Az ír gombatermelők is megsínylik a Brexitet

Csődközelben a brit piactól függő gazdák

30

Az ír termesztők előre, fix áron kötöttek szerződést a termésre, mégpedig angol fontban, így ahogy gyengült a brit valuta, úgy tűnt el a nyereségük.

Nincs más választásuk az ír gombatermelőknek, minthogy a brexit ellenére (bárhogyan is alakul a brit kilépés), továbbra is az Egyesült Királyságra összpontosítsanak – jelentette ki a Monaghan Mushrooms alelnöke, Paul Wilson, aki szerint a termék romlandósága miatt legfeljebb Észak-Franciaországig lehet szállítani, így a brit piac továbbra is nagyon fontos marad az ír gombaszektor számára.
Az ír gombatermesztők bevételének 60 százaléka származik manapság az Egyesült Királyságból, bár 2012-ben még 90 százalékkal, 2016-ban 80 százalékkal büszkélkedhettek – írja a Syngenta blog.
A bevételcsökkenést jórészt az angol font – a brexit-népszavazást követő – árfolyamesése okozta. Az ír termesztők ugyanis előre, fix áron kötöttek szerződést a termésre, mégpedig angol fontban, így ahogy gyengült a brit valuta, úgy tűnt el a nyereségük. Sok gombafarm tönkre is ment az elmúlt közel három év során.
Mivel az Egyesült Királyság az élelmiszer-fogyasztásának csaknem felét importálja, a folyamat a kontinens beszállítóit egyaránt sújtja. Így a legnagyobb zöldség- és gyümölcsszállító Spanyolországban éppúgy fő a gazdák feje, mint a hollandoké, hiszen Hollandia a brit piac második legnagyobb szereplője. De sehol sem olyan nagy a baj, mint Írországban, amely Nagy-Britannia legnagyobb élelmiszeripari termékszállítója. Az ír szárnyasexport 84 százalékát, a cheddar sajt 65 százalékát vásárolják fel angol kereskedők.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek