szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Az iskolai siker profilja: Szociális munka a tanintézményekben is

Idén is megrendezik az Udvar­helyszéki Pedagógusok Fórumát, amely a mindennapi pedagógiai munkába beépíthető gyakorlatokat kínál. A foglalkozások középpontjában az iskolai kudarc, a hátrányos helyzetű gyermekekkel való foglalkozás, illetve a segítő szakmában dolgozók közti együttműködés áll.

Október 20-ig lehet jelentkezni az idei fórumra, amelyet Ivóban, az Irgó Panzióban tartanak október 25–26-án. Az intenzív hétvégét óvodai, elemi, illetve felső tagozaton tanító pedagógusok, fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógusok, tanácsadók figyelmébe ajánlják a szervezők, a Hargita megyei Nevelési és Humánerőforrás Központ, és a székelykeresztúri Pro Educatione Keresztúr Egyesület. Az évente jelentkező pedagógusfórum hagyományosan a megyei önkormányzat támogatásával valósul meg.
Csapatépítő „praktikákat” próbálhatnak ki és sajátíthatnak el a résztvevők a képzés első napján,. Szó esik korunk egyik jellemző jelenségéről, a mozaik családról, és arról, hogy a gyerekekre milyen hatással van az ilyen háttér, hogyan ismerheti fel a pedagógus a hátrányos helyzetű gyerekeket. Másnap az iskolai szociális munka mibenlétéről és szükségességéről, az iskolai sikerről, az ezt meghatározó tényezőkről hallhatnak a pedagógusok, és a világszerte sikerrel alkalmazott konlfliktuskezelő módszerrel, a resztoratív szemléletű gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg. A roma gyerekek sajátos igényei is terítékre kerülnek, érdekes programpontja a fórumnak Oláh Róbert budapesti roma-szakértő online előadása. Ahogy a főszervező Simó Ildikó pszichológus-logopédus fogalmazott: a lényeg az iskolai kudarc korai azonosításának lehetőségeit, a sajátos nevelési igényű gyerekekkel való foglalkozás fontosságát hangsúlyozni. A szakember hozzátette: a pedagógusokat, a segítő szakmákban dolgozókat a kiégés veszélye is fenyegeti, fontos, hogy megerősítést, lendületet kapjanak a mindennapi munkájukhoz.
Az Udvarhelyszéki Pedagógusok Fórumán a helyek száma korlátozott, 50 főt tudnak fogadni. Bár még a napokban kerülnek ki a plakátok, a helyek fele már betelt – mondta el a főszervező. Várják a további jelentkezőket a 0752–156273 vagy a 0742–893259-es telefonszámok valamelyikén.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb