péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Az összefogás csodája valósult meg

A meghitt ünneplés mellett a megvalósítás örömét is jelentette idén a gyergyószentmiklósiak számára a Szent Anna-napi búcsú: a Csobot-hegyen álló örmény katolikus kápolna felújításáért adhattak hálát, és kérhettek áldást a nagyszülőkre. A búcsús ünnepnap zarándoklattal kezdődött, majd ünnepi szentmisével folytatódott a Csobot-hegyen.

Megújult zarándokhely. Szent Anna tiszteletére

Szent Anna búcsús ünnepnapján, július 26-án a gyergyószentmiklósi hívek a Csobot-hegyen álló kápolnákhoz zarándokolnak minden évben. A Kápolna utcából indulva a keresztút állomásait követve jutunk fel a hegyre, ahonnan ráláthatunk a teljes Gyergyói-medencére.
Az itt álló testvérkápolnákat a római katolikus és az örmény katolikus egyház hívei állíttatták Szent Anna tiszteletére az 1600-as, illetve az 1700-as esztendőkben. Az utóbbi években a búcsús szertartás része a nagymamák, nagyszülők megáldása is, így az idei szentmisét celebráló Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános az irántuk érzett felelősségtudat fontosságát emelte ki beszédében.

Testvér-kápolnák. Az együttélés és a múlt szemet gyönyörködtető leképezései Fotók: Boncina-Székely Szidónia

– Szent Annának, Jézus nagymamájának a példájából kiindulva mi is merjük elhinni, hogy Istennek terve van velünk, és tudjuk engedni, hogy csiszolja, alakítsa sorsunkat mindennap. Legyen helyük a nagyszülőknek az unokáik mellett, hogy intelmeiket, bölcsességüket megtapasztalhassák – mondta el a gyergyószentmiklósi születésű főesperes.
A szentmise végén Gál Hunor örmény katolikus plébános a kápolna jelentőségéről beszélt, és a felújításban segédkezőknek köszönte meg önzetlen munkájukat.

A felújítás emléktáblája. Látványos megvalósítás hírnöke

– A csobot-hegyi kápolna megújulását csodaként értelmezhetjük, hiszen az összefogást, a hitet, az akaraterőt és a megmaradást jelképezi – mondta. – Ezek a kápolnák 1083 méter magasságban azt a hitet juttatják kifejezésre, hogy mi itt, Gyergyóban olyan székely-magyarörmény származású közösség vagyunk, amely imádkozik, tervez, épít, és hiszi, hogy azé a föld, aki lábát rajta tartja. Az összefogás emlékműve is ez a megújult kápolna: hirdeti, hogy az összefogásnak eredménye van, s a lelkünkbe kiáltja, hirdeti és üzeni a Gyergyói-medencében élőknek, hogy erőinket, ötleteinket, türelmünket, hitünket és céljainkat tegyük a közösbe, mert együtt elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ezeket megvalósíthassuk – mondta a zarándokoknak Gál Hunor.


Az 1746-ban épült kápolna felújítását a gyergyószentmiklósi örmény egyházközség és a helyi Örmény Katolikus Egyesület mellett számos vállalkozó, magánszemély adománya, kalákában végzett munkája és Hargita Megye Tanácsának támogatása segítette. A munkálatok során megújult a tetőszerkezet, a külső és belső tereket restaurálták, új ajtót készíttettek, és emléktáblát is elhelyeztek az épületen. A kápolna belsejében új kőpadlót raktak le, az oltárkép és az asztal a hívek adományából került méltó helyére.
A búcsús szentmisét követően – immár hagyományosan – a zarándokokat meleg étellel kínálták a magyarországi Móricgát községből érkező visszatérő vendégek.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb