kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Az öngyilkosság megelőzése a legfőbb feladat

Tizennégy éve működtet telefonos lelkisegély-szolgálatot a csíkszeredai székhelyű Áradat Egyesület, amely tavaly bővítette öngyilkosság-megelőzés platformját internetes tanácsadással is. Simó Irma klinikai szakpszichológus, a szolgálat szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: mindennemű krízishelyzetben támaszt kívánnak nyújtani a segítséget kérőknek, akik teljesen névtelenül beszélhetnek problémáikról.

Telefonon, e-mailben is lehet segítséget kérni Fotó: László F. Csaba

Országszerte szeptember 10-én tartják az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapját. Ez alkalomból kerestük fel Simó Irma klinikai szakpszichológust, akitől megtudtuk: a csíkszeredai székhelyű Áradat Egyesület tizennégy éve működtet telefonos lelkisegély-szolgálatot, amelyet tavaly internetes tanácsadással bővítettek.
– Három városba futnak be a hívások: Csíkszeredába, Szé­kely­udvarhelyre és Sepsiszentgyörgyre. Mindhárom helyszínen képzett csapat áll a problémákkal küzdők rendelkezésére, a titoktartás pedig garantált – avatott be Simó Irma, megjegyezve: az e-mailes megkereséseket is bizalmasan kezelik, a levelezések a kollégák között sem nyilvánosak.
Jelenleg 30 önkéntes dolgozik az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálatnál, ahová Erdély minden területéről érkeznek bejelentések. Mint kiderült, a külföldi megkeresések sem számítanak kuriózumnak.
– Volt már arra példa, hogy Magyarországról írt nekünk egy problémákkal küzdő kamasz. Az öngyilkosság-megelőzéssel kapcsolatban tudni kell azt, hogy a 15–29. év közötti fiatalok jelentik a prioritást, ők azok, akik nehezen tudják feldolgozni a magánéleti és szakmai krízishelyzeteket – tudtuk meg Simó Irmától, aki hozzátette, az említett korcsoport nem kizárólagos jellegű, bárki keresheti a lelkisegély-szolgálat munkatársait.
A Hargita Népe kérésére Simó Irma összegezte a hosszú évek tapasztalatait, mondván: párkeresési gondok, családi kapcsolatokban tapasztalt nehézségek, krónikus betegségek megjelenése, túlterheltség és depresszió hatására alakulhatnak ki öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok az emberekben.
– Mindezek mellett az sem ritka, amikor valaki a gyász feldolgozásában kéri a szakemberek tanácsát, sőt szenvedélybetegek hozzátartozói is gyakran kérnek segítséget – mondta a klinikai szak­pszichológus, aki szerint mi­nél hamarabb fordulnak szakemberhez a lelki problémákkal küzdők, annál könnyebb lesz a krízishelyzetek átvészelése is.
– Évente körülbelül egymillió ember lesz öngyilkos a világon. A mi célunk az, hogy megelőzzük az önpusztításra való hajlam kialakulását, és megerősítsük az életigenlést. Várjuk mindazok hívását, illetve levelét, akik nehéz időszakon mennek keresztül, vagy csak beszélgetni szeretnének valakivel – zárta gondolatait Simó Irma.
Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálatot a 0754–800808-as telefonszámon, illetve a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címen lehet elérni. További információkat a hallgatlak.ro weboldalon találhatnak az érdeklődők.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb