Az összefogás példájaként tartják számon

150

Felszentelték a hétvégén a gyer­gyószentmiklósi Munkás Szent József templomot. Az eseményre a környékbeliek mellett sokan kíváncsiak voltak a város más részein lakók közül, de magas rangú vendégek is tiszteletüket tették.

Benépesült a felszegi templom. Új otthont építettek az Istennek Fotó: Keresztes Zoltán
Benépesült a felszegi templom. Új otthont építettek az Istennek Fotó: Keresztes Zoltán

Nagy ünnep volt vasárnap Gyergyószentmiklós felszegi részén, megtartották a Munkás Szent József templom búcsúját és fel is szentelték azt. Portik Hegyi Kelemen főesperes plébános már korábban felhívta a gyergyószentmiklósiak figyelmét a jeles ünnepre, kiemelve, templomszentelésre nem gyakran kerül sor. Ennek megfelelően különleges eseménynek lehettek tanúi a résztvevők, a szertartás az udvaron kezdődött, ahol átadták a kulcsot Tamás József püspöknek, aki kinyitotta az új istenházát és beengedte az embereket. Majd a szentmise keretén belül zajlott le a létesítmény szentelése.
– A keresztény embernek második otthonát képezi a templom. Ahogy családi otthona az a hely, ahol megpihenhet, felüdülhet és mindennap indulhat kötelességének teljesítésére, úgy a templom az a hely kellene legyen, ahol új erőt, bátorítást szerez az ember a mindennapi élet küzdelmeihez, megpróbáltatásaihoz, a nehézségek leküzdéséhez – mondta Tamás József püspök, hozzátéve, hogy a keresztény ember örömmel megy Isten házába, hiszen jól érzi ott magát. Az ünnepségen elhangzott: a Munkás Szent József templom jó példája a közösségi összefogásnak, hiszen nagyon sok magánszemély, vállalkozók, a megyei és a helyi önkormányzat, valamint a magyar kormány is támogatta létrejöttét.
Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében éppen az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt mondta, manapság az értékek pusztulása tapasztalható Nyugat felől, keletről pedig egy másik kultúra jön felénk, ami nem a kereszténység javát szolgálja. – Ha templomokat szeretnénk építeni – márpedig ez jelenti a székelyeknek, magyaroknak, Európa nemzetségének a megmaradását –, akkor össze kell fogni a jövőben. Mindenkit arra biztatok, hogy azt a küzdelmet, amit eddig végeztek, a jövőben közösen végezzék – fogalmazott az államtitkár.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke példaképként állította a jelenlevők elé a templom védőszentjét, mint mondta, Szent József egyszerű ácsként kétkezi munkával biztosította a mindennapi betevőt a szent család számára, éppen ezért lehet ő példa nemcsak a munkásembereknek, hanem a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is.
– Adjuk vissza a kétkezi munka becsületét, tegyük élhetővé szülőföldünket, hogy fiataljaink ne kényszerüljenek arra, hogy idegenben kelljen munkát vállaljanak. Legyen ez a tér, a csendes ima, a megtartó hit, a boldogító igen és a remény kiapadhatatlan forrása – zárta gondolatait a megyei tanács elnöke. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere a templomudvarhoz fűződő személyes kötődését említette, hiszen kisdiákként az egykori ötös iskolában kezdte tanulmányait.
A szentelést követően vasárnaponként, valamint a tervek szerint hét közben is lesznek majd szentmisék az új templomban, melynek alapkövét 2013 nyarán tették le.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek