csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Az online térhódítása

Jó tíz évvel ezelőtt országunkban ugyan sokat lehetett hallani a „távirányításos” kereskedelemről, de annak lehetőségével nem sokan éltek, nem, mert akkor még gyerekcipőben sem igen járt az, amit online kereskedelemnek neveznek/tartanak, s amely mára már felnőttcipőben jár. Piaci elemzők szerint a legiramosabb térhódítás az elektromos, az elektronikai és a számítástechnikai (IT) árucikkek kereskedelme terén következett be.

eMAG showroom Bukarestben

A különböző piaci szereplők által realizált üzleti forgalomból egyértelműen megállapítható, kikövetkeztethető, hogy az online kiskereskedés (beleértve a nemzetközi áruházláncolatok ezen üzletágát is) piaci részesedése az utóbbi hét év során hovatovább gyors ütemben terebélyesedett: 2012-ben az online kereskedelem piaci részesedése (mármint a szóban forgó árucikkek esetében) 8,6%-os volt, az két év múltán elérte a 17,7%-ot, újabb két év múltán a 32,7%-ot, majd 2018-ban a 35,8%-ot. Az idei esztendő első félévében 38,7%-os volt, s a piaci elemzők becslései szerint éves viszonylatban súrolni fogja a 40%-ot, azaz utoléri a szakosodott nagy áruházláncok (Altex, Flanco) együttesen realizált piaci részesedését. Azok 2012-ben még uralták az elektromos és elektronikus háztartási gépek, valamint a távközlési és számítástechnikai eszközök piacát, együttesen 52%-os piaci részesedést vallva magukénak, sőt azt 2013-ban sikerült felsrófolni 59,3%-ra, de azt követően beindult a lejtmenet: 2015-ben piaci részesedésük 48,6%-ra csökkent, 2018-ban pedig 39%-ra. Az idei esztendőben némi fellendülés következett be, az első félévben némileg megfordulva a tendencia, s a szakosodott üzletek hálózata 40%-os piaci részesedést jegyzett. Ez az elemzők szerint jobbára azért következhetett be, mert az Altex bővítette hálózatát. Egyébként az Altex (amely felöleli a Media Galaxy hálózatot is) országos szinten több mint 120 üzlettel rendelkezik (több mint 100 Altex és közel 20 Media Galaxy), s az év végéig még 5-6 üzlet megnyitását tervezi. Az érdekesség kedvéért: az Altex és a Media Galaxy országos szinten együttesen több mint 150 000 négyzetmétert „birtokol”, a legnagyobb Media Galaxy áruház felülete meghaladja a 2500 négyzetmétert, a legnagyobb Altex pedig az 1400 négyzetmétert. Idetartozik az is, hogy az Altex jelenleg az elektro-IT-piac éllovasa, tavalyi üzleti forgalma elérve a 3,55 milliárd lejt. Abban kétségtelen, hogy megvolt a szerepe az online üzletágnak is, s ezért is állítja a cég többségi tulajdonosa és ügyvezető tanácsának elnöke, Dan Ostahie, hogy üzleti sikerük egyik titka a hagyományos és az online kereskedelem ötvözése, azaz a két üzletág párhuzamosan történő fejlesztése. Lényegében hasonló irányt követ a nagy konkurens, a Flanco is. Dragoș Sârbu cégvezető szerint a két üzletág keresztezi egymást, s felmérései szerint a potenciális ügyfeleknek mintegy 80%-a online szerzi be az információit, azoknak pedig a fele a tényleges vásárlást az üzletben ejti meg. Van viszont olyan ügyfél is, aki ellátogat az üzletbe, ott érdeklődik és szemrevételezi a portékát, de végül is a tényleges vásárlásra online kerül sor. Érdemes megjegyezni, hogy volt egy harmadik nagy piaci szereplő is, a Domo, amely időközben fizetésképtelenné vált és felszámolta üzleti hálózatát. Ennek is meg lehetett a szerepe abban, hogy a két nagy piaci szereplő – az Altex és a Flanco – üzleti forgalma növekedett.

Egy, de nagyon nagy
A szakelemzők szerint a hazai elektro-IT-piacot végeredményben három nagy szereplő uralja, az Altex, a Flanco és az eMAG. Az eMAG köztudott, hogy kizárólag online kereskedelemre szakosodott, s igen iramos és látványos fejlődésen ment át, az utóbbi évek során kiterjesztve online kereskedelmi tevékenységét az országhatáron túlra is, például Magyarországra. (Amúgy pontosan nem tudni, hogy üzleti forgalmában milyen részarányt képviselnek az elektro-IT-áruféleségek, lévén, hogy a cég piaci kínálata igen bő, se szeri, se száma az általa forgalmazott termékféleségeknek. Az viszont nem vitás, hogy Kelet-Közép-Európa legjelentősebb online kereskedelmének a legjelentősebb szereplője, s úgy tudni, hogy ez érvényes az elektro-IT-árucikkek vonatkozásában is.

A vesztesek
A jelenlegi piaci részesedésekből indulva ki arra a következtetésre lehet jutni, hogy az elektro-IT-kereskedelem nagy hazai nyertese az online szegmens, a szakosodott nagyáruház-láncolatok üzleti forgalma ugyan növekedett, de százalékarányban piaci részesedésük némileg csökkent, illetve mérséklődött. Köztudott, hogy az élelmiszeripari termékeket előtérbe helyező nagy üzletláncok más áruféleségeket is forgalmaznak, beleértve az elektro-IT-árucikkeket is. Azok országos szintű üzleti forgalmában 2012-ben a szóban forgó nagyáruházak 7,6%-os piaci részesedést vallhattak magukénak. Ez az arány az elkövetkező évek során mérsékelődött el egészen 6,3%-ig 2016-ban, majd bekövetkezett némi pangás, de az idei esztendő első félévében ismét fellendülés mutatkozott, a piaci részesedés elérve a 7,4%-ot. Azaz: bekövetkezett egy több éven át húzódó visszaesés, de pillanatnyilag a piaci részesedés tekintetében nem rosszabb a helyzet, mint 2012-ben. Akkor kik is lehetnek a piaci vesztesek? A statisztikai adatok szerint az úgynevezett független játékosok, azaz a 2-3 vagy még annál is kevesebb üzlettel rendelkező cégek. Jobbára regionális vagy esetenként nagyobb települések, illetve megyék szintjén szakosodott üzleti hálózatokról van szó. (Olyanokról, mint például a Rombiz.) Azok 2012-ben együttesen az elektro-IT-piac 31,7%-át vallhatták a magukénak. Ez már rég a múlté, mert attól az esztendőtől errefelé beindult a mélyrepülés: a függetlenek piaci részesedése 2015-re 20% alá csökkent, majd 2018-ban 19% alá. Az idei esztendő igen kedvezőtlenül indult a szóban forgó piaci szereplők számára, ugyanis az első félév viszonylatában piaci részesedésük 13,9%-ra zsugorodott.
A hazai elektro-IT-piac röntgenfelvétele azt mutatja, hogy vannak olyan szegmensek, amelyek elvékonyodni látszanak, de van olyan is, amely hovatovább vastagodik, ez pedig az online kereskedelem, s ilyenképpen pedig beigazolódni látszik az egyesek által túlzottnak tartott vélemény, meglátás, mely szerint az online-é a jövő.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb