Az örökösöké marad az árkosi kastély

24

A legfelsőbb bíróság visszavonhatatlan ítélete értelmében az egykori tulajdonos örököseinek, a Jankovich-Bésán testvérek tulajdonában marad az árkosi, Sepsiszentgyörgy szomszédságában lévő Szentkereszty-kastély.

Honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság a múlt csütörtökön kimondott, visszavonhatatlan ítélet kivonatát. A bíróság elfogadta az örökösök fellebbezését a tavaly novemberben kimondott ítélet ellen, mely elrendelte az egykori visszaszolgáltatás felülvizsgálatát. Elutasította, hogy a Kulturális Minisztérium belépjen az örökösök elleni perbe, és több mint 30 ezer lejes perköltség kifizetésére kötelezte a restitúció felülvizsgálását kérő Árkosi Kulturális Központot.

Kincses Előd, a Jankovich-Bésán család ügyvédje a döntés nyomán adott nyilatkozatában kijelentette: a nacionál-kommunista visszarendeződés ez esetben csődöt mondott.

A kastély visszaszolgáltatását rögzítő megfellebbezhetetlen ítéletet 2012 novemberében mondta ki a legfelsőbb bíróság, de a Dél-Afrikában, Spanyolországban és Portugáliában élő örökösök csak újabb pereskedések után, 2015-ben vehették birtokba és telekkönyveztethették nevükre a kastélyt és melléképületeit.

Az épületet korábban használó Árkosi Kulturális Központ arra hivatkozva kérte a visszaszolgáltatási ítélet felülvizsgálatát, hogy olyan új, korábban beszerezhetetlen dokumentumok kerültek a birtokába, amelyek bizonyítják, hogy a kastély nem a kommunista államosítás során került az állam tulajdonába, hanem már 1945-ben az Ellenséges Vagyonokat Ellenőrző és Kezelő Pénztár (CASBI) fennhatósága alá tartozott. Utolsó tulajdonosait ugyanis, az 1944 júniusában meghalt Szentkereszty Bélát és testvérét, Szentkereszty Erzsébetet az állam 1945-ben „az országból hiányzó”, vélhetően elmenekült személyeknek tekintette.

A 19. század első felében a birtok és a kastély a vargyasi Daniel Elek tulajdonát képezte. 1840-ben Kálnoky György és neje Haller Anna vásárolta meg. 1847-ben a kastély a Szentkereszty család tulajdonába került az özvegyen maradt Haller Anna Szentkereszty Zsigmond házassága révén. Az egykori udvarházat az 1870-es években bővítették kastéllyá és kastélyparkot létesítettek, jelenlegi alakját báró Szentkereszty Béla, Háromszék vármegye főispánja alakította ki az 1890-es években. Az impozáns épületben 1982-ben a Román Kommunista Párt rendezett be vadászkastélyt Nicolae Ceaușescu diktátor számára. A rendszerváltozás után a Művelődési Minisztérium alárendeltségébe tartozó, 1994-ben létrehozott Árkosi Kulturális Központ kapott helyet benne.

HN-információ

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.