Az „újjászületések” éve

101

Az idei esztendő során az autók világában hazai viszonylatban is jó néhány újdonságra lehet számítani. Ilyen összefüggésben többek között utalhatunk arra, hogy a craiovai gépkocsigyárban most már teljes gőzzel folyik az új modell, az EcoSport sorozatgyártása, a mioveni-i Dacia autógyárban is szerkezeti változtatásokra lehet számítani, s ezen belül a robotizálás fokozódására. Valószínűsíthető, hogy mégiscsak bevezetésre kerül a „regadót” helyettesítő valamilyen illeték vagy esetleg díjszabás, a fővárosban hosszas szünet után ismét megszervezik a nemzetközi autószalont, Brassóban pedig a remények szerint lekerül a „takaréklángról” a tehergépkocsi-gyártás, s akár több száz járművet is összeszerelhetnek.

Próbaúton Pakisztánban a Roman Rt. egyik új modellje…

Ami a hazai gépkocsigyártást illeti, a tavalyi eredményekről már részben beszámoltunk, de a véges adatok még nem ismeretesek, hisz a pénzügyi mérlegek még nem készültek, nem készülhettek el. Ettől függetlenül a piaci elemzők szerint az idei évben viszonylag jelentős arányban meg fog emelkedni a Romániában legyártott személygépkocsik (de nemcsak) száma, gyarapodni fog az export is, akárcsak az üzleti forgalom, s értelemszerűen az autóipari cégek nyeresége is. Hasonlóképpen vélekednek az új személygépkocsik piacát illetően is, nevezetesen piacbővülésre számítanak, akárcsak a tavaly. Ilyen összefüggésben viszont megemlíthetjük, hogy több mint valószínű, hogy a roncsprogram beszűkülése okán az annak keretében megvásárolható új járgányok száma csökkenhet. Említettük, hogy újdonságokra is számítani lehet, ebben a keretben pedig mindenekelőtt két olyan történést, fejleményt kell kiemelnünk, amely akár „újjászületésként” is értékelhető. Az egyik egészen biztos, hogy be fog következni, a másik pedig több mint valószínű.

Tehergépkocsik Pakisztánba
Nem kizárt, hogy vannak, akik úgy tudják, hogy Brassóban már nincs is gépkocsigyár, s ott nem is szerelnek össze járműveket. A dolog azonban némileg másként áll, hiszen továbbra is létezik a többségi magántulajdonban lévő Roman Rt., amely ugyan jelenleg jogi átszervezés alatt áll, ennek ellenére „éldegél”, azaz ott összeszerelnek tehergépkocsikat. A tavaly több mint harminc tehergépkocsit szereltek össze, jobbára az Amerikai Egyesült Államok hadserege, illetve a Pentagon számára, de a román hadsereg számára is, ugyanakkor száz billenős tehergépkocsi leszállítására kötöttek szerződést tajvani megrendelővel, s ennek a szerződésnek az értéke 12 millió euró. Ezekből a teherszállító járművekből is néhányat leszállítottak, a többi az idén lesz esedékes. Ennél is fontosabb és jelentősebb lehet az a szerződés, amelynek megkötése valószínűsíthető, s amely értelmében 500 tehergépkocsit szerelnek össze pakisztáni megrendelésre, s azok mindegyike 200 ezer euróba kerül(ne). A brassói gyár még az elmúlt esztendőben elküldött tesztelés céljából Pakisztánba két tehergépkocsit, nevezetesen a 32.430 DFAES modellt (az MAN Euro III, dízel üzemelésű, 430 lóerős motorral van ellátva, valamint a 22.330 DFAEG, amely MAN Euro III, 330 lóerős motorral van felszerelve, s amely katonai felszerelések szállítására van „kiképezve”), s a megrendelőtől kedvező volt a visszajelzés. A félhivatalos értesülések szerint a pakisztáni illetékesek még e hónap folyamán Brassóba érkeznek, s a Roman Rt. ügyvezető igazgatója, Rugács Károly szerint valós esély kínálkozik arra, hogy a szerződések tényleges megkötésére sor is kerüljön, ugyanis időközben arról értesültek, hogy a pakisztáni megrendelő ejtette a másabb potenciális beszállítók iránti kutakodást. Arról is tudni, hogy a Roman Rt. újabb megrendelésekre számíthat a Pentagon és a román hadsereg részéről is, de ezek a nagyságrend tekintetében nem bírnak különösebb jelentőséggel.
Amennyiben megkezdődik a járművek összeszerelése, akkor egy kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy újjászületik a brassói tehergépkocsi-gyártás, amely immár több mint húsz éve csak „vegetál”. Érdemes emlékeztetni arra, hogy az egykori Vöröszászló (Steagul Roșu) gyárban 1954-ben készült el az első teherautó (a SR101-es modell), majd 1977-ben a legyártott járművek száma meghaladta a 33 000-et, a 80-as évek elején az alkalmazottak száma 27 ezer körül volt. Az évek során több modell (Carpați, Bucegi, Roman, DAC) legyártására is sor került, azokból exportáltak a világ számos országába, többek között Magyarországra, Lengyelországba, Görögországba, de még az Amerikai Egyesült Államokba is.

Márciusban SIAB
Több mint tíz évig szerveztek országunkban is, pontosabban a fővárosban nemzetközi gép­kocsikiállítást, nevezetesen a Bukaresti Nemzetközi Autószalont (SIAB). Legutóbb 2007 őszén, s akkor különböző viták, félreértések okán lemondtak a következő megszervezéséről. Ez annál is inkább sajnálatos volt, mert az egykori bukaresti nemzetközi kiállítás szerepelt a Gépkocsigyártók Nemzetközi Szervezetének (OICA)
ese­mény­nap­tá­rában. Nos, az idén­től visszakerül abba, ugyanis az megszervezésre kerül március 23.–április 1. között. Arra a Romániai Kereskedelmi és Ipar­ka­mara (CCIR), valamint a Gép­kocsigyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) szervezésében kerül sor a Romexpo Kiállítási Központ területén. A szervezőktől származó értesülések szerint a szabadtéren 20 ezer négyzetméter áll majd a kiállítók rendelkezésére, az újjáépített és korszerűsített B1-es, B2-es és B3-as csarnokokban pedig több mint 27 ezer négyzetméter. Az eddigi értesülések szerint a kiállítók közt lesz több mint húsz nagy gépkocsigyár (a Ford, BMW, Opel stb.), egyelőre viszont nem tudni, hogy a hazai gyártók, pontosabban a Renault csoport jelen lesz-e, mert eddigelé nem közölték a szervezőkkel részvételi szándékukat. Amúgy a mostani kiállításra közvetlenül a Genfi Autószalon után kerül sor, s a szervezők szerint ez azért indokolt, mert valószínűsíthető a nagyobb érdeklődés. Egy minap tartott sajtóértekezleten a szervezők azt is bejelentették, hogy több mint 150 ezer látogatóra számítanak, és azt is közölték, hogy egy belépőjegy ára 30 lej lesz.
Nem ide tartozik, de érdemes utalnunk arra is, hogy a Romexpo kiállítási központnál az elmúlt esztendő során a CCIR jelentős beruházásokat eszközölt, s annak keretében újították fel azt a három csarnokot is, amely színhe­lye lesz az autószalon egy részének. Amúgy a kiállítás mére­tei, valamint a részvétel tekinteté­ben a SIAB Délkelet-Európa leg­nagyobb nemzetközi kiállítása lesz.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek