Az iskola felgyújtásával fenyegetőzött

A frászt hozta oktatóira egy gyergyóhollói kilencedikes diák

32

Hat konyhakéssel a birtokában bezárkózott a gyergyóhollói iskola mosdójába egy gimnazista diák, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja az oktatási intézmény épületét. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-kapitányság szóvivője a Hargita Népének úgy nyilatkozott: nem emlékszik arra, hogy a megyében valaha történt volna ehhez hasonló incidens. A gyereket végül meggyőzték, hogy jöjjön ki és kivizsgálásra kórházba szállították.

A szóvivő korábban arról számolt be a hírügynökségnek, hogy reggel még a tanítás megkezdése előtt zárkózott be a mosdóba a kilencedikes tanuló, akinél utólag hat különböző méretű konyhakést találtak a rendőrök. A rendőri közbelépésnek ezúttal elég volt az is, hogy a tanárokkal közösen szép szóval meggyőzték a gyermeket, hogy álljon el támadó szándékától. Később a kiskorú fiú elmesélte: nem tudott beilleszkedni az iskolai közösségbe, ezért vetemedett az elkeseredett tettre. Gheorghe Filip szerint ugyanakkor családi gondjai is voltak a fiúnak, a szülei ugyanis éppen válófélben vannak.
A szóvivő később kérdésünkre elmondta: Hargita megyében korábban legfeljebb apró-cseprő ügyek miatt, például verekedéseknél hívták ki a rendőrséget iskolákhoz. Hozzáfűzte: a magukat elhagyatottnak érző tinédzserekkel ugyanakkor inkább az szokott előfordulni, hogy elszöknek otthonról egy-egy családi veszekedés után vagy amiatt, hogy rossz jegyet kapnak az iskolában és nem merik a szülőknek ezt elmondani. Ugyanakkor sajnos voltak olyan esetek, amikor a gyerekek önmagukban tettek kárt, néhány éve arra is volt példa, hogy egy kiskorú öngyilkos lett. A szóvivő elmondása szerint ezek az esetek ugyan ritkák, de azért nem árt figyelni a gyerekekre.
– A családnál kezdődik minden, ha a családban minden rendben van, akkor nem fordulhatnak elő ilyen esetek. Ugyanakkor a civil szervezeteknek, tanfelügyelőségnek, a rendőrségnek, a gyermekvédelemnek kellene együttműködnie, hogy abban az esetben, ha egy gyereknek valami olyan gondja van, amit nem mer a szüleinek elmondani, akkor azt mondhassa el a tanítójának, egy rendőrnek vagy a gyermekvédelem munkatársának. A lényeg, hogy legyen akihez forduljon a gyermek, ha bajban érzi magát – fogalmazott a szóvivő.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.