Az udvarhelyszékiek udvarhelyszéki képviselőt akarnak

105

Szembe mennek a településvezetők az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának (SZÁT) döntésével, amely szerint Bíró Zsoltnak, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökének Udvarhelyszék kell befutó helyet biztosítson a képviselőjelöltek listáján. A küldöttgyűlés Birtalan József mellett tette le voksát, szenátorként pedig – ezúttal is – Verestóy Attilát támogatják.

Verestóy: újra kell gondolni a korábbi döntést Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ
Verestóy: újra kell gondolni a korábbi döntést Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

Csütörtök délután kezdődött, ké­ső estébe nyúlt az udvar­hely­széki RMDSZ küldöttgyűlése, amelynek a legfőbb feladata a parlamenti választásokon indulni kívánó jelöltek rangsorolása volt. A Rákóczi Centerben zajló eseményen tapintható volt a feszültség, és várható volt, hogy még a titkos szavazás előtt terítékre kerül a helyieket igencsak meglepő SZÁT-döntés. 15 polgármester ezt megelőzően már írásos beadványban is jelezte a központi vezetésnek, hogy elfogadhatatlannak tartják a határozatot.

Bölcsességet várt a küldöttektől Kelemen
Dr. Verestóy Attila szenátor, a területi RMDSZ elnöke nyitotta meg az ülést, rögtön utána Kelemen Hunor szövetségi elnök beszéde következett. Kelemen felvázolta az MPP-vel kötött egyezség okait, előzményeit és várható eredményeit. Elmondta, a legutóbbi önkormányzati választások adatait figyelembe véve, felmérések előrevetítéseit elemezve két befutó helyet biztosít az RMDSZ a polgári jelöltek számára, a számok fényében a SZÁT úgy döntött, hogy az egyiket Kovászna, a másikat Hargita megye, azaz Ud­varhelyszék adja. Elmondása szerint ő maga a SZÁT ülésén azon a véleményen volt, hogy Maros megye politikai szempontból „jobban elbírná” Bíró Zsolt jelöltségét, de a számok meggyőzőbbek voltak. Hangot adott reményének, hogy az emberek képesek a szövetség érdekeit figyelembe venni, majd így fogalmazott: ahhoz képest, hogy milyen kihívások előtt áll a magyar közösség, eltörpül az a kérdés, hogy melyik megye adja a második befutó helyet. Verestóy röviden reagált a szövetségi elnök nyitóbeszédére, mint mondta, erős RMDSZ-re van szükség a jövőben, és ha szavazatot lehet nyerni ezzel az együttműködéssel, akkor újra kell értékelni, hogy mi jobb a szövetségnek. Majd megjegyezte: nálunk az MPP-s jelölt nem hoz szavazatokat, hanem inkább visz.

Udvarhelyszék megér még egy SZÁT-határozatot
A köszöntőket a polgármesterek hozzászólásai követték, akik egymásnak adva a szót, többek között a döntést megelőző konzultáció hiányát nehezményezték, és főleg azt, hogy nem udvarhelyszéki jelölt képviseli majd a térséget. Többen kijelentették: nem tudnak hiteles kampányt folytatni a parlamenti választások előtt, amennyiben a Maros megyei Bíró Zsolt, az MPP elnöke áll a lista bejutó helyén, az ő nevével nem lehet majd mozgósítani a helyi embereket. Elismerik az együttműködés fontosságát, de nem ebben a formában, amely – mint többen is hangoztatták – zsákutca. Szóba került Székelyudvarhely, ahol – mint ahogy azt az elvesztett önkormányzati választások is mutatják – egyébként is bizalmi válsággal küzd az RMDSZ. A felszólalók egybehangzóan arra kérték a szövetségi elnököt, illetve a területi elnököt, hogy a szeptember végi SZÁT-ülésen gondolják át a megállapodást. Elhangzott egyébként olyan javaslat is, hogy ha már annyira fontos a paktum, akkor adja át Kelemen Hunor képviselőjelölti helyét Bíró Zsoltnak. Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a SZÁT-döntéssel elvek is csorbulnak, és sérti a jelölő küldöttgyűlés érdekeit.
Az elmondottakra reagálva a szövetségi elnök így fogalmazott: egy dolgot nem engedhetünk meg magunknak: azt, hogy december 11-e után gyengébb legyen Udvarhelyszék, gyengébb legyen az RMDSZ, s gyengébb legyen a magyarság képviselete. Majd ígérte, hogy a SZÁT napirendre tűzi a kérdést, közben azért elég kemény szavakkal illette a székelyudvarhelyieket az elvesztett választásokért. Verestóy Attila azzal zárta le ezt a fejezetet, hogy a SZÁT döntése elhamarkodott volt, a helyzet most érett meg ott is a szavazásra. A testület tagjaként, a küldöttgyűlés meghatalmazásával képviselni fogja az újragondolás szükségességét – jelezte.

Készenlétben az egészséges utánpótlás
– Mindig megpróbáltam Ud­var­helyszéket úgy képviselni, hogy az érdekek ne csorbuljanak – mondta Antal István, akinek politikai beszámolójával folytatódott az ülés: a képviselő 25 év után visszavonul.
Az udvarhelyszéki RMDSZ megköszönte az utolsó mandátuma végén lévő képviselő munkáját, majd kezdődhetett a jelöltek bemutatkozása. Birtalan József, a Köztisztviselők Országos Ügynökségének államtitkári rangú vezetője képviselőjelöltként indul a választásokon. Az udvarhelyi politikus bő két évtizede, számos funkcióban dolgozott a szövetség javaslata nyomán. Mint fogalmazott: 21 év RMDSZ-ben végzett munka kell annyit érjen, mint egy MPP-tagkönyv. Sebestyén István-Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke, aki korábban az MPP színeiben politizált, szintén képviselő lenne. Mint mondta: minden feladatát hittel és meggyőződéssel végezte. Antal István-Lóránt, a MIÉRT elnöke, szenátorjelölt elsősorban apjának, a leköszönő Antal István képviselőnek mondott köszönetet azért, hogy olyasmiket tanult meg tőle, amire büszke lehet, s mint megjegyezte, apja célkitűzéseinek némelyikét igyekszik továbbvinni majdani munkája során. Megköszönte a „nagy öregeknek”, hogy beengedték a fiatalokat a pályára, és hangsúlyozta: a MIÉRT tölti be az egészséges utánpótlás szerepét.
A sokadik szenátori mandátumáért induló területi elnök, dr. Verestóy Attila összegzett: ebben a szervezetben van múlt, jelen és jövő.
– Azt is tudom, hogy át kell adni a stafétát, és jó kezekbe fog kerülni majd, de még maradok, még nem jött el ennek az ideje. Azon leszek, hogy minden segítséget megadjak Udvarhelyszéknek, az RMDSZ-nek és a fiataloknak – fogalmazott.
A titkos szavazáson több mint 300 küldött vett részt, a képviselőjelöltek esetében Birtalan József került az első helyre 227 vokssal, Sebestyén István-Csaba 77 szavazatot kapott. A szenátorjelöltek közül újrázhat dr. Verestóy Attila, akinek 194-en szavaztak bizalmat, kihívója, Antal István-Lóránt szenátorjelölt a 306 érvényes szavazatból 112-t szerzett meg.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek