Az intézménynek és a nézőnek is szoknia kell

Színházak online jegyértékesítése

249

Székelyudvarhely színháza már öt éve belevágott az online jegy­értékesítésbe, a nézők közül pedig folyamatosan, de viszonylag kevesen élnek a kényelmesebb módszerrel. A gyer­gyó­szent­mik­lósi Figuránál friss és pörgő a rendszer, de a közönség még nem szokott hozzá, Csík­sze­re­dában pedig várhatóan a következő évadtól lépnek a korszerű jegyeladás útjára.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Netes jegyvásárlás szempontjából elégedettek az idei „kísérleti” évaddal Fotó: Kertész László

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színháznál már javában használják az online jegyértékesítési rendszert, Albu István igazgató elmondása szerint pedig számára már akkor prioritás volt a bevezetése, amikor a menedzseri pályázatát írta. Mint részletezte, marketing szempontból fontos lépés volt a rendszer bevezetése, a kezdeti nehézségek java részét pedig néhány hónap alatt sikerült kiküszöbölniük, így mára zökkenőmentesen működik az online jegyvásárlás a társulatnál.
– Napjainkban már szinte elengedhetetlen az internetes jegyértékesítés, az pedig külön öröm számunkra, hogy pozitív visszajelzéseket kaptunk. Hasznos, hiszen a nézők ellenőrizni tudják, hogy vannak-e szabad helyek, és válogatni tudnak közülük – fogalmazott. Hozzátette: pontos statisztikákkal csak az évad végén szolgálhatnak, de szinte mindegyik előadásra vannak online eladott jegyek. Albu István hangsúlyozta: a nézőknek meg kell szokniuk az újfajta jegyvásárlási lehetőséget, ehhez pedig idő és bátorítás kell.
– Az is előnye, hogy valamilyen szinten ezáltal hazaviszik a színházat, hiszen a jegyvásárlás alkalmával a honlapunkon minden egyes előadásról ismertetőket olvashatnak az érdeklődők – részletezte az igazgató. – Mindez másfajta adminisztrációt igényel, de szervezésileg sokat segített, noha természetesen van több munkát követelő oldala is.
Az már biztosra vehető, hogy a következő évadokban is működik majd az online jegyvásárlás a Figuránál, ha pedig valamely intézmény ezután indítaná el a rendszert, szívesen segítenek. A Figura a Jegymestert (Biletmaster) használja, és az igazgató határozottan állítja, hogy jól bevált.
A megyében egyébként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vállalt úttörő szerepet online jegyeladásban: előadásai, sőt bérletei 2013 októberétől érhetők el a biletmaster.ro oldalon. Igaz, helyfoglalásra azóta sincs lehetőség, csak vásárlásra. A tapasztalat, hogy a fiatalabb generáció él ezzel a lehetőséggel. Az online felületen meghirdetett nagyszínpadi előadásokra átlagosan 10-12 jegyet, a stúdióelőadásokra 2-6 jegyet szoktak vásárolni. A legkapósabbak a szilveszteri produkciók, amikor 20-25 jegy is elkel online – tájékoztatott Lázár Melinda, a színház jegypénztárosa.
Csíkszeredai kulturális rendezvényre tavaly lehetett első alkalommal online jegyet váltani, a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválra. A város kulturális életének folyamatban lévő átszervezése magában foglalja azt a célt is, hogy hamarosan minden, a város alárendeltségébe tartozó intézmény eseményeire interneten is vásárolhassunk belépőt. Ferenczy Krisztina, a városháza szóvivője arról tájékoztatott bennünket, hogy a tervek szerint az ősszel kezdődő új színházi évadra már a bilete.ro oldalon is válthatunk mind bérletet, mind pedig egyszeri alkalmas belépőt a Csíki Játékszín előadásaira. A szóvivő hozzátette: az önkormányzat közbeszerzési eljárást követően kötött szerződést a bilete.ro-val, és jelenleg is zajlik a Csíki Játékszín, a Csíki Székely Múzeum és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes rendezvényeire történő belépők és helyek feltöltése az internetes oldal rendszerébe.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.