Az iskolák vezetősége dönt az osztálykirándulásokról

69

Ezen túl nem a tanfelügyelőség kell jóváhagyja az oktatási intézmények által szervezett osztálykirándulásokat, táborokat, illetve egyéb szabadidős tevékenységeket – ismertette kérdésünkre a szaktárca honlapján a napokban megjelent új kormányrendelet hozta legfontosabb változásokat Görbe Péter főtanfelügyelő.

Részben könnyebb, de változatlanul nagy felelősség az iskolai tábor- és kirándulásszervezés
Részben könnyebb, de változatlanul nagy felelősség az iskolai tábor- és kirándulásszervezés

Enyhített az oktatási minisztérium az osztálykirándulásokra, táborokra és egyéb szabadidős tevékenységekre vonatkozó, 2014-ben megjelent kormányrendelet előírásain. A szaktárca honlapján közzétett új rendelet szerint az osztálykirándulások és egyéb szabadidős tevékenységek szervezését és előzetes dokumentációját ezentúl az oktatási intézmény igazgatója kell jóváhagyja, legyen az akár külföldi vagy országon belüli kirándulás, vagy az iskolaépületben megszervezett szabadidős tevékenység.
– Jelentős változásnak tartom, hogy a minisztérium belátta, túl hosszú folyamatot jelentett, hogy minden egyes oktatási intézmény a tanfelügyelőségtől kellett engedélyt kérjen a tanórán kívüli szabadidős tevékenységek lebonyolítására – mondta lapunknak Vizi István, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója.
Bár 2014-ben, amikor a szabadidős tevékenységek szervezésére vonatkozó előző kormányrendelet érvénybe lépett, a pedagógusok többsége úgy látta, a szabályozás elsősorban az ő munkájukat nehezíti meg, mára az iskolaigazgatók többsége hasznosnak és szükségesnek tartja a szabályozást.
– Észszerűnek tartom, hogy a külföldi és országon belüli osztálykirándulások esetében a szervezők tájékozódjanak a szállítást biztosító társaság, illetve a szálláshely és étkeztetés megfelelő minőségéről. Tapasztalataim alapján az előzetes orvosi igazolást is szükségesnek tartom. Iskolánk éppen most készül egy országos versenyre, az utazás előtt minden diákot az iskolaorvos ellenőriz – nyilatkozta lapunknak Kirmájer Enikő, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója.
Az új kormányrendelet különbséget tesz továbbá a településen kívül és azon belül szervezett tevékenységek között és külön tárgyalja azok feltételeit.
– Ez is egy fontos változás, hiszen eddig minden szabadidős tevékenységre ugyanaz a bonyolult eljárás volt érvényes, az új szabályozás azonban kevesebb dokumentációt kér az iskolában vagy a településén szervezett tevékenységekre –tette hozzá Tamás Levente, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója.
A rendelet továbbra is kéri a külföldi, illetve országon belüli kirándulások esetében összeállított dokumentációban a szállító társaság működési engedélyét bizonyító formanyomtatványt, hasonló módon a szállásadó és az étkezést biztosító szolgáltatótól is egy ilyen ívet, a közjegyző által hitelesített szülői beleegyezést, jegyzőkönyvet, családorvosi igazolást, illetve az iskola vezetőségének engedélyét. Az iskolaprogramok esetében egy formanyomtatvány szükséges a szülők beleegyezéséről, az erről szóló jegyzőkönyv és az igazgató engedélye.
A szabályozás változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a tevékenységek lebonyolításánál minden tíz gyermek felügyeletére jusson egy pedagógus.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek