Az integrált késik, a cekendit csúcsra fejlesztik

181

Jövőre marad a gyergyóremetei integrált hulladéktároló beüzemelése, ebben az évben még a cekendi telepre kerül a megye szemete. A megyei tanács az integrált hulladékgazdálkodási projekttel kapcsolatos munkálatok befejezésére, a remetei telep működtetéséhez szükséges közbeszerzési dokumentáció előkészítésére fó­kuszál. Az RDE Harghita Kft. nagy beruházásokat tervez a Cekenden. Székelyudvarhely a konkrét tervek bemutatására vár, Csíkszereda nem fizet.

Az RDE nemcsak szolgáltatna, működtetne is. Sok még a kérdés Fotó: Facebook / RDE Harghita

Vitáktól volt hangos az elmúlt évben a cekendi hulladéklerakót működtető RDE Harghita Kft. háza tája. A telepről a környező településekre beszivárgó mérgező szennyvíz (ún. csurgalék) és a székelyudvarhelyi önkormányzattal 20 évre megkötött, 2019-ig szóló társulási szerződésben foglaltak egyoldalú megszegése miatt kialakult konfliktusos helyzet miatt tavaly több ízben került a hazai és magyarországi média kereszttüzébe a magyar állam tulajdonában levő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) leányvállalata, az RDE Harghita Kft. A civilek többrendbeli tiltakozását is kiváltó „cekendi kóla”-üggyel, annak fejleményeivel lapunkban is foglalkoztunk.

Még nem zárult le a szemétügy
Legutóbb októberben cikkeztünk arról, hogy az udvarhelyi városvezetés is kifogásolta a cég működését, a Környezetvédelmi Ügynökségnél és az RDE Harghita Kft. magyarországi fenntartójánál is jelezte: határozottan ellenzi, hogy a telephelyre más régióból begyűjtött hulladék is kerüljön, ugyanakkor kifogásolta a szerződésben foglaltak egyoldalú megszegését. A helyzet mielőbbi tisztázására és rendezésére az önkormányzat öttagú szakbizottságot nevezett ki, konkrét tárgyalásokat folytatott a magyarországi fenntartó vezetőségével is. Sikerült-e egyeztetni az álláspontokat? – kérdésünkre Hajdó Csaba önkormányzati képviselő, a bizottság tagja válaszolt.
– A 2017. december 5-i megbeszélésen mi határozottan fenntartottuk az álláspontunkat, hogy importszemetet nem vagyunk hajlandók továbbra sem befogadni a cekendi lerakóba, illetve javasoltuk, hogy a meglévő és oda kerülő szemétmennyiség csökkentése érdekében a cég egy hulladékválogató és -tömörítő állomást építsen a telephelyen. Az RDE és az NHSZ Kft. képviselői megértették véleményünket és vállalták, hogy az általunk előterjesztetteket figyelembe véve rövid határidővel, ez év januárjának végéig közösen előkészítik, kidolgozzák a Cekend-tetői lerakó fejlesztésére vonatkozó beruházási változatokat, amelynek alapján a szerződéses keretek újratárgyalására nyílik lehetőség – tájékoztatott Hajdó. Hozzátette: bár február vége felé járunk, az ígért beruházási javaslatot még nem kapták kézhez, így egyelőre stagnál az ügy. A tanácsos ígérte, amint megkapják a terveket, a sajtónak is bemutatják.

Pénz csurog a Cekendre
– A hivatal kifogásolta, hogy nemcsak a megyéből kerül hulladék a telepre, de mi gazdasági adatokkal és jogilag is alátámasztottuk, hogy ez a szerződésben foglaltak minden egyes pontjának megfelel – nyilatkozta a tárgyalásokkal kapcsolatosan lapunknak Koszta Attila, az RDE Harghita Kft. ügyvezetője, aki megerősítette: a magyar kormány fejlesztéseket hagyott jóvá, még ebben az évben nagymértékű beruházások lesznek a Cekenden. – A telepen négy cella megépítésére van engedélye a cégnek, ebből jelenleg kettő van meg. Az egyes megtelt, a kettes cella még nem, de a minimum értéken áll, ezért fontos, hogy időben megépüljön a 3-as számú. Ennek a terveztetése és engedélyeztetése olyan előrehaladott fázisban van, hogy már tavasszal elkezdődhet az építése. Az ennél nagyobb értékű válogatócsarnok építése reményeim szerint nyáron kezdődik és ez év végéig be is fejeződik. Paramétereket egyelőre nem tudok mondani, csak annyit, hogy a legkorszerűbb lesz, nemcsak szelektív, hanem háztartási szemét válogatására alkalmas válogatósort fogunk megvalósítani, amilyenre az országban is csupán egy-két példa van, például a nagyváradi – közölte Koszta.
Arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a fenti beruházásokra mennyi pénzt fognak költeni. Azt viszont elmondta, hogy ebben az esztendőben a kommunikáció megerősítésére, a lakosság tájékoztatására, a környezettudatos nevelésre is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni. Tavaly év elején vezették be a magánházban lakóknak az ún. zsákos szelektív hulladékgyűjtést, többek közt ezt a szolgáltatásukat is bővíteni fogják.
A cég hírnevét alaposan megtépázó csurgalékkal kapcsolatos kérdésünkre úgy válaszolt: már tavaly ideiglenesen megoldották a szivárgás-gondot, a végleges megoldáshoz szükséges hatósági engedélyek beszerzésének a végén vannak, a törvényes előírásoknak megfelelően rendezik a sok kellemetlenséget okozó problémát.
Arra is kíváncsiak voltunk, milyen mértékben befolyásolja majd az RDE Harghita Kft. tevékenységét az, ha beüzemelik a gyergyóremetei integrált hulladéklerakót.
– Mivel a gyergyóremeteiről nem tudjuk, hogy mikor üzemelik be, biztonsági okokra hivatkozva erre az évre 130 ezer tonna hulladék tárolására kértünk és kaptunk engedélyt a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől. Tény, hogy az országban megépült EU-konform hulladéklerakók – köztük a gyer­gyó­remetei – beüzemelésével a Cekendre szállított szemétmennyiség drasztikusan csökkenni fog, egytizede lesz a mostaninak, azaz a kritikus szint alá fog csökkenni. A Hargita és más megyebeli településekkel kötött szerződések automatikusan megszűnnek, kivétel Székelyudvarhely – a város hulladékát továbbra is a cekendi lerakóba fogjuk szállítani. Mi arra rendezkedtünk be, hogy tartalékoljunk erre az időszakra. A korábbi kijelentésemet, miszerint részt veszünk a remetei lerakó üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljáráson, továbbra is fenntartom. Esélyesek vagyunk, mert ismerjük a helyi sajátosságokat, megvannak a feltételeink – közölte Koszta.

Remete: utómunkák késleltetik a beüzemelést
Bár idén tavaszra ígérték, jövőre marad a 2016-ban felavatott, a Hargita Megye Tanácsa által kivitelezett Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer részeként megépített gyergyóremetei, EU-konform integrált hulladéklerakó beüzemelése.
– Az integrált hulladékgazdálkodási uniós projektnek egységesen kell működnie, de jelenleg még vannak olyan elemek, amelyek új finanszírozási szerződés tárgyát képezik a minisztériummal. Minden ehhez szükséges iratot beküldtünk, napok kérdése, hogy ez a szerződés meglegyen. Továbbá kisebb munkálatok is vannak hátra, mint például a korondi lerakó megépítése, a Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron, Szentegyházán, Maroshévízen már meglévő, a veszélyes hulladékok begyűjtésére is alkalmas önkéntes hulladékgyűjtő udvarokhoz vezető utak elkészítése. Mindezt nyáron, legkésőbb júliusban be akarjuk fejezni. Ezzel párhuzamosan zajlik a közbeszerzéshez szükséges dokumentáció összeállítása. Tavasszal elkészülnek azok a tanulmányok, amelyek lehetővé teszik, hogy ne a jelenlegi, a reálisnál jóval nagyobb, országos szinten téves és felpumpált adatokkal, hanem a megyei környezetvédelmi statisztikáknak megfelelő, valós hulladékmennyiséget feltüntető számokkal pályáztassuk meg a szolgáltatást. Mindenképp minél hamarabb szeretnénk meghirdetni a közbeszerzést, de arra vonatkozóan nem akarok találgatásokba bocsátkozni, hogy ez mikor történik meg. Azzal számolni kell, hogy sok megyében most szerveződött át a hulladékgazdálkodás, nagyon komoly verseny van a cégek között, így a procedúra az esetleges fellebbezések miatt még tovább húzódhat – közölte Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.
Azt is elmondta, hogy a remetei telepen a jelenleg már meglévő rendszer bővítését is tervezik.
– Azt már jeleztük átiratban a minisztériumnak, hogy a POIM-on (Nagy Infrastruktúrák Operatív Programja) keresztül szeretnénk a jövőben pályázni a jelenlegi rendszer bővítésére. A meglévő parkot akarjuk bővíteni optikai vegyes hulladékválogató sorral, ami egyrészt csökkentené a lerakott hulladékmennyiséget, azáltal megnövelné a telep élettartamát, másrészt pedig lehetővé tenné, hogy minél több újrahasznosítható hulladékot nyerjünk – ismertette Barti.

[box type=”shadow” ]Csíkszereda nem fizet

A városi tanács pénteki határozata értelmében Csíkszereda nem fizeti be a tavalyi tagdíját a megyei hulladékgazdálkodás rendszerét építő fejlesztési társulásnak. A Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer Közösségi Fejlesztési Társulásnak (ADI SIMD) Csíkszereda oszlopos tagja, 2017-re 65 111 lejes tagsági díjat kellett volna befizetnie. A társulás értesítette erről a városvezetést, Szőke Domokos alpolgármester javaslatára azonban a városi testület úgy döntött: visszatartják az összeget mindaddig, amíg részletes tájékoztatást nem nyújtanak a városnak a projekt állásáról, és arról, hogy a közeljövőben mi várható. A megyei integrált rendszer egyes szerződéseinek majdani kiírásaiban érdekelt a város többségi tulajdonában álló Eco-Csík Kft. térségi hulladékgazdálkodó vállalat, a város ezért várja el a rendszeres, formaságokon túlmutató tájékoztatást. szöveg. Kovács Hont Imre[/box]

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek