2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Az összefogás eredménye: Csíkszépvíz nyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő vetélkedőt

Virágos porták, gondozott környezet

Hargita megyei település nyerte a Virágos Magyarország környezetszépítő vetélkedőt, amelyre idén először nevezhettek be Ma­gyarország határain túli helységek. A zsűri döntésében mérvadó volt a település összképe, zöldövezeteinek, virágos részeinek rendezettsége, illetve a helyiek együttműködése.

Immár 25 éve nagy népszerűségnek örvend az anyaországban a Virágos Magyarország környezetszépítő vetélkedő. Idén először a versenyre külhoni magyarlakta települések is benevezhettek. A környezetszépítő vetélkedő a települések zöldövezeteinek, parkjainak kialakítását, fasorok ültetését, közterek, utcák, háztájak virágosítását, valamint a közösségi összefogást hivatott szolgálni, hogy egy igényesebb, kellemesebb környezetet teremthessenek, ahol mindenki jól érzi magát. Az idei vetélkedőn 331 anyaországi és külhoni település szállt versenybe. Hargita megyéből Gyergyóditró, Felsőboldogfalva, Gyergyóremete, Csíkszépvíz, Csíkszereda és Tusnádfürdő jelentkezett a megmérettetésre. Maros megyéből Marosszentgyörgy és Szováta, Kovászna megyéből pedig Esztelnek és Sepsiszentgyörgy szállt versenybe.
Augusztusban tájépítész, kertész, környezetvédő és turisztikai szakemberekből álló csoport kereste fel a benevezett településeket, hogy különböző kritériumok alapján minősítse azokat. Többek között figyelembe vették az épített örökség védelmét, környezet formálását, a település összképét, rendezettségét, a közösségi együttműködést, virágok, fák, zöldfelületek, parkok kialakítottságát stb. A díjátadó ünnepséget október 4-én este tartották Budapesten a Szépművészeti Múzeumban. A nyertes község polgármestere, Ferenc Tibor lapunknak elmondta, nagyon örült a felhívásnak a vetélkedőre, hiszen nagyon sokat tesznek a falu szebbé tételéért.
– Amikor idejöttem a községbe, nem volt ennek kultusza, nem voltak virágok ültetve az utcákon, én kezdtem ezzel foglalkozni a lakosokat is bevonva – hangsúlyozta az elöljáró, hozzátéve –, 11 éve díjazzuk a községben a legvirágosabb kapu elejét. A vetélkedőre a Szépvízhez tartozó Borzsova és Szentmiklós község lakói is beneveznek, összefogva a szebb környezet létrehozásáért.
Mint megtudtuk: az önkormányzat biztosítja a virágokat a versenyre jelentkezőknek, illetve a ház- és telekadó fizetése alól is mentesülnek az együttműködők. Bizottságot is kineveztek, amelynek tagjai egész évben figyelik, hogyan gondozzák, rendezik kapujuk elejét a gazdák, majd egy jól kidolgozott kritériumrendszer alapján minősítik és díjazzák azokat.
Továbbá ugyancsak a polgármesteri hivatal kezdeményezésével a községben virágágyásokat létesítettek, fákat ültettek, zöldövezeteket alakítottak ki, és sok figyelmet fordítanak ezek gondozására is.
– A jövőben is folytatjuk a munkát: megőrizni, építgetni, fejleszteni szeretnék a falu összképét és rendezettségét – fűzte hozzá az elöljáró. A belföldi legvirágosabb város díját Sepsiszentgyörgy kapta.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb