2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Az őszi ültetés eredményesebb

Az időjárás még kedvez a gyümölcsfacsemeték ültetésének, az őszi telepítés eredményesebb a tavaszinál. Mielőtt lefagy a talaj, a háztáji kertet is beültethetjük. Sándor Zoltán őstermelő csemetekertjébe látogattunk.

Csemetekert Csíkszentsimonban. A gyümölcstermesztés faültetéssel kezdődik
Csemetekert Csíkszentsimonban. A gyümölcstermesztés faültetéssel kezdődik

A gyümölcstermesztés alapja, hogy gyümölcsfát ültessünk. Még akkor is, ha azt mondják, hogy Csík nem alkalmas gyümölcstermesztésre – jegyezte meg mindjárt beszélgetésünk elején Sándor Zoltán csíkszentsimoni őstermelő. A rózsáiról ismert simoni gazda már két évtizednél több, hogy gyümölcsfák szaporításával, oltásával is foglalkozik. Csemetekertjében most is több, vidékünkön is jól ismert almafajta mellett – citrom, jonatán, kisasszony, aranypármen, batul, Budai Domokos, pónyik – a starkinson, golden, idared is megtalálható.
Az őstermelő azt tanácsolja, hogy mielőtt csemetét vásárolunk, válasszuk ki a helyét a fának. E szerint tudjuk majd, hogy az illető területnek milyen a vízháztartása. Ahol fent van a talajvíz, ott nem ajánlott a vadalanyra oltott fát ültetni, inkább a vegetatív alanyra oltott fákat kell választani. A gyümölcsfa ültetése előtt kóstoljunk meg minél több almafajtát, és amelyiknek az íze tetszett, jegyezzük meg, és majd azt a fajtát ültessük a kertbe.
A csemete kiválasztásakor fontos, hogy élet legyen a fában, legyen benne nedvkeringés. Ezt a csemete csúcsának eltörésével is meg lehet állapítani, de a gyökérzet visszavágásával is, ezért legyen metszőolló a vásárlónál – tanácsolja a termelő.
A faültetésnél ne sajnáljuk az erőfeszítést a gödörásásnál, ássunk méretes gödröt. Fontos, hogy a fa gyökérzete tudjon megkapaszkodni, terjeszkedni. Az első években a fa növekedése ne torpanjon meg – hangsúlyozta Sándor Zoltán.
A csemete, a gyümölcsfa metszése is fontos. Tavasszal, a nedvkeringés megindulása után nem szabad metszeni a fákat. Véleménye szerint még a csíki, gyergyói időjárási viszonyok mellett is el lehet végezni a metszést március előtt. Amikor nem fázik az ember keze, az az idő már alkalmas a metszésre – jegyezte meg.
A most elültetett gyümölcsfák hajszálgyökerei még december elejéig megerősödnek, így most lehet még ültetni – véli az őstermelő.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb