csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Az önkormányzat részben egyetért

Részben igazat ad a városi önkormányzat a Zsögödi Nagy Imre utcában lakóknak, akiknek a problémáját Tőke Ervin EMNP-s képviselő tolmácsolta a testület januári ülésén. – Egy tavaly októberben elfogadott határozat a zsögödi városrészt B adózási kategóriába sorolja, emiatt jelentősen megnőtt az itt lakók területi adójának az értéke, miközben a Zsögödi Nagy Imre utca továbbra is járhatatlan a félbemaradt útjavítás miatt, de a csatornahálózattal sem elégedettek a lakók – mondta a városi tanácsos.

Az utca járhatatlan, mégis többet kell fizetni Fotó: László F. Csaba

Részben igazat kell adnom a zsögödieknek. Tudunk a problémájukról, keressük a megoldást. A csatornahálózattal kapcsolatosan forduljanak a szolgáltatóhoz, ez nem az önkormányzat hatásköre – válaszolt Füleki Zoltán alpolgármester Tőke Ervin tanácsos interpellációjára.
Lapunk utánajárt a zsögödiek panaszának, megtudtuk, hogy a tavaly októberben elfogadott új adózási besorolás előtt a megyeközpontnak ez a része C kategóriás adózási övezet volt, idéntől változott meg az itt lakók adózási díjszabása.
A megyeközpont területén egyébként az elmúlt évek alatt több városrész került magasabb adózási kategóriába, miután az önkormányzat beruházásainak köszönhetően folyamatosan megújulnak a lakónegyedek, felújítják az utakat. 2010-ben például a Taploca utca és Szék útja került a C és D kategóriából B-be.
– A Zsögödi Nagy Imre utca járhatatlan, a gépkocsi-tulajdonosok panaszkodnak, sem biciklivel, sem babakocsival nem lehet közlekedni, a csatornahálózattal is problémák vannak. A családok úgy érzik, hogy a jelenlegi körülmények között nem észszerű, hogy magasabb adózási kategóriába kerültek – tolmácsolta a lakók érveit Tőke.
Füleki Zoltán alpolgármester elismerte, hogy az évek óta elhúzódó útjavítási munkálatok miatt több kellemetlenséggel kell szembenézniük a zsögödieknek, érthető tehát, hogy a városnak ebben a részében az emberek türelmetlenek, amit most tovább fokozott a területi adó emelkedése.
– Összehasonlítottuk a 2015-ös és a 2017-es évi adókat, az említett területen az épületadó nem változott, viszont drágult a területi adó. Konkrétan olyan területet is találtunk, ahol korábban 10 lej alatt volt ennek az értéke, most több mint 100 lej. Ez azt jelenti, hogy a Zsögödben nagy területtel rendelkező tulajdonosok a korábbi 200 lej helyett idén 700 lejt kell fizessenek – részletezte Fülöp Árpád Zoltán tanácsos.
A polgármesteri hivatal városellenőrzési és kényszervégrehajtó irodájának a vezetője szerint, ha figyelembe vesszük, hogy Zsögödben nincs aszfaltút, akkor sem mentesül a terület a B besorolás alól.
– A pontozási rendszer szerint a városnak az a része, amelyik öt pontot ér el, B kategóriájú adózási övezetnek minősül. Zsögödben a víz-, esővíz- és szennyvízhálózat három pontot, a gáz és a villamosság két pontot, az aszfaltút pedig egy pontot ér, illetve azt is figyelembe kell venni a besorolásnál, hogy a városnak a központi részéhez tartozik. Összesen tehát 6 pontja van – magyarázta Veres Csaba irodavezető.
Mindezek ellenére Füleki Zoltán alpolgármester lapunk kérdésére újra megerősítette korábbi nyilatkozatát, hogy az önkormányzat keresi a megoldást a Zsögödben lakók problémájára, mindazonáltal év közben nem lehet az adó és illetékek értékén változtatni.
– Keressük a törvényes megoldást, felmerült annak a lehetősége is, hogy a 2018-as évben módosítunk a zsögödi városrész adózási besorolásán – nyilatkozta lapunknak az alpolgármester.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb