2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Az UIET támogatja a tehetséges diákokat

Több ezer jó képességű diák várja évről évre a Zrínyi Ilona Matematikai Versenyt. Egy tavalyi miniszteri rendelet viszont ellehetetlenítette a nevezési díjas vetélkedőn való részvételt, ezért támogatókra van szükség, hogy a tanulókat semmilyen költség ne terhelje. Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács több szálon is segít az adománygyűjtésben.

Veszélyben a Zrínyi? Az UIET támogatását ajánlotta fel Fotó: UIET
Veszélyben a Zrínyi? Az UIET támogatását ajánlotta fel Fotó: UIET

Nagy múltú vetélkedő a Zrínyi Ilona Matematikai Verseny, amely Magyarországon indult 1990-ben, 1995-ben terjesztették ki a határokon túl élő gyerekek számára is, Hargita megye azóta részt is vesz benne. Barátságos, gyermekközpontú szemléletmódja nagyon népszerűvé tette a „Zrínyit” mind a diákok, mind a pedagógusok körében, annyira, hogy tavaly például Erdélyből 14 000-en neveztek be, megyénkből 3500 gyerek, Udvarhelyen 904-en, Székelykeresztúron 332-en, míg Szentegyházán 213-an kapcsolódtak be.
Februárban zajlik a helyi szakasz térségenként kialakított versenyközpontokban (Udvar­hely­szé­ken hatot alakítanának ki), majd minden évben a húsvét előtti héten rendezik meg a magyarországi döntőt, ahová általában 30 gyerek megy megyénkből. A tanulóknak egészen tavalyig 14 lej benevezési díjat kellett fizetniük.
– Múlt év végén viszont született egy miniszteri rendelet, amely megtilt minden pénzdíjas, nevezési díjas versenyt az egyetem előtti oktatásban, így amennyiben nem akarunk kimaradni a matekversenyből, saját magunknak kell előteremtenünk az összes költséget – mondta el Hodgyai László tanfelügyelő tegnap a Szabad Európa Kávéházban tartott sajtóértekezleten.
Megyénkben a HarMat Alapítvány bonyolítja le a versenyt, most a benevezési díjak, a versenylapok, emléklapok, a kiutazás és kint tartózkodás összegét szeretnék összegyűjteni.
– Legalább 60 000 lejre lenne szükség, de ha 25 000 lej már összegyűlt, meg lehet hirdetni a versenyt – nyilatkozta Hodgyai, aki első perctől szívén viseli a rangos vetélkedőn való részvételt.
Tavaly, miután az anyaországi főszervező, a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány átvállalta a költségek egy részét, a Dr. Verestóy Attila Alapítvány támogatásával mégis részt vehettek a gyerekek a döntőn. Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) már akkor felajánlotta, hogy szerepet vállal az újabb verseny anyagi hátterének megteremtésében.
Több szálon segítenek. Egyrészt igyekeznek nagy nyilvánosságot adni az ügynek, ugyanakkor a hálózatukhoz tartozó szervezetek munkatársai, a fiatal tanácsosok támogatásért lobbiznak a helyi és megyei önkormányzatoknál. A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Fuss neki! adománygyűjtő programjában pedig éppen azért szaladnak, hogy a tehetséges gyerekek részt vehessenek a matematikai versenyen. Az október 18-án összegyűjtött összeget teljes egészében erre a célra áldozzák.
– Mindez jól illeszkedik az UIET Sikeres fiatalok kezdeményezéséhez, hiszen fontosnak tartjuk megteremteni a lehetőséget a gyerekeknek, fiataloknak tudásuk bemutatására, megmérettetésére, önmaguk kipróbálására, mert azt valljuk, hogy egy ilyen tapasztalat akár a továbbtanulásban is ösztönző lehet – fogalmazott Bíró Barna Botond programfelelős.
Ha sikerül a megfelelő összeget összegyűjteni, akkor november elsején meghirdetik a versenyt, ahová 17-ig lehet benevezni.

[box type=”shadow” ]A „Zrínyi” más

A Zrínyi Ilona Matematikai Verseny indulói a magyarországi és határon túli magyarul beszélő II–XII. osztályos tanulók lehetnek. Két fordulóból áll: egy megyei/körzeti részből és egy országos döntőből, amelyet általában Kecskeméten rendeznek meg, de legutóbb például Pécsett tartották. A feladatok jelentős mértékben különböznek az iskolai matematikai példáktól, a logikus gondolkodást, a döntéshozó képességet fejlesztik. A 25-30 kérdés nehézségi foka fokozatosan nő, így majdnem minden résztvevő sikerélménnyel tér haza, hiszen valamennyit közülük mindenki meg tud oldani. A kérdéseknél 5 lehetőség közül kell kiválasztani az egy helyes választ és azt egy kódlapra kell átírni.[/box]

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb