Az összefogás ereje viheti előre Csomafalvát

Márton László Szilárd – Csomafalva

Az elmúlt év legfontosabb üzenete az, hogy a valós összefogás nagyon komoly erővel bír – vallja Gyergyócsomafalva polgármestere, Márton László Szilárd. Mint kifejtette, mindez a decemberi parlamenti választások alkalmával is megmutatkozott a községben, de legyen szó kalákáról vagy közösségi rendezvényekről, minden tekintetben jelesre vizsgáztak a csomafalviak.

Márton László Szilárd – Csomafalva

Nem a látványos fejlesztések évét tudhatja maga mögött Csomafalva, Már­ton László Szilárd polgármester azonban kijelentette: így is van mire büszkén visszaemlékezni. Kifejtette, május végén egy harmadfokú árvízhelyzetet kellett megoldani, ami sikerült, és közösségi együttműködésből jelesre vizsgázott Csomafalva.
– Köszönöm a hivatali kollégák, az önkéntes tűzoltóink, és minden segítőkész csomafalvi munkáját – jegyezte meg a településvezető, hozzáfűzve: további pozitívumként említené a közösségi rendezvényeket, amelyek célja a csomafalvi identitás megerősítése, reményei szerint pedig ezek az alkalmak feltöltődést jelentenek a lakosságnak.
A tapasztalt nehézségeket illetően, elsőként a közbeszerzési jogszabályok változásának következményeit említi, mondván, nemcsak Csomafalvára érvényes, de a hivatali munkát jelentősen befolyásolja.
– Gyakran hallom, hogy egyesek sokallják a hivatali kollégák létszámát, de ezzel az egyszerűsítésnek nevezett – de igazából komplikálásnak sikerült – változtatás miatt egy személy nem tud eleget tenni a jogszabály előírásainak – hangsúlyozta.
További nehézségként a tulajdonviszonyok rendezését nevezte meg, mondván, itt is a jelenleg érvényben lévő jogszabályok okozzák a fennakadásokat, ezt azonban továbbra is prioritásként kezeli az önkormányzat.
Mint mondta, a területrendezés idén is nagyon fontos feladatnak számít, koncentráltabban dolgoznak a kérdéssel, hogy majd az év végén eredményekről beszélhessenek. – A célunk egy adatbázis elkészítése, amely során helyszíni mérésekkel és jóváhagyott jogok társításával beazonosítjuk a jogos használókat – mondta.
A további tervekkel, elképzelésekkel kapcsolatban azt mondta, prioritás egy kétcsoportos óvoda megépítése a község Szászfalunak nevezett részén, ugyanakkor a vízkezelő bázis modernizálásának befejezése, valamint a polgármesteri hivatal előtti tér rendezése is a célok között szerepel.
A lakosság és az önkormányzat kapcsolatát illetően úgy fogalmazott, azon dolgoznak, hogy ez minél jobb legyen, az együttműködés legfontosabb részét pedig a lakossági javaslatok célba érése jelenti. A kapcsolat erősítése érdekében idén is lesz falugyűlés, szakmai csoportokkal tartanak találkozókat, de a polgármester külön találkozókat tervez a település egy-egy részére vonatkozóan is.
– Az egyéni célom a 2016–2020-as időszakra, hogy vállalható polgármester legyek minden csomafalvi számára – zárta gondolatait.

Kertész László