Az úszás mindig jó választás

Beszélgetés Káli Annamária úszásoktatóval

1 104

Sokan hanyagolják az úszást mint mozgásformát a téli, kora tavaszi hónapokban, mivel félnek a megfázástól, a tüdőgyulladástól. Pedig ebben az időszakban is sokat tehetünk az úszással az egészségünkért. Káli Annamária úszásoktatóval beszélgettünk.

– Mire kell jobban odafigyelnünk a hideg évszakokban, ha az úszást választjuk?

– Kevés odafigyeléssel könnyen elkerülhető, hogy az uszodából betegen menjünk haza. Nagyon fontos, hogy alaposan megszárítkozzunk az úszás után, és így hagyjuk el az uszodát. Válasszunk olyan úszósapkát, amely szárazon tartja a hajunkat, vagy csak nagyon kevés vizet enged át. Akik hajlamosak a fülgyulladásra, azoknak érdemes beszerezniük füldugót, amely nem engedi a vizet a fülbe. A hajunkat és a fejbőrünket szárítsuk meg teljesen, hiszen télen nagy a különbség a medencetér és a kinti hőmérséklet között. Az uszodából kilépve tegyünk sapkát a fejünkre. Sokat segít, ha úszás után hosszú meleg, zuhanyt veszünk.

– Miért érdemes a gyerekeket minél előbb beíratni úszásoktatásra?

– Az úszás egészségügyi jelentőségét és az ezzel társuló rengeteg pozitív tényezőt figyelembe véve az úszásoktatást már óvodáskorban el lehet kezdeni. Az úszás az egyetlen sportág, amely szinte az összes izmunkat igénybe veszi, emellett légzésszabályozásra is kényszerít. Befolyásolja az egész szervezet működését, a szív- és érrendszer, a légzőrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat is segíti. Javul tőle a szervezet oxigénellátása és a szellemi teljesítményt is fokozza. A gyerekek minden újdonságba lelkesebben vetik bele magukat, a kudarc nem zavarja őket annyira, mint minket, felnőtteket. Ha már kiskorban úszni visszük gyerekünket, még ha nem is lesz olimpiai bajnok, de hatalmas ajándékot adunk számára. Kiegyensúlyozott, kitartó és egészséges felnőtt lesz, aki mindig szeretni fogja az úszást, illetve az élete részévé válik a sport. Másik fontos szempont, hogy életmentő helyzetekben ki tud úszni a gyermek, nem kell azon aggódnunk, hogy osztálykiránduláson a szálláshelyen van-e uszoda.

– Milyen feltételekkel írathatja be a szülő a gyerekét úszótanfolyamra?

– Természetesen a legfontosabb, hogy a gyermek egészségi állapota megfelelő legyen. Ez nem azt jelenti, hogy ha egy gyermek valamilyen rendellenességgel küzd, nem vehet részt úszásoktatáson. Orvossal és oktatóval egyeztetve, differenciáltan lehet foglalkozni ezekkel a gyerekekkel. Másik nagyon fontos szempont, hogy akarjon jönni a gyermek az uszodába. Beszéljünk vele az úszásról, járjunk el vele uszodába, látogassunk el egy úszásfoglalkozásra. Meghatározó a gyermek személyisége, az idegrendszer fejlettsége, érettsége, testi fejlettsége, mozgása, a végtagok összehangolása, a légzés irányítása. Ne erőltessük az úszást, ha úgy látjuk, hogy gyermekünk még nem áll készen erre. A túl korai, erőltetett úszásoktatással egy életre elvehetjük a kedvét a sportágtól. Mi, oktatók 5–8 éves kortól ajánljuk az úszásoktatás megkezdését. Korábban is el lehet járni babaúszásra, illetve vízhez szoktató foglalkozásokra, amik segítenek a majdani úszás elsajátításában. A lényeg, hogy a gyermek örömet találjon az úszásban.

– Milyen betegségeket korrigálhatunk az úszással?

– Az úszás legnagyobb értéke az, hogy többféle betegségnél – főleg mozgásszervi elváltozásoknál – különösebb módosítások nélkül, csupán a megfelelő úszásnem és az optimális terhelés megválasztásával jelentős javulást érhetünk el. A medencében a test függőleges helyzetből vízszintes helyzetbe kerül, valamint a víz felhajtó ereje miatt a gravitáció kevésbé érvényesül. A vízben végzett gyakorlatok tehermentesítik a lábat és a gerincet, ezért a legalkalmasabbak a mozgásszervi elváltozások megelőzésére, illetve a már kialakult elváltozások korrigálására. A gerincproblémák nagy­mértékben korrigálhatók rend­szeresen, legalább heti két alka­lommal végzett, a betegségnek megfelelő gyógyúszó gyakorla­tok­kal. Csontritkulás esetén is jó vá­lasz­tás lehet az úszás.

– Azt mondják, hogy az örök fiatalság titka az úszás. Fontos azonban, hogy az úszásnemeket megfelelően végezzük, különben megnőhet a sérülések száma. Melyek a leggyakrabban használt úszásformák és hogyan kell helyesen végezni?

– A négy hivatalos úszásnem a hátúszás, gyorsúszás, mellúszás és pillangó (vagy delfin) úszás. Módszertanilag ebben a sorrendben tanítjuk a gyerekeket úszni. A leggyakoribb hiba, amit az uszodában láthatunk, az a kiemelt fejjel végrehajtott mellúszás. Ebben a testtartásban a hát nem tud ellazulni, ehelyett görcsös állapotba kerülnek az izmok, és ennek eredményeképp az is előfordulhat, hogy a medencéből kijőve hát- és nyakfájás lép fel.

– Sok felnőttnek nem adódott lehetősége megtanulni úszni. Könnyen elsajátítható felnőtt-, akár időskorban?

– Sosem késő megtanulni ezt a sokoldalú mozgásformát, és vannak is többen, akik idősebb korban döntenek úgy, hogy megtanulnak úszni. Édesanyám hatvanévesen tanulta meg, és azóta is rendszeresen úszik.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek