Az RMDSZ jelöltjeinek névsora – majdnem készen

85

A jelenlegi csíkszéki polgármesterek többsége indul újabb mandátumért a 2016. június 5-én sorra kerülő helyhatósági választásokon. Többnyire az RMDSZ színeiben jelöltetik magukat, akárcsak eddig, de olyanra is van példa, aki a Szövetség színei helyett inkább függetlenként méretkezik meg. RMDSZ-előválasztások valószínűleg csak egy-két településen lesznek, de ezt egyelőre nem lehet biztosan állítani, ugyanis annak ellenére, hogy lejárt a Területi Szervezet által kiírt jelöltállítási határidő, jó néhány településen csak a következő napokban ülésezik és dönt a jelöltekről a Helyi Küldöttek Tanácsa (HKT), illetve hozzák meg a döntést maguk a jelöltek.

TNK_5276_polgarmesteri_hivatal_feliratok2

Kisvárosok: egyszerű vagy bonyolult
Albert Tibor, Tusnádfürdő pol­gármestere e hónap végéig dönt arról, megméretkezik-e a helyhatósági választásokon. Ha igen, akkor csakis az MPP színeiben indul, nyilatkozta lapunknak. A tusnádfürdői RMDSZ viszont nem indít saját polgármes­ter­je­löl­tet, de arról még nincs döntés, hogy Albert Tibort fogják-e támogatni – világosított fel Melles Mária alpolgármester.
Csíkszék másik kisvárosában, Balánbányán ennél bonyolultabb a helyzet. Brezovszky György polgármester 12 lehetséges pol­gármesterjelöltet vett számba. Nem hivatalosan tehát – hiszen a hivatalos jelöléseket április 26-ig kell benyújtani és május 4-én válik véglegessé a jelöltek névsora – Brezovszky György, Cojocaru Marian, Mereş Mihai, Aiacoboaiei Gică, Pârvan Sorina és Kristály Tibor függetlenként, Nyisztor Károly PNL, Florea Dan PMP, Iojiban Gheorghe PUNR, Rata Florin PSD, Pascu Vasile Platforma Românească és Orbán Loránd az RMDSZ jelöltjeként indulhat a választásokon.
– Balánbányán rendszerint 2500–2800 személy járul az urnákhoz – mondta Brezovszky György, aki négy éve polgármester, korábban nyolc évig, 2000 és 2008 között alpolgármester volt. – Ezt a számot 12 jelölttel osztva, az egyfordulós választás esetén megtörténhet, hogy valaki már 210 szavazattal polgármester lehet. Négy évvel ezelőtt függetlenként indulva, az RMDSZ támogatását is élveztem. Most még nem tudom, hogy lesz, de szerintem Balánbányán a magyar és a román szavazókra egyaránt szükség van a sikeres megméretkezéshez. Mindenképpen félve nézek a választások elébe, és nem önmagam miatt, hanem azért, mert a lehetséges jelöltek között olyan is akad, aki, ha nyer, tönkreteheti azt a kicsit is, amit sikerült megvalósítani. Ugyanakkor többen csak azért indulnak, hogy megosszák a szavazatokat. Sosem volt könnyű Balánbányán, most sem az.

Falvak és jelöltek
Kászonaltízen András Zoltán jelenlegi polgármester az RMDSZ jelöltje. Csicsóban az első mandátuma végén lévő Becze Attila indul az RMDSZ színeiben. Pálfalván a második mandátumát töltő Ferencz Csaba az RMDSZ egyedüli jelöltje (nyolc évvel ezelőtt Ferencz függetlenként szerzett mandátumot, négy éve már az RMDSZ-ben). Szépvízen a 2000 óta polgármesteri tisztségben lévő Ferencz Tibor méretkezik meg ismét az RMDSZ részéről. Karcfalván a harmadik mandátumánál tartó Gábor Tibor folytatná a munkát. Csíkszentgyörgyön a húsz éve polgármesteri tisztséget betöltő (1992–1996 között alpolgármester) György József újrázna az RMDSZ színeiben. Szentimrén szintén a jelenlegi polgármester, Kencse Előd az RMDSZ egyedüli jelöltje. Szentléleken Pál Péter polgármester korábban lemondott, és a polgármesteri jogkörökkel felruházott Keresztes Balázs alpolgármester a Szövetség jelöltje. Dánfalván az első mandátuma végén járó Böjte Csongor méretkezik meg. Szentes Csaba madéfalvi polgármestert nem sikerült elérnünk, de lapunk információi szerint ő is folytatná a munkát. Szentkirályon a harmadik mandátumát töltő Székely Ernő polgármester úgy vélte, még van idő, amíg le kell adni a listákat.

Nem tetszett a határidő
Egyébként több településvezető úgy nyilatkozott, hogy nem felelt meg a Területi RMDSZ által a jelöltségi szándéknyilatkozatok benyújtására meghatározott március 15-i határidő, ezért csak a következő napokban születik döntés arról, hogy kit indít az RMDSZ. Madarason Bíró László jelenlegi polgármester, a helyi RMDSZ elnöke azt mondta, nem akartak kapkodni.
– Csütörtökön alakul meg a Helyi Küldöttek Tanácsa. Meglátjuk, milyen programot állítunk fel, és annak alapján döntünk, hogy kik lesznek azok, akik azt felvállalják. Tudom, hogy eltértünk az RMDSZ ütemtervétől, de próbáljuk úgy csinálni, hogy legyen jó.
Arra vonatkozóan, hogy vajon lesz-e még rajta kívül polgármesterjelölt, az egy alpolgármesteri és két polgármesteri mandátum végén járó Bíró László úgy vélekedett, hogy „ahol korpa van, ott kutya kerül”, de szerinte, ha valaki közszerepet akar vállalni, ne csak választási évben tegye, hanem már korábban kapcsolódjon be.
Csíkszentdomokoson szintén csütörtök este tartanak ülést.
– Ezt a beszélgetést még megvárom – mondta Ferencz Alajos, aki négy év kihagyással (2004 és 2008 között) 1990 januárjától Szentdomokos polgármestere. – Úgy tudom, az RMDSZ-en belül csak akkor lesz másik jelölt, ha én nem indulok, de én még nem döntöttem.
Rákos polgármestere, Császár Attila szintén a következő napokban dönt arról, hogy indul-e.
Szenttamáson Márk Tibor jelenlegi polgármester nem folytatja, Kedves Róbert alpolgármester RMDSZ-színekben egyedül indul a választásokon. Kedves Róbert 2003. november elsejétől, Karcfalva és Szenttamás különválása óta alpolgármester.
– Ezért is mertem vállalni a jelölést – jegyezte meg.
Kozmáson Bodó Dávid, aki a községet 2002-es újraalakulása óta vezette, nem vállal újabb mandátumot. Az RMDSZ jelöltje a helyi RMDSZ-elnök, Szántó László, aki helyi önkormányzati képviselő is.
A Gyimesekben is mindenképpen váltás lesz. Gyimesfelsőlokon Tímár Zsombor László nem vállal újabb mandátumot.
– Húsz évet szolgáltam három alpolgármesteri és két polgármesteri mandátum alatt. Személyes okok miatt döntöttem így, még magamnak is akarok élni egy kicsit – fogalmazott. Az RMDSZ részéről Papp Imre jelenlegi alpolgármester lesz a polgármester-jelölt.
Gyimesközéplokon Mihók Pé­ter jelenlegi polgármester is úgy látja, tizenhat év elég volt a tisztségben. Úgy tudja, lesz előválasztás is, mert többen megméretkeznének a székéért, többek között Gergely Károly alpolgármester és Ambrus Róbert kultúrigazgató.
– Tanácsosnak viszont jelöltettem magam, mert még hozzá akarok szólni a dolgokhoz – mondta Mihók Péter. – Volt ebben a tizenhat évben szép időszak is, volt olyan, hogy ha elterveztél valamit, véghez is tudtad vinni. Most mindjárt mindent felülről irányítanak. Egyre nehezebb. Szeretném, ha a szájhősök is előállnának, és névtelen kommentelés helyett megméretkeznének. Itt a lehetőség.
Tusnádfaluban is lesz előválasztás: az RMDSZ-en belül a jelenlegi, harmadik mandátumát töltő polgármester, Rafain Endre mellett Ravasz Arnold és György József jelöltette magát.
Szentsimonban a 2002 óta RMDSZ-es polgármesteri tisztséget betöltő Fábián László úgy tűnik, nem a Szövetség jelöltjeként méretkezik meg.
– Úgy éreztem, hogy nem voltak törvényesek a dolgok – mondta, de nem kívánta bővebben kifejteni, mit ért ezalatt.
Az RMDSZ-hez Kozma István nyújtotta be a jelölését.
Szentmihályon Kósa Péter sem tette le a jelölési iratcsomót az RMDSZ-hez. Amint mondta, elképzelhető, hogy indul a választásokon, ha így lesz, akkor függetlenként.
Szentmárton polgármeste­rét, Gergely Andrást lapzártáig nem sikerült elérnünk, a Területi RMDSZ-nél pedig nem tudtak összesítéssel szolgálni.

MPP, EMNP: leghamarabb hónap végén mondanak neveket
Ami a többi politikai szervezetet illeti: Salamon Zoltán, az MPP megyei elnöke lapunk érdeklődésére azt mondta, hogy még nem véglegesítették a jelöltek listáját. Eddig az biztos, hogy Csíkszeredán kívül – ahol korábban már bejelentették, hogy a Polgári Párt színeiben Bokor Márton indul a polgármesteri tisztségért – Tusnádfürdőn lesz jelöltjük Albert Tibor, illetve Gyimesközéplokon Bodor Loránd Richárd személyében. A többi nevet március végéig fogják bejelenteni – közölte Salamon.
Március végi határidőt ígért az EMNP Hargita megyei szervezete is. A megyeszékhelyen feltehetően önálló jelöltet indítanak, legalábbis korábban Tőke Ervin EMNP-s önkormányzati képviselő, a Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke úgy nyilatkozott: Csíkszeredában nem szorulnak arra, hogy bármelyik párttal közös jelöltet indítsanak. Szintén EMNP-s tisztségviselők jelezték korábban, hogy számos Hargita megyei településen készülnek jelöltet állítani a polgármesteri vagy helyi önkormányzati képviselői tisztségek elnyeréséért.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek