2021, január 19, kedd.

Az RMDSZ álljon a sarkára

Politikáról a politikusoknak címmel folytatódtak az előadások az EU Tábor második napján. A délelőtti előadók között Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Kovács Péter ügyvezető elnök is szólt a jelenlévőkhöz, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda volt polgármestere pedig többek között a Kellett nekem a politika? felvetéssel kapcsolatosan fogalmazta meg véleményét.

Ráduly Róbert Kálmán (jobbról): Kellett nekem a politika? Fotó: Pál Bíborka
Ráduly Róbert Kálmán (jobbról): Kellett nekem a politika? Fotó: Pál Bíborka

[dropcap]S[/dropcap]zükség van az újratervezésre – hangsúlyozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke az EU Tábor második napján. A politikus szerint ugyanis az elmúlt években folyamatosan romlanak a szövetség választási eredményei, ezért ha az RMDSZ azt szeretné, hogy megtartsa a politikai pozícióját, újra kell gondolja a terveit és a kommunikációját.
– Erős szövetségre van szüksége a romániai magyar társadalomnak, hozzáteszem, a magyar kisebbség száma jelentősen csökken, főként a szórványvidéken. Meg kell találnunk ugyanakkor a fiatalokkal is a megfelelő kommunikációs csatornát, mert úgy látjuk, őket tudjuk legkevésbé megszólítani – ismertette terveiket Kovács.
Az RMDSZ ügyvezető elnökét követően Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda volt polgármestere volt az EU Tábor meghívottja, akit Demeter Ferenc moderátor úgy konferált fel, mint Csíkszereda meghurcoltatott volt polgármesterét.
– Nem érzem magam meghurcoltnak, hozzáteszem, sajnos, kevesen vagyunk ma erdélyi magyar politikusok, akik az élvonalba merünk állni, ezt tudomásul kell venni. Nyugodt lelkiismerettel mondhatom ugyanakkor, hogy munkám során mindig a székelység érdekeit képviseltem – fogalmazott az előadás elején Ráduly Róbert Kálmán.
A volt polgármester az 1996-os parlamenti választásoktól kezdődően, amikor parlamenti képviselőként kapott bizalmat a magyar közösségtől, foglalta össze politikai pályáját:
– Összesen hét évet, hét hónapot és hét napot töltöttem Bukarestben, közben pedig azt kellett látnom, hogy az RMDSZ félelmetes irányba kezd politizálni, a szövetség, amely addig erélyesen kiállt a magyar kérdésekben, jó katonája lett a román államnak – emlékezett vissza a parlamentben töltött évekre Ráduly.
Arra a kérdésre pedig, hogy a volt polgármester mit vár el az RMDSZ-től, Ráduly azt mondta: álljon a sarkára.
– Elsősorban a velem történt eseményeket követően jelezném a szövetség felé, hogy még nem haltam meg. Úgy érzem ugyanis, hogy az ellenem indított eljárással kapcsolatosan és a magyar vezetőink megfélemlítését látva nemcsak hivatalos nyilatkozatokat kell közzétenni, hanem érdemben cselekedni –közölte Ráduly.
A volt polgármester ugyanakkor úgy gondolja, a szövetségnek hibája, hogy aktív résztvevője annak a neodemokratikus kormányzásnak, amely ma Romániában tapasztalható, és amely szöges ellentéte a 90-es évek elején megfogalmazott demokráciának.
– Ma Romániában két, kézzel írt hazugság elég ahhoz, hogy a DNA vizsgálatot indítson valaki ellen, besúgókat kényszerítve arra, hogy valótlant állítsanak – tette hozzá.
Annak a kérdésnek a megítélését pedig, hogy kellett-e Ráduly Róbertnek a politika, a csíkszeredai és székelyföldi közösség véleményére bízza a volt polgármester.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb