Az ünnepléshez szükség van a művészetre

107

Változatos technikával készült festményekből, rajzokból nyílt kiállítás pénteken a csíkszent­do­mo­kosi kultúrotthonban azoknak az 1–6. osztályos diákok munkáiból, akik szombatonként Oláh Katalin irányításával tanulják a művészet ezen ágát. A megnyitón elhangzott, bár napjainkban a művészetből nem nagyon lehet megélni, de pszichikai jólétet biztosít, jellemépítő, -formáló tevékenység.

Ferencz Alajos polgármester megnyitja a tárlatot. A művészet boldogsága Fotó: Háromszéki Eszter
Ferencz Alajos polgármester megnyitja a tárlatot. A művészet boldogsága Fotó: Háromszéki Eszter

Grafikák, fekete-fehér rajzok, kollázsok, tájképek egyaránt találhatók azok között a munkák között, amelyeket Oláh Katalin irányításával Albert Viktória, Péter Hunor, Bodó Botond, Bőjte Aletta-Dalma, Szabó Eszter, Szabó Anna, Gáll Anna, Sámuel Szilárd, Bács Ottilia, Bács Izabella, Gruja Lázár Ilona az elmúlt egy évben alkotott. Csíkszentdomokoson már hagyománya van annak, hogy március első napjaiban nyílik meg a gyermekrajz-kiállítás, amely alkalommal a szülők, nagyszülők megcsodálhatják a diákok munkáit, másrészt jó lehetőség arra is, hogy a közösség nőtagjait köszöntsék, ünnepeljék – mondta megnyitóbeszédében Ferencz Alajos polgármester.

Oláh Katalint a Művészeti Népiskola oktatójaként egy nagymama megkereste, hogy van két tehetséges unokája, akikkel foglalkozni kellene – elevenítette fel a kezdeteket. Hozzátette, a diákokkal való foglalkozás során ő maga is sokat tanult. Elmondta, a kiállító diákok között van olyan, aki első osztálytól tanul rajzolni, de a legideálisabb az, ha a gyerekek már tudnak olvasni, és illusztrációkat készítenek az olvasmányaikhoz, így a fantáziájuk is fejlődik. Viszont olyan diák rajzait is kiállították, aki már Sepsiszentgyörgyön tanul rajz szakon. Oláh Katalintól megtudtuk, a gyerekek elsősorban a fekete-fehér rajzokat szeretik, a színekkel kevésbé szeretnek dolgozni.
A csíkszentdomokosi Községi Könyvtár könyvtárosa, Sándor Edit köszöntőjében elmondta, lehet, hogy néha lassan jönnek az eredmények, sokára készülnek látványos munkák, de a munkával szembeni tisztelet előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Hangsúlyozta, ehhez a munkához szükséges a kreativitás, az eredetiség, az, hogy merjenek önállóan mást alkotni, másrészt pedig a szerénység, az alázat, az önfeláldozás a művészetért.
– Ezekből nem lehet megélni, de pszichikai jólétet biztosít, jellemépítő, -formáló tevékenység, és azok, akik a szombati iskolában ismerkednek a festészettel, kultúra- és művészetszerető, tág látókörű felnőttekké válhatnak – mondta Sándor Edit.
Balázs József festőművész bevallása szerint a domokosi kiállításokon egyik ámulatból a másikba esik, egyrészt, hogy milyen szép és gazdag látványt nyújtanak a képek, másrészt, hogy milyen népes közönség méltatta ünneplésre azokat. Kitért arra, hogy a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai között a domokosiakat különlegesen tiszteli magatartásuk, tisztességtudásuk, tehetségük és összetartásuk miatt.
– Pénz nincs a művészetben, de boldogság van, hiszen ha háttérbe is szorul a művészet a hétközna-
pokban, ha az ember ünnepelni akar, akkor szüksége van a művészetre – vélekedett.
A kiállított anyagról elmondta, amikor belépett, az volt az érzése, hogy a művészeti iskola diákjai készítették, továbbá látszik, Domokoson valaki sok időt tölt azzal, hogy ezek a gyermekek így rajzoljanak: jó ízléssel vezeti őket, és nagyon sokféle technikára tanítja – méltatta a munkákat.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.