nap tárt kapukkal várta őket a kézműves sátor, ahol még inkább megismerkedtek a mézzel kapcsolatos dolgokkal – mondta el lapunknak Rácz Ilona, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke.
A fesztivált annak okán kapcsolták össze a helyi termékek vásárával, mivel ott ünnepelték meg a székely termék védjegy 10 éves múltját is.
− Ezeken a vásárokon nem a kereslet-kínálaton van a hangsúly. Az a fontos, hogy az eladó és vásárló közt közeli kapcsolat alakulhasson ki – jelentette ki Bíró Márta, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársa.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb