Az önkéntesség kultúráját segítik

Székelyudvarhelyen a legtöbben

Önkéntesek. A szellemiséget terjesztik Fotó: Facebook
91

A Gyulafehérvári Caritas önkéntes-koordinátort keres Csíkszeredában. E felhívás apropóján jártunk utána annak, hogy jelenleg hány fiatal tevékenykedik a karitatív szervezetnél, és hogy mitől is lesz valakiből jó önkéntes.

Önkéntesek. A szellemiséget terjesztik Fotó: Facebook

A Gyulafehérvári Caritas munkáját 1990-től segítik önkéntesek. Az évek során azonban szükségszerűvé vált a sajátosan az önkéntesekre, az ő munkájukra irányuló gondolkodás és építkezés fejlesztése, így elkezdték alkalmazni az úgynevezett önkéntes-koordinátorokat. Most Csíkszeredában hirdették meg ezt a tisztséget. A legfőbb feladat a helyi önkéntesek összefogása, képzése, különböző programok szervezése, valamint az önkéntesek munkájának követése. E felhívás apropóján kerestük meg Tankó Gabriella kooridántort, aki elmondta: jelenleg 450 önkéntessel dolgoznak együtt.
– Csíkszeredában nagyjából 70 személyre számíthatunk. Többségük fiatal középiskolás, de van egy 14 főből álló szépkorú önkéntes­csoportunk is. Mindenkit összefog az ún. „caritas-szellemiség”, vagyis a segítségnyújtás kölcsönös szeretete – fejtette ki Tankó Gabriella, aki arról is beszámolt, hogy külföldi önkéntesekkel is dolgoznak. Mint elmondta, a németországi Caritasszal együttműködve rendszeresen küldenek ki és fogadnak be önkénteseket. Jelenleg két németországi fiatal tartózkodik Romániában a segélyszervezet jóvoltából.
Emellett számos állandó ön­kéntescsoport tevékenykedik Csík­szeredában. Többek között a Babba Mária házban, a csíksomlyói védett otthonban, a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központban, sőt a megyei kórház gyermekosztályán is.
– A kórházi meseolvasó csoportunk rendszeresen látogatja a gyermekosztályon ellátott kicsiket, és szórakoztatja, lefoglalja őket. Emellett vannak beugró önkénteseink is. Nagyon fontosnak tartjuk az ifjúságnevelést – mutatott rá Tankó Gabriella, megjegyezve: a legtöbb önkéntes – nagyjából 100 személy – Székelyudvarhelyen csatlakozott a szervezethez, de Marosvásárhelyen is közel ennyien segítik a Caritas munkáját.
A koordinátor rámutatott: az önkéntesség kultúrája fejlesztésre szorul környékünkön, ezért is tartják fontosnak a fiatalabb generáció bevonását a karitatív tevékenységekbe.
– Egyre több az érdeklődő, és mindenki eltérő indíttatásból csatlakozik hozzánk. A valahová tartozás érzése azonban egységesen vonzó a fiatalok számára. Tagjainkat a társadalmi problémák iránti érzékenység és a tanulás iránti vágy jellemezi – jelentette ki Tankó Gabriella, aki szerint az sem elhanyagolható, hogy a későbbi munkavállalás során előnyös, ha az önéletrajzban az „önkéntesség” szó is szerepel.
Mindazok, akik jelentkeznének az önkéntes koordinátor munkájára Csíkszeredában, február 25-ig tehetik meg a 0799–850233-as telefonszámon vagy a jobs@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.