Az örökségre fókuszálnak

Kezdődnek a IX. Székelyföld Napok

58

Október 12–21. között szervezi meg Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzata a IX. Székelyföld Napokat. Az idei rendezvény a múlt és a jövő találkozására épül, hangsúlyozva a kulturális örökség sokszínűségét és értékét. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) igazgatója lapunknak elmondta: idén a székelyföldi lépték hangsúlyosan jelen van a programkínálatban.

Európai szintű rendezvény. A múlt értékeit mentenék meg a jövő számára Fotó: Vargyasi Levente

Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása mottóval szervezi meg idén Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzata a kilencedik kiadásához érkezett Székelyföld Napokat. Az október 12–21. között zajló rendezvény ezúttal a Kulturális örökség európai éve átfogó rendezvénysorozatához is csatlakozik.
Ferencz Angéla HMKK-igaz­gató lapunknak elmondta: mint minden rendezvénynek, a Székelyföld Napoknak is van egy fejlődési íve, mialatt a társszervezők, partnerek összeszoknak, kialakul az együttműködés, képesek közös célokat megfogalmazni és közös koncepcióban gondolkodni.
Ennek a motorja kilenc éve a Hargita Megyei Kulturális Központ, mi koordináljuk ezt a rendezvénysorozatot, amelynek kilencedik kiadásában az örökségre sikerült fókuszálni. Idén jobban behatároltak a témák és a székelyföldi értékek, illetve a székelyföldi lépték hangsúlyosabban jelen lesz. Hargita megyében több mint harminc település csatlakozott a programhoz – közölte Ferencz Angéla, hozzátéve, hogy olyan helyiség is akad, ahol több esemény is zajlik ezekben a napokban. Azok a visszatérő események, amelyeket kifejezetten a Székelyföld Napok keretében szerveznek meg, idén sem maradnak ki a programkínálatból. Ilyen például a Székelyföldi Grafikai, illetve Fotóbiennálé, a Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Kiállítása és Vására, de a gyerekprogramok, koncertek, kiállítások és előadások is szerves részét képezik a rendezvénynek.
A Kovászna megyei kollégákkal évekkel ezelőtt indítottunk egy dokumentumfilm-szemlét, amelyet idén Kaptár néven szervezünk meg. Ezáltal szeretnénk felhívni a figyelmet a székelyföldi dokumentumfilmesek alkotásaira. Emellett a Székelyudvarhelyen zajló Digitális Székelyföld Konferencia – amely a térség legnagyobb digitális fóruma – a Székelyföld Napok igen fontos rendezvénye lett – részletezte a HMKK igazgatója, megjegyezve: a néptánc és népzene is minden évben hangsúlyosan jelen van a kínálatban. – Ebben az időszakban zajlik a hivatásos néptáncegyüttesek találkozója is, amelyet idén Marosvásárhelyen, jövőben pedig már Csíkszeredában szervezünk meg. Ugyanakkor kiemelném a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatának Táncoló Székelyföld programját, amely mindhárom székely megyében öt-öt települést hálóz be néptánccal, jókedvvel – taglalta Ferencz Angéla, akitől megtudtuk, hogy a szervezés során is igyekeznek erősíteni a székelyföldi identitást a térség lakóiban.
A HMKK vezetője rámutatott: a közös munka nehézségei közé tartozik a határidők betartása. Ugyanakkor jó lenne, ha a részt vevő intézmények többet egyeztetnének.
A közös elképzeléseknek több időt és teret kellene engedni, hiszen a sok esemény sok szervezőt igényel: ennek összehangolása több hónapos munka. Idén már hatvanoldalassá bővült a programfüzetünk – közölte Ferencz Angéla, aki szerint a Székelyföld Napok közösségerősítő szerepe hozzájárul értékeink fel- és megismeréséhez.
A Székelyföld Napok számos programpontja kapcsolódik a térség természeti és kulturális értékeinek megismeréséhez: buszos kirándulás lesz a Márton Áron Emlékmúzeumhoz, túrázás, sziklamászás és műterem-látogatás is szerepel a tervek között. A szervezők remélik, hogy október 12–21. között mindenki talál magának hasznos programot, és elindul felfedezni közeli s mégis ismeretlen helyeket.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek