Az oktatás színvonalát szeretnék növelni: Esély a hátrányos helyzetben élő gyerekek számára

14

Tegnap a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában sajtótájékoztató keretében ismertették a ROSE-projekt (Romania Secondary Education Project) folyamatát és annak eredményeit. Radu Jugureanu, a projekt koordinátora elmondta, hogy országos szinten 4,41 százalékban javult az átmenési arány az érettségin azokban az iskolákban, amelyek részt vettek ebben a programban.

Nem reménytelen az oktatás helyzete. Csak megfelelő programokra van szükség                   Fotó: László F. Csaba

A ROSE-projekt hétéves futamidejű, 2022-ben jár le, erre mindössze 200 millió eurós támogatást kap Románia a Világbanktól. A projekt középiskolák végzős diákjainak, illetve elsőéves egyetemi hallgatóknak biztosít tanácsadásokat, felkészítőket. Mindennek az a célja, hogy fejlesszék a gyerekek hozzáállását, hogy egyre többen érettségizzenek sikeresen, valamint, hogy ne adják fel a felsőfokú képzést már az egyetem első évében.
− Javítani szeretnénk az érettségin részt vevő diákok átmenési arányát, csökkenteni a hiányzásokat, azt, hogy egyre kevesebben hagyják ott a tanintézményeket, valamint, hogy többen kapjanak kedvet a továbbtanuláshoz – emelte ki Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő.

Akad pénz fejlesztésre
A tanintézmények a megpályázott pénzből felkészítőket tarthatnak, versenyeket, tanulmányi kirándulásokat, oktatáson kívüli tevékenységeket szervezhetnek, vagy akár didaktikai segédeszközökkel bővíthetik az iskolák, egyetemek leltárát. Közel ezer romániai középiskola és egyetem vesz részt a projektben, és minden intézmény átlagban 100 ezer eurót igényelhet.
− Ha Románia több pénzt fordítana az oktatásra, akkor nagyon sok probléma orvosolható lenne. A gyerekek mindennap meleg ételt kaphatnának és a szállítás miatt sem fájna a szülők feje – vélekedett Radu Jugureanu. Mint megtudtuk: 2017-ben megkapták a projektre szánt pénzösszeget, 2018-ban már nem volt rá finanszírozás, tavaly pedig az összeg egyharmadát utalta át a pénzügyminisztérium. Viszont ennek ellenére is nagyon pozitív eredmények vannak, mivel a támogatásra pályázó tanintézményekben kétszer akkora javulást értek el, mint azokban az iskolákban, amelyek ebben nem vettek részt.

Megéri az oktatásba fektetni
Radu Jugureanu rámutatott, hogy különböző nemzetközi kimutatások alapján elmondható, egy év alatt 10 euró profitot generál egy euró befektetése az oktatásba, 2,5 százalékot javít a termelékenységen az, ha csökkentjük az analfabetizmust, tehát egy év plusztanulás után 9,7 százalékkal nő egy személy jövedelme.
− Nem a gyerekek hibásak azért, hogy szüleik elmennek külföldre, hogy esetleg egy beteg nagyszülő kell gondját viselje, vagy naponta feketén kell dolgoznia, hogy élelemhez jusson. Egy gyerektől, aki hajnali három órakor elmegy dolgozni, milyen eredményt várunk el reggel 8 órakor az iskolában? A ROSE-projekt amellett, hogy megváltoztatja a fiatalok jövőjét, pénzt is hoz az országnak – mondta Radu Jugureanu. Hozzátette: a projektben részt vevő diákok többsége úgy véli, hogy a ROSE-nak köszönhetően kezdett gondolkodni a jövőképén, illetve azon, hogy folytassa tanulmányait.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek