Az orvoslás újdonságairól Csíkszeredában

Élőben közvetítettek műtétet az orvosnapok résztvevőinek

234

Az orvostudomány aktuális kérdéseiről hallgattak előadásokat és számos műhelymunkán vehettek részt a Csíkszeredában megszervezett 22. Erdélyi Orvosnapokon a különböző szakterületeken dolgozó orvosok. A konferencia résztvevőinek szombaton Csíkszeredában első alkalommal élőben közvetítettek két laparoszkópos lágyéksérvműtétet.

Szakmai rendezvényen. Tanulás és találkozások a konferencián Fotó: László F. Csaba

Az elhangzó előadások képet nyújtanak a székelyföldi orvostudomány helyzetéről – mondta péntek reggel dr. Biró László, a szervező Hargita Megyei Orvosi Kollégium elnöke, amikor megnyitotta a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában az orvostudományi konferenciát. Kiemelte, a kapcsolatépítésre is jó lehetőség a rendezvény, amely a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház partnerségével és az Erdélyi Múze­um-Egyesület (EME) Orvos- és Gyógy­szerésztudományi Szakosztályának társszervezésével valósult meg. A szakosztály elnöke, dr. Szilágyi Tibor köszöntőjében rámutatott, az EME 19. századi megalakításakor az erdélyi magyar tudományos élet művelését tűzte ki célul, ehhez kívánnak most is hozzájárulni a rendezvénnyel. Rámutatott, fontos a magyar orvosi szaknyelv ápolása is, a konferencia abban is segít, hogy a résztvevők felfrissítsék a mindennapokban kevésbé használt magyar szaknyelvi ismereteiket.
A továbbképzőként is elismert orvostudományi konferencia ke­re­tében pénteken és szombaton zajlottak az előadások. Ezek mellett posztereken is bemutattak egy-egy témakört, és számos műhelymunkába lehetett bekapcsolódni. Dr. Biró László lapunknak elmondta, az előadásokat és a poszterek, műhelymunkák témáit igyekeztek úgy összeválogatni, hogy minél több szakterületről mutathassák be az új szakmai irányelveket, eljárásokat. A helyi szakemberek mellé egyetemi központokból, Magyarországról is hívtak előadókat. A kollégium elnöke szerint a székelyföldi orvosokban van igény az újdonságok, a tudományos munka iránt.
Az orvoskonferencia keretében szombaton Csíkszeredában első alkalommal végeztek élő közvetítésben látható műtétet – adta hírül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, dr. Konrád Judit. A kórházban laparoszkópos lágyéksérvműtétet hajtottak végre, ezt pedig az orvosnapok résztvevői az egyik műhelymunka keretében élőben tekinthették meg. A műhelymunka moderátora, dr. Lőkös Barna Csaba, a kórház sebészeti osztályának vezetője olvasóinknak kifejtette, az érdeklődő székelyudvarhelyi és csíkszeredai sebészek ugyanazt követhették, amit a laparoszkóp kamerája révén az operáló sebész is látott a képernyőn, majd meg is beszélték az effajta műtétekkel kapcsolatos tapasztalataikat. A sebész főorvos felsorolta a műtőscsapat tagjait: dr. Svéda István Szabolcs magyarországi sebész főorvos, dr. Ioan Cetină sebész szakorvos, dr. Györfi Sándor és dr. Györfi György aneszteziológus főorvosok, dr. Ráduly Dénes aneszteziológus rezidens, Gál Zsuzsa aneszteziológus nővér, Tamás Márta műtős főnővér, Zöld Éva és Kopacz Ibolya műtősnővérek, Váta Aranka és Virág Margit ápolónők, továbbá Gyarmati Dénes és Szász Eduárd informatikusok.
Csíkszeredában 2017 júniusában kezdték el a laparoszkópos lágyéksérvműtéteket, és eddig kilenc ilyet végeztek el. Szeretnék, ha változna e műtétek finanszírozása, hogy több, lágyéksérvvel küzdő beteget operálhassanak ezzel a módszerrel, hisz a laparoszkópos műtét után gyorsabb a felépülés – fejtette ki dr. Lőkös Barna Csaba.
A hagyományos eljárással végzett műtét után nagyobb, 10-15 centiméteres a seb, a lapa­ro­szkópos beavatkozás után pedig három kicsi, egy-egy centiméteres seb marad. A felszerelés adott, a megyei önkormányzat révén laparoszkópot kapott a kórház – ismertette a főorvos.
A műtét közvetítésén Borboly Csaba, a csíkszeredai kórházat ügykezelő megyei önkormányzat elnöke is jelen volt. A megyei sajtószolgálat beszámolója szerint közölte az orvosokkal, hogy folytatják a megyei sürgősségi kórház korszerűsítését.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek