Az önmagunkra találás útján

86

Elfojtott érzelmek, önértékelési problémák és traumák feldolgozásához, illetve leküzdéséhez kínál lehetőséget a hamarosan induló művészetterápiás önismereti csoport Csíkszeredában. Simó Irma művészetterapeuta lapunknak elmondta, a képzőművészet-terápia során a vizuális művészetek eszközeit használják fel, amelyek hatására mélyebb tartalmak bukkannak elő a tudatalattiból.

A művészetterápia alternatív gyógyító módszer, amely a kreatív önkifejezésre fekteti a hangsúlyt, háttérbe szorítva a verbális kommunikációt: összehangolja a művészetek jellemzőit a különböző terápiás eszközökkel, és hatására olyan elfojtott érzelmek is felszínre kerülhetnek, amelyeket az adott személy nem tud szavakba önteni.
A képzőművészet-terápia rajzolás, festés, szobrászat, fotózás és egyéb alkotási folyamatok segítségével állítja vissza az egyénben felborult egyensúlyt, spontán gyógyuláshoz vezetve. Simó Irma művészetterapeuta elmondta, hogy a jelentkezéshez nem kell tehetségesnek lenni, hiszen a szabad önkifejezésen lesz a hangsúly, nem az esztétikus rajzokon.
– Ez az alternatív terápiás eszköz az önismeret útján segíti elő a rehabilitációt. Fontos megértenünk, hogy nem minden a verbalitás síkján létezik, és a vizuális kommunikáció mélyebb tartalmakat hív elő a tudatalattiból. Attól, hogy nem tudunk valamit megfogalmazni, még érezhetjük azt, és hatással lehet mindennapjainkra, gondolkodásunkra – ecsetelte a szakember, hozzátéve, hogy minden alkotás, amit az ember létrehoz, valami bennünk levőnek a kifejeződése.
Simó Irma azt is elmondta, hogy a terápia során olyan technikákat lehet elsajátítani, amelyeket a mindennapi életünkben is hasznosíthatunk.
– A művészetterápia a krízisek megoldására, illetve feldolgozására és egészségünk megőrzésére egyaránt hasznos. Az önismeret izgalmas kaland, és minden érdeklődőt szeretettel várok – jegyezte meg a művészetterapeuta, hozzáfűzve, hogy elsősorban felnőtteket szólítana meg a foglalkozással, de már tizenévesek is jelezték részvételi szándékukat, ezért lehetséges, hogy korosztályonként indul két csoport.
Az Áradat Egyesület keretében tehát önismereti csoport indul a Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban, a foglalkozás időtartama 30 óra, amely február 15-től június végéig tart majd, díja 450 lej. Simó Irma kiemelte, a részvételi díjba a kellékek is beletartoznak, az összeg pedig részletekben fizetendő. Jelentkezni és érdeklődni a 0740–033717-es telefonszámon vagy az aradategyesulet@gmail.com e-mail-címen lehet.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.