Az ötlet jó – a megvalósításán el kellene gondolkodni

61

Pal_Biborka_webreaValaki egyszer – egy egyetemi tanár, a konkrét személye nem lényeges, bárki más is fogalmazhatott volna így – úgy értékelte a teljesítményemet egy egyetemi gyakorlaton, hogy „felültél a lóra, csak háttal”. Konkrét instrukcióra, illetve véleményre lefordítva szerintem akkor ez azt jelenthette (ő nem segített abban, hogy biztosan megértsem, mire is gondol), hogy léptem egyet előre, hiszen legalább fel tudtam ülni a lóra, vagyis az alapszintet elértem a feladatban, viszont nem a megfelelő irányba indultam el. Ha ma ennél is pontosabban akarnék fogalmazni, valahogy így egyértelműsíteném az elhangzottakat: az ötlet, vagyis a kiindulópont jó. A megvalósításán azonban még gondolkodni kell.
Az oktatási minisztérium 2012-ben vezette be az Iskola másként elnevezésű programot, amely április folyamán egy hetet jelöl ki arra, hogy az oktatási intézmények rendhagyó tanórákat szervezzenek. Ötödik éve működik a program, amelynek az alapötlete nagyon jó, a megvalósításán azonban el kellene gondolkodni. A megszabott, országos szinten egy adott hétre rögzített rendhagyó tanórák megszervezése ugyanis véleményem szerint fölösleges versenyhelyzetet, illetve egyes intézményekben zsúfolt nyílt napokat, indokolatlan sietséget eredményez. Azzal, hogy az oktatási minisztérium egy adott hétben határozta meg országos szinten ennek az eseménynek a lebonyolítását, beárnyékolta az amúgy jó alapötletet. Hargita megyében körülbelül százötven oktatási intézmény kell ugyanabban az időszakban megszervezze az Iskola másként napokat, akik idejében elkezdik a tervezést, még beleférnek mondjuk a Kájoni János Megyei Könyvtár vagy a Csíki Székely Múzeum és egyéb intézmények ilyenkor szervezett programjába, mások új lehetőség után kell nézzenek. A kötelező feladatokra jellemző muszáj-hangulat borul tehát ezekre a napokra, holott ha minden iskola önállóan maga határozhatná meg, hogy mikor szeretné megszervezni az Iskola másként napokat, valószínűleg jobban hasznosulna ez a program.
Az oktatási minisztérium ebben a kérdésben túlságosan bizalmatlan szerintem, és ezt a projektet is úgy kezeli, mint egy letudandó programot, amelyről az iskoláknak írásban kell beszámolniuk, a tanfelügyelőség pedig személyesen is ellenőrzi a rendhagyó tanórák keretében szervezett tevékenységeket.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek