2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Az önrendelkezés mindkettőjük szerint ördögtől való

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ha­talomra kerülése óta megromlott Románia és Magyarország viszonya, amit a PNL Ponta „etno-populista” politikájának tulajdonít. Románia és Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus, baráti kapcsolatokra „ítéltetett”, függetlenül attól, ki van hatalmon Bukarestben vagy Budapesten – olvasható a PNL főtitkára, Radu Carp által aláírt közleményben. A párt szerint Ponta Románia érdekei ellen cselekszik, amikor nacionalista és populista szólamokat hangoztat.  

ponta

[dropcap]„A[/dropcap]PNL határozottan elutasítja az etnikai alapú autonómiát, de támogatja az ország egészében egyformán alkalmazott közigazgatási decentralizációt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képtelen volt egy ilyen reformra, és kudarca miatt most a nemzeti kisebbségeket, Magyarország nagykövetét vagy Orbán Viktort hibáztatja, a kormányfő etno-populista dühének függvényében” – fogalmazott közleményében a PNL. Rámutatnak: azért nincs szélsőséges párt Romániában, mert senki sem tud rivalizálni a PSD-vel, amikor a nacionalizmusról és populizmusról van szó.
Victor Ponta (képünkön) hétfőn közösségi oldalán reagált a kritikára, ahol azt írta: a közleményből kiderült, hogy a PNL egyetért a bukaresti magyar nagykövet és a magyar hatóságok nyilatkozataival, amiből az is látszik, mi vár Romániára a jövőben, ha a PNL hatalomra kerül. Ponta szerint az ellenzéki közleményre két lehetséges magyarázat van: vagy „parancsot kapott a megírására az Európai Néppárttól”, amelynek tagja, és akkor ez „a PNL szolgalelkűségét” mutatja, vagy a PNL „bármilyen kompromisszumra képes”, csakhogy hatalomra jusson, ami szerinte azt jelzi, hogy a PNL „az utóbbi 25 évben látottaknál nagyobb aljasságra is képes”.
Mint ismeretes, a két ország között egy hete robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete a Romania Liberă-nek adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik „elegendő jóindulat” a román fél részéről. Az interjú miatt bekérették a külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta pedig egy élő televíziós adásban kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát. Pénteken egy másik interjúban azt mondta: Magyarország bukaresti nagykövete „túlzásba vitte az arcátlanságot”.

Előző cikkKét cserkésztábor Güdücön
Következő cikkSzabály

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb