Az utolsó szezon volt a TACsIval, jövőben autót váltanak

83

Második hely csapatban, negyedik hely a Logan-kupában, 13. hely a 9-es géposztályban, két dobogós hely – ez a mérlege a 2015-ös évben a csíkszeredai ralipárosnak. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros az eredmények szempontjából nem elégedett az idei évi teljesítménnyel, ám szerintük a 2015-ös raliidény remeknek bizonyult tapasztalatszerzés szempontjából. Tervezik a folytatást, azt egyelőre nem tudják, milyen autóval versenyeznek jövőre, de az már eldőlt, hogy nem a TACsI névre hallgató Dacia Logan lesz a versenygépük.

Több versenyen is a technika tréfálta meg a csíkiakat. Azonban volt olyan is, amikor szárnyalt a TACsI Fotó: Bogdan Barabas
Több versenyen is a technika tréfálta meg a csíkiakat. Azonban volt olyan is, amikor szárnyalt a TACsI Fotó: Bogdan Barabas

Nem sikerült tavalyi szezonjukat megismételni­ük a csíkszeredai ralisoknak: 2014-ben a Dacia Logan-kupában a 2., idén a 4. helyen zárt a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta páros. Az elmúlt évhez képest nem annyira az ők, mint inkább az autó teljesítménye gyengült, a 2015-ös szezonban a TACsI-nak becézett Dacia Logan sokszor tréfálta meg a csíki ralisokat, több volt a technikai probléma az autóval, mint a 2014-es évben. Pedig nagy reményekkel vágtak neki az évnek a csíkiak.
A szezont nyitó Brassó Ralit megelőző napokban motorcserén esett át a csíki ralisok autója, így a barcasági negyedik hely is jó eredménynek számított. Aradon az utolsó előtti szakaszon a Logan-kupában addig vezető csíkiak autójának váltóhibája miatt adták fel a versenyt, míg a Delta Ralin, szintén az első helyről estek ki: lecsúsztak az útról. Bákóban a harmadik helyet szerezték meg a monomárka-kiírás értékelésében, Kolozsváron az 5., Szebenben a 4. helyen zártak, Iași-ban egy újabb technikai hiba miatt kényszerültek félreállni, míg az idényzáró futamon, a Hargita Ralin a második helyen végeztek. A szezon során 111,4 pontot gyűjtöttek, és ez a negyedik helyhez volt elég, 1,6-tal kevesebbet, mint a dobogó legalsó fokára felálló Maior Norbert.
– Eredmény szempontjából gyengébben zártunk, mint tavaly. De ha a tapasztalatszerzést és stratégiaépítést nézem, akkor az idei szezon egy tanulóév volt számunkra. Megtapasztalhattuk, hogy miként lehet elveszíteni egy gyorsasági szakaszon a másfél nap alatt összeszedett előnyt, hogy lehet az első helyet bukni egy kilométerrel a rali vége előtt, hogyan tudod stratégiailag beosztani az előnyödet és hogyan maradhatsz le négy másodperccel a győzelemről. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, és ez a jövőre tekintve javunkra válhat – mondta értékelőjében Teslovan Adrian. Cseh Vajk Imre szerint amennyiben egy tízes skálán kellene értékelje az idei évet, úgy az egy hatosnak felelne meg, szemben a 2014-es kilencessel. – Összességében ha a technikai problémákat leszámítom, elégedettek lehetünk a negyedik hellyel a Logan-kupában – mondta a csíki navigátor.

Versenyek, pályák
A csíki ralisok számára a Bákó és a Hargita Rali sikerült a legjobban, saját bevallásuk szerint e két versenyen nem volt semmi gondjuk versenygépükkel. De négy olyan verseny is volt, ahonnan keserű szájízzel távoztak. – Brassóban nehezen indult a szezon a motorcsere miatt, majd egy rossz abroncsválasztás miatt a másodikról a negyedik helyre csúsztunk vissza. A Delta Ralin vezető helyről estünk ki, Szebenben pedig abroncsmelegítés közben csúsztunk be az árokba, Kolozsváron szintén egy árok okozott gondot – mondta Teslovan. Cseh hozzátette, a szebeni és a kolozsvári ralit ugyan befejezték annak ellenére, hogy megjárták a sáncot is, de mindkét viadalon jobban szerepelhettek volna, ha az apró bakik ne lettek volna.
A bajnoki futamok rendezését – a pályák szempontjából – is értékelték a csíkiak, természetesen szerintük a Hargita Rali volt a legjobb verseny a 2015-ös évben. Az általuk felállított rangsor folytatása viszont eltér a pilóta és a navigátor szemszögéből. Míg Cseh Vajk Imrének a Delta és a Iași Rali tetszett nagyon, addig Teslovan Adriannál Brassó és Arad ért fel a „dobogóra”. Érdekesség viszont, hogy a Szeben Ralit egyikük sem kedvelte. – Azt hiszem, bármennyire is csodálatos a Transzfogaras, az egyáltalán nem ralis pálya. Nagyon balesetveszélyes mind a versenyzők, mind a nézők számára, idén pedig az időjárási körülmények sem voltak megfelelőek – mondta a csíki pilóta.
Az aszfalt borítású utakon zajlott versenyek közül a Brassó Rali nyerte el tetszésüket, Cseh szerint a hidegpataki (Pârâul Rece) szelektív volt a legjobb. A murva útfelületen zajlott ralik közül az aradi viadal tetszett a csíkiaknak a legjobban, itt is a szépfalusi (Frumușeni) gyors volt az, amelyre szívesen emlékeznek vissza. A legnagyobb kudarcot a Iași Ralin élte meg a csíki páros, a szezon során itt hibásodott meg harmadszor versenygépük váltója.
A Hargita Rali viszont a csíki páros legkedveltebb futama volt a 2015-ös évben is. Teslovan szerint minden szelektív remek volt, noha a Madarasi-Hargita szelektív felső része nem nyerte el tetszését teljesen. – Nagyon durva volt, ott eléggé körültekintők voltunk, az óvatosságunk miatt pedig elvesztettük az első helyet. A szelektív alsó része viszont szenzációs – mondta a csíki pilóta. Cseh Vajk Imre viszont a homoródkeményfalvi szakaszra tette le voksát, a navigátor szerint ott repül a TACsI, ahogyan a többi versenyző, úgy ők is kihozták a maximumot az autóból – Szerintem murván olyan végsebességeket sehol sem értünk el a szezon során, mint Homoródkeményfalva és Homoródfürdő között – mondta Cseh Vajk Imre.

Az ellenfelek
A Dacia Logan-kupában idén is óriási volt a harc, a nyolc futamon összesen hat győztest avattak és csupán két olyan pilóta volt, aki legalább kétszer tudott nyerni. – Szerintem a legkeményebb ellenfél idén is Viorel Ivan volt, annak ellenére, hogy nem minden futamon indult. Hét éve, hogy Logannal versenyzik, ismeri az autóját és óriási a tapasztalata – mondta Teslovan. Hozzátette, kemény csatákat vívtak Adrian Dragannal, no meg az alig tizenhét éves Maior Norberttel is. – A „kölyök” nagyon tehetséges, kíváncsi vagyok, hogy miként alakul majd további pályafutása – mondta a csíki pilóta.
Ami viszont a teljes mezőnyt illeti, Cseh szerint Simone Tem­pestini messze kiemelkedett a többi versenyző közül, talán Szabó Gergő tudta tartani csak a fiatal kolozsvári olasszal a lépést. Teslovan szerint Raul Badiu az egyik legtehetségesebb pilóta, aki egy remek anyagi háttér megteremtése esetén akár Simone Tem­pestini szintjére is eljuthat.

A Madarasi-Hargita felső szakasza volt az egyik legnehezebb szelektív a bajnokságban
A Madarasi-Hargita felső szakasza volt az egyik legnehezebb szelektív a bajnokságban

Tervek 2016-ra
A 2014-es évben a csíki ralisok bérelték versenygépüket a Colina Motorsporttól, idén viszont már sajátjuk volt a TACsI: a tavalyi idényzáró után megvásárolták. Noha hosszú távra terveztek vele, idén mégis eladóvá vált a Dacia Logan. Van rá kereslet, és az is elképzelhető, hogy Hargita megyében marad az autó. Az viszont már biztos, hogy a Teslovan–Cseh páros jövőben nem Logannal versenyzik.
– Reményeink szerint a 2016-os évben egy igazi, gyári építésű versenygépünk lesz. Géposztályt váltunk, 9-esből 3-asra, két autót ki is szemeltünk, döntés viszont még nem született – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta viszont annyit elárult, hogy egy Renault Clio R3 vagy egy Citroën DS3 R3T között fognak dönteni. – A Brassó-Pojánán tartott hegyigyorsulási ob-futamon kipróbáltam a Cit­roënt, és mondhatom, lenyűgözött. A Junior WRC-ben ilyen autókkal versenyeznek, nem csodálom, hogy erre a modellre esett ott a választás – mondta Teslovan. Cseh Vajk Imre azt mondta, január folyamán dől el, hogy a BCR Leasing Rally Team milyen felállásban száll harcba majd a bajnoki címért, amelynek nagy valószínűség szerint ők is tagjai lesznek. Az már biztos, hogy a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre felállás marad, hiszen pilóta és navigátor elégedett csapattársával, bíznak egymásban és remekül megértik egymást.
A 2015-ös hazai bajnokság során egy versenyt leszámítva Si­mone Tempestini legyőzhetetlen­nek bizonyult, Bákóban azért nem jött össze a kolozsvári olasz sikere, mert kizárták, itt Szabó Gergő szerezte meg az első helyet. A csíki ralisok szerint nem várható nagy változás 2016-ban sem, amelyet csupán egy tényező befolyásolhat: milyen prioritással kezeli majd Simone a hazai bajnokságot. – Simone számára idén a Junior WRC, a világbajnokság és az Európa-bajnokság volt fontosabb, ennek ellenére minden hazai futamon elindult és egy kivétellel nyert is. Ha a Napoca Rally Academy anyagilag tovább is bírja vinni a terhet, amit Simone kül- és belföldi szereplései a kolozsvári csapatra rónak, illetve „Simo” is tudja hozni az idén mutatott teljesítményét, nehéz lesz őt legyőzni – mondta Teslovan. Cseh szerint a bajnokságba jövőben Dan Gârtofan is beleszólhat, a brassói ugyanis új autóval – Skoda Fabia R5 – vág neki a szezonnak. – Okozhat még meglepetést Szabó Gergő és Keleti Edwin is, persze nagyban számít az is, hogy ők milyen költségvetést tudnak majd összeállítani a szezonkezdésre. Ettől függ ugyanis, hogy ki milyen autóval és melyik géposztályban harcol majd – mondta a csíki navigátor.
A 2015-ös idényben a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta csíki ralipárost támogatták: Borszék Ásványvíz Rt., BCR Leasing, Orcla Foods – Tomi Ketchup, Defi, Pigna, Hermes Forwards, Spectrum Center Székelykeresztúr, Prodia Csíkszereda, a Lem’s Hargita megyei képviselete, Mobil 1 – Star Lubricants, Telekom és a Hargita Népe.
– A támogatóink mellett szeretnénk köszönetet mondani a Colina Motorsportnak, akik biztosították a technikai hátteret, és egész évben ügyeltek arra, hogy az autónk versenyképes legyen. Köszönet a BCR Leasing Rally Team-nek, a csapattársaknak, akiktől nap mint nap tanulhattunk, és nem utolsósorban a szurkolóknak és barátoknak, akik minden egyes versenyen drukkoltak nekünk – mondta Cseh Vajk Imre zárásként.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek