Az limpiát nem lehet úgy elhalasztani, mint egy futballmeccset: Vannak vészforgatókönyvek

6

A tokiói olimpia esetleges lemondása a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben – nyilatkozta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. A sportvezető szerint tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári tokiói olimpia megrendezésével kapcsolatban. Bach elmondta, különböző forgatókönyvek vannak az olimpia megrendezésére, de egyelőre nincs szó a tokiói nyári játékok elhalasztásáról.

Minden rangosabb sporteseményt halasztottak, egyes rendezvényeket pedig már töröltek is, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB) az egyedüli, amely tartja magát a tokiói nyári olimpia megrendezéséhez. Noha Thomas Bach NOB-elnök még kitart a játékok mellett, de a sportszervezet már készül vészforgatókönyvekkel is, ha netán mégis el kell napolni a tokiói olimpiát.
A NOB már február közepén munkacsoportot állított fel, amelyben az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az olimpiai szervezőbizottság, a japán hatóságok és a tokiói városvezetés illetékesei tevékenykednek. Thomas Bach szerint a tokiói olimpia esetleges lemondása a legkevésbé tisztességes megoldás lenne a sportolókkal szemben. A sportvezető azt nyilatkozta: a koronavírus-járvány miatti lemondás a 206 országból érkező összesen 11 ezer sportoló álmát törné szét. „Egy ilyen lemondás a legkevésbé tisztességes megoldás. Az olimpiai játékokat nem tudjuk úgy elhalasztani a következő szombatra, mint a labdarúgásban egy bajnoki fordulót” – mondta Bach, aki a lausanne-i NOB-központ ideiglenes zárva tartása miatt otthonról végzi a munkáját. A sportvezető azt mondta, a NOB rendkívül összetett szervezet, ahol csak akkor képesek felelősségteljes döntéseket meghozni, ha azokhoz megbízható és egyértelmű alapinformációkkal rendelkeznek mindennap, a nap 24 órájában.
Thomas Bach ugyanakkor kijelentette, tartózkodni kell a vehemens spekulációktól a nyári tokiói olimpia megrendezésével kapcsolatban. „Különböző forgatókönyvekben gondolkodunk, de ellentétben sok sportszövetséggel vagy profi ligával, bennünket még négy és fél hónap választ el a játékoktól” – mondta Bach. A sportvezető szerint a szakszövetségek sok esetben optimistábbnak tűnnek a NOB-nál, mivel csak áprilisig vagy májusig halasztották el versenyeiket.
A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban egyre több nemzeti olimpiai bizottság, sportoló és szakember fordult a NOB-hoz annak érdekében, vagy utalt nyilatkozatában arra, hogy a jelenleg sok szempontból bizonytalanná vált helyzetben el kellene halasztani a tokiói olimpiát, amelyet a tervek szerint július 24. és augusztus 9. között rendeznének meg. Pénteken az Amerikai Egyesült Államok úszószövetsége, szombaton pedig az USA atlétikai szövetsége is az olimpia egyéves elhalasztását kérte a NOB-tól.
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke szerint hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy meg tudják-e tartani az eredeti időpontban a tokiói nyári olimpiai játékokat vagy elhalasztják. „Nem kell mindenáron ragaszkodni a játékok megrendezéséhez, főleg, ha a sportolók egészsége veszélyben van” – írta Coe egy közleményében, amelyben arra is felhívta a figyelmet, fontos, hogy mindenki sportszerű körülmények között tudjon készülni, utalva arra, hogy vannak országok, ahol a sportolók jelenleg nem tudnak megfelelően edzeni az év fő versenyére.
Az ügyben Donald Trump is megszólalt, a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ennek a döntésnek a meghozatala a japán kormány feladata. Méltatta az építkezéseket, és hogy minden elkészült nemhogy időre, már jóval idő előtt, és a költségvetést sem lépték át. Az amerikai elnök szerint nagyon hamar ki fog derülni, hogy mi lesz az olimpia sorsa, és ő nem akarja befolyásolni a japánok döntését.
A NOB és a szervezőbizottság egyelőre kitart eredeti terve mellett, amely szerint az olimpia július 24. és augusztus 9. között lesz Tokióban. Korábban még soha nem halasztották el az olimpiát, és amennyiben sor kerülne erre, a tokiói lenne az első.

Tömegek a láng útján
Pénteken reggel megérkezett Japánba az olimpiai láng. A szervezőbizottság tagjai csütörtökön vették át Görögországban a lángot, melyet március 12-én, a hagyományoknak megfelelően, Olümpiában gyújtottak meg. A lángot – amely egy „Tokió 2020 olimpiai lángváltó” feliratú repülőgépen landolt – szerény, visszafogott ünnepség keretében, kis létszámú csoport fogadta a japán légierő Tokiótól 250 kilométerre északra fekvő macusimai bázisán. A speciális mécsesben szállított lángot a gépben a távol-keleti szigetország két legendás sportolója, a női birkózás háromszoros olimpiai bajnoka, Josida Szaori és a szintén háromszoros aranyérmes cselgáncsozó, Nomura Tadahiro vette át, majd a repülő ajtajában átadták a szervezőbizottság elnökének, Mori Josirónak.
A vírus hatására nem változtatták meg a lángfutás útvonalát, és nézők is jelen lehetnek az utcákon. A láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert tesz meg a hagyományos lángváltó keretében. A szervezők bejelentették ugyan, hogy a szakaszok elején és végén nem tartanak ünnepséget, az első napon mégis tömegjelenetek játszódtak le a lángváltó útján. A Tokiótól 335 kilométerre északra fekvő Isinomakiban gyűlt össze legalább ötszáz ember, hogy lássa a fáklyát, illetve a láng érkezése alkalmából rendezett ünnepséget, amelyet itt mégis megtartottak. A futókat és a kiszolgáló személyzet tagjait pedig folyamatosan figyelik és ellenőrzik a koronavírus-veszély miatt.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek