Az ombudsman vizsgálja: kínozzák-e a beutaltakat a járványkórházakban?

Koronavírus-járvány

216

Az alapvető jogok biztosa – a nép ügyvédje – vizsgálatot indított a koronavírussal fertőzöttek ápolására szakosodott kórházakban, hogy kiderítse: nem kínozzák-e a betegeket.

Foto: facebook.com/weber.renate

Renate Weber ombudsman csütörtökön kiadott közleményében az ENSZ kínzás elleni bizottságának meghatározására hivatkozott, amely szerint minden olyan hely, ahol egy embert akarata ellenére karanténban tartanak, fogdának minősül. Szerinte a jelen helyzetben tekintettel kell lenni arra, hogy a „Covid-kórházakat” a beutaltak csak a hatóságok engedélyével hagyhatják el, és tünetmentes fertőzötteket is megfigyelés alatt tartanak bennük, a beutalás megtagadásának lehetősége nélkül.

Az embertelen, megalázó bánásmód megelőzését célzó törvényes felhatalmazására hivatkozva az ombudsman körlevélben kért tájékoztatást az érintett kórházaktól az általuk alkalmazott eljárásokról, ugyanakkor az egészségügyi intézményeknek a beutaltak tudomására kell hozniuk, hogy a nép ügyvédje honlapján online kérdőívet tölthetnek ki emberi jogaik érvényesítéséről.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter „sebészi minőségében” érthetetlennek nevezte, hogyan minősülhet a kórház börtönnek és az ott alkalmazott kezelés kínzásnak, miért kell a járvány elleni harc első vonalában küzdő, életeket mentő egészségügyi alkalmazottaknak ezt a vizsgálódást elviselniük. Kormányzati tisztségviselőként azonban tájékozódni fog, hogy a hatályos jogszabályok alapján megalapozott-e az ombudsman vizsgálata – tette hozzá a tárcavezető.

„A páciensek nem rabok, orvosaik és az egészségügyi alkalmazottak pedig nem pribékek” – szögezte le csütörtök délután kiadott közleményben a kormány az az ombudsman akciójára reagálva. A kabinet értékelte, hogy az ombudsman komolyan veszi a polgárok alkotmányos szabadságjogainak védelmét, de a valóság eltorzításának minősítette a Covid-19-ben szenvedők kezelésére kialakított kórházak besorolását a büntetésvégrehajtó intézetek kategóriájába.

Az ilyen üzenetek felesleges nyomást gyakorolnak az egészségügyi személyzetre, és megingathatja a páciensek és családtagjaik bizalmát. A páciensek a 2003 óta hatályos betegjogi törvény védelmét élvezik Romániában, beutalásuk pedig a koronavírus terjedésének megfékezését célozza – hangsúlyozta a kormány.

Emlékeztetünk rá, hogy az ombudsman óvásának helyt adva helyezte hatályon kívül az alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek alapján hatalmas bírságokkal sújtották a kijárási tilalom megszegőit a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot idején.

Renate Weber a – rendkívüli állapotot május közepén felváltó – veszélyhelyzetről szóló jogszabály ellen is alkotmányossági óvást emelt. Keresete nyomán a taláros testület értelmező határozatában leszögezte: a veszélyhelyzet idején a polgárok szabadságjogait csak a parlament korlátozhatja, a kormány ezt nem teheti meg.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.