Az önkéntességet népszerűsítik

Egy rövidfilm bemutatásával és gyakorlati tanácsokkal is népszerűsíti az önzetlen segítségnyújtás lényegét a Dr. Verestóy Attila Alapítvány programja.

Háborúban, békeidőben egyaránt fontos szerepük van az önkénteseknek. Míg Nyugaton komoly tradíciója van az önkéntességnek, tájainkon csupán a rendszerváltást követően került fókuszba az „ingyen”, nem pénzért végzett, de annál több erkölcsi juttatással és elégtétellel járó tevékenység.

Udvarhelyen is egyre népszerűbb
Székelyudvarhelyen is mindössze pár éve vált ismertté az önkéntesség fogalma, de a civilszervezeteknek, egyesületeknek köszönhetően egyre népszerűbb. Jó példája ennek a Dr. Verestóy Attila Alapítvány által kezdeményezett, és 2011 óta a városban működő civilszervezetekkel közösen megrendezett Civil Nap. De idesorolhatjuk a kalákázás hagyományát újra „divatba hozó” Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványt (SZKA) is. Az SZKA szervezi a Fuss neki! adománygyűjtő akciót: tegnap délelőtt újra rajthoz álltak, és számukra szimpatikus egyesület, szervezet jó ügyéért szaladtak a civil önkéntesek. Önkéntesek segítik az Agora Fenntartható Munkacsoport, a Caritas, az Udvarhelyi Fiatal Fórum, a Civitas Alapítvány tevékenységét, de jó példa a Tomcsa Sándor Színház is, amelynek 10 középiskolás önkéntese van. A diákok az előadások népszerűsítésében, a közönségszervezésben is segítenek.

Szükség van rájuk
A fentiek példázzák: önkéntesekre minden területen, a sporttól kezdve a szociális, egészségügyi szférán át a kulturális területekig mindenhol szükség van. Udvarhelyen sokan vannak, akiket érdekel az önkéntesség, de nem tudják hogyan, merre induljanak el? Nekik kíván segíteni a Dr. Verestóy Attila Alapítvány Az önkéntesség népszerűsítése című programjával.
– Elsősorban a középiskolás fiatalok a célcsoport, bár az önkéntesség nem korhatáros munka. A programunknak, amelyre a polgármesteri hivatalnál sikeresen pályáztunk, az a célja, hogy a fiataloknak bemutassuk az önkéntes munkát, segítsünk is nekik megtalálni azt a területet, ami leginkább illik az elképzeléseikhez – összegezte a lényeget Nemes Melinda, a Dr. Verestóy Attila Alapítvány ügyvezető igazgatója, a program vezetője, akinek nemcsak munkája, de személyes szívügye is az önkéntesség minél szélesebb körben való promoválása.
– Az udvarhelyi és ud­var­hely­széki önkéntesek pontos számát nem tudjuk, többek közt ezért tervezzük egy, az összes területet egybefogó és az önkéntesek munkáját koordináló központ létrehozását. Hosszú távú terveink vannak, ezeknek egyik előfutára ez a program – mondta Nemes Melinda.

Kisfilmekkel készülnek
– A Caritas, az SZKA, az UFF, a CIVITAS, az AGORA és a Feel Good partnerszervezetekkel közösen megvalósuló program keretében mutatják be azt a kisfilmet, amelyben már tapasztalt önkéntesek mesélnek a munkájukról, saját tapasztalataikról. A filmecskét első körben a székelyudvarhelyi középiskolákban vetítik le, majd vidékre is elviszik. A bemutatók már jövő héten elkezdődnek. Készülnek a szórólapok is, amelyeket az alapítvány önkéntesei osztanak szét a városban. Ugyanakkor jó reklám a Facebookon létrehozott Önkéntesek Udvarhelyszékért csoport is, ahová érdemes bepillantani és elolvasni a „veterán” önkéntesek rövid, hangulatos beszámolóit arról, hol jártak, mit tettek, és mit kaptak cserébe az önként vállalt munkájukért. A programról bővebben a www.verestoyattila-alapitvany.ro honlapon vagy Vass Melinda Gyopár önkéntes koordinátornál, a 0371–336418-as telefonszámon lehet tájékozódni.

Lázár Emese

Előző cikkB betűsek
Következő cikkAkcióban a Helyi Rendőrség

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb