Az iskolák adminisztrációját a helyi önkormányzatokra kell bízni

58

Közvitát kezdeményezett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő a kisebbségi magyar oktatási rendszer érdekeinek érvényesítésére és hatékony átszervezésére. „Szeretnénk, ha a jelenlegi átfedésekkel teli romániai tanügyi rendszer átláthatóbb lenne, ezért javasoljuk, hogy az oktatási intézmények adminisztrációját át kell adni a helyi, esetenként a megyei önkormányzatnak” – jelentette ki a sajtó képviselői előtt Korodi Attila.

Osztálynapló. A fenntartókra bíznák az adminisztrációt Fotó: László Róbert
Osztálynapló. A fenntartókra bíznák az adminisztrációt Fotó: László Róbert

Tavaly augusztusban indított konzultációsorozatot a csíki pedagógusokkal és oktatási intézményekkel Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor. A találkozóknak az volt a célja, hogy a két politikus részletesebben megismerje a térségre jellemző oktatási problémákat, amelyek a tömbben élő magyar közösségekben más kérdéseket vett fel, mint a szórványban élők esetében.
– Annak ellenére, hogy a helyi sajátosságokból kiindulva kell mérlegelnünk a tanügyi rendszer kérdéseit, vannak problémák, amelyek általánosan érvényesek. Az például, hogy iskoláink fenntartásáért a helyi önkormányza­tok felelnek, abba viszont nincs beleszólási joguk, hogy a tanügyi intézmények milyen adminisztratív személyzettel és bérezéssel működnek, ez pedig gyakran kellemetlen helyzeteket teremt. Ki kell mondanunk ugyanakkor, itt az ideje, hogy az oktatási minisztérium felszámolja a gyermeklétszámon alapuló, fejkvótás finanszírozási rendszert – mondta a találkozón Korodi Attila.
A parlamenti képviselő szerint minden törvényes lehetőség megvan arra, hogy az iskolák adminisztrációját a helyi, esetenként a megyei önkormányzatok vegyék át, ami azt jelentené, hogy a nevelési kérdéseken kívül minden feladat a helyi vezetők kezében maradna, és nem egy központosított, gyakran a kisebbségi oktatás számára hátrányos minisztériumi intézkedés befolyásolná az iskolák működését.
– Módosítani kell a jelenlegi oktatási törvényt – hangsúlyozták.
A találkozón szó esett a sport- és testnevelés oktatásáról is, az RMDSZ-es honatyáknak az a véleménye, hogy az egészséges nevelés és tanítás aránya rossz irányba csúszott el. A sport- és a testnevelés oktatásában mentalitásváltásra van tehát szükség. Mint mondták, a gyerekek nem jegyet kellene kapjanak, hanem a képességeiket és az állóképességüket minősítő értékelést, és maga az oktatás ezeknek a fejlesztését kellene célozza. Fontos lenne a testnevelés mint érettségi tantárgy visszavezetése. Ha valaki kiemelkedően tud abból teljesíteni, azt ugyanannyira meg kell becsülni, mintha azt a kimagasló teljesítményt bármelyik más tantárgyból érte volna el – szögezték le.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.