2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Az utolsó humanista művész

Az utolsó humanista művésznek nevezte Banner Zoltán mű­vé­szettörténész Márton Árpád festőművészt a 75. születés­napja alkalmával rendezett jubi­leumi tárlat megnyitóján. A csík­sze­redai Mikó-várban tartott születésnapi rendezvényen mintegy ötszáz tisztelője köszöntötte az ünnepeltet.

A pályatársak jókívánságait fogadja Márton Árpád. Elismerés Fotó: Nagy Gyöngyvér
A pályatársak jókívánságait fogadja Márton Árpád. Elismerés Fotó: Nagy Gyöngyvér

Telt házas színházi előadásra hasonlított Márton Árpád festőművész kiállításának szombati megnyitója: a Mikó-vár udvara megtelt az ünnepelt művész, pedagógus, művészetszervező barátaival, volt tanítványaival, Erdély minden szegletéből érkezett képzőművészekkel, művészetszerető emberekkel. Az ünneplés alaphangulatát Györfi Erzsébet népdalénekes – ő maga is a művész volt tanítványa – szabta meg az általa előadott gyergyói népdalokkal, utalva arra, hogy Gyergyóalfaluból indult útjára a művész.
Gyarmati Zsolt, az eseményt vendégül látó Csíki Székely Múzeum igazgatója elmondta, hogy az ünnepelt első kiállítása ugyanebben az intézményben volt 1964-ben, a következőt 1990-ben tartották, s negyedszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy újból az ódon épület falait díszítsék Márton Árpád munkái.
A művésznek Csíkszereda életében betöltött szerepéről, művészi, tanári és művészetszervező közéleti tevékenységéről beszélt Antal Attila, a város polgármesteri teendőket ellátó alpolgármestere, kiemelve az ünnepelt szerénységét, alázatosságát, a szakmai ismeretek elsajátítása iránti kérlelhetetlenségét, szigorát, hivatása szeretetét.
A művész születésnapjára két kötet jelent meg: egyik a kiállítás anyagát tartalmazó, katalógusnak szánt művészalbum, a másik Márton Árpád versillusztrációiból válogatott kötet. A két kiadványt Kozma Mária író, a kötetek szerkesztője mutatta be, hangsúlyozva, hogy a katalógus az alkotó művészetének keresztmetszetét adja, az illusztrációkat tartalmazó album pedig a művész tevékenységének egyik kis – de nagy jelentőséggel bíró – szeletét mutatja be.
A kiállítást Banner Zoltán művészettörténész nyitotta meg. Mint mondta, bár monográfiát írt már az ünnepelt művészről, s eddig számos kiállítását volt szerencséje bemutatni, ismeri sok évtizedes munkásságát, mégis megilletődve szemléli a kiállított anyagot, újfent megállapítva, hogy a pártállami időszak elzártságában a Márton Ferenc, Nagy István és Nagy Imre nyomdokain haladó Márton Árpád és kortársai által képviselt művészet, szellemiség jelentette a nyugati festőirányzatokkal, stílusokkal való kapcsolatot, tevékenységük iskolateremtő jelleggel bírt. Hangsúlyozta, hogy a művész alkotásait nem lehet és nem is szabad korszakolni, ugyanis általános jellemzői végigkísérik a korai munkáktól a mai napig: a mély gondolatiság és a humánum.
A megnyitószövegek sorát Györfi Erzsébet születésnapi köszöntő éneke zárta, az éneklésbe bekapcsolódott a közönség is. Ezt követően a népes közönséget a Mikó-vár időszakos kiállításoknak helyet adó termeibe hívták meg, hogy megtekintse a művész által rendezett kiállítás anyagát. Egy külön teremben Márton Árpád művészetét bemutató filmet vetítettek, az alkotó az érdeklődők rendelkezésére állt egy-egy kézfogás, kedves szó vagy dedikálás erejéig, a vár udvarán pedig az ünnepelt egészségére koccinthattak a megható ünnepség résztvevői.

[box type=”shadow” ]Levélben köszöntötte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Hargita megye neves szülöttét, kiemelve, hogy Márton Árpád hosszú művészi, pedagógusi és művészetszervezői pályafutása példaértékű a fiatal generációk számára, ugyanis munkásságával, emberi tartásával bebizonyította, hogy távol a nagy művészeti központoktól is lehet európai szintű művészeti életet meghonosítani. „Az Ön művészete térségünk egyik legmarkánsabb névjegye, pedagógusi munkássága elválaszthatatlanul kötődik az elmúlt évtizedek művészgenerációinak kiteljesedéséhez. Művészetszervezői munkássága révén hozzájárult a műértő közönség neveléséhez. Ugyanakkor kimagasló az intézményteremtő tevékenysége is: a szárhegyi művésztelep története kitörölhetetlenül egybefonódik az Ön nevével, valamint Gaál András és Zöld Lajos nevével. Büszkék vagyunk arra, hogy körünkben tudhatjuk, művészetét csodálhatjuk, e csoda részesei lehetünk. Arra is büszkék vagyunk, hogy Hargita megye legrangosabb elismerése – a Hargita Megyéért díj – kitüntetettjei között tisztelhetjük” ­– olvasható a megyeelnök köszöntőjében.[/box]

Sarány István

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb